Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Przebiśnieg - śnieżyczka (Galanthus nivalis) 14:39, 11 lut 2022

Do góry
Ciemiernik - Helleborus 14:37, 11 lut 2022

Do góry
Niger White January. Zdj z 31 stycznia.

I zdj z dziś.
Glina i zielsko 14:19, 11 lut 2022

Do góry

3 donice po lewej to patyki zeszłoroczne kupione w biedrze.
Natomiast 6 szt to limki z moich ukorzenionych patyków.
Dziś zabrałam z tzw przedszkola w ziemi bo mi znow tam nornice ryją.

Posadzilam 18 patyczkow i wszyskie z ładnymi korzonkami.
Piasek jest na,wierzchu a wsadzilam w moja ziemie z kompostem.

Podzielę się z siostra i koleżanką.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:52, 11 lut 2022

Do góry

Witaj Kochana po długiej nieobecności, ale się u Was dzieje. Musiałam zdjęcia zacytować piękne są - a focia z dziewczynkami Mnie rozwaliła- bajka.
Miziaki też super- Syn w tym roku chce właśnie kotka, ale czy do domu???? -hm sama nie wiem.
Mam nadzieję Kochana że zdrowie powróciło do Ciebie. Bardzo często o Tobie myślałam w czasach nieobecności
Teraz mam plan być częściej.
Buziaki.
Tajemniczy Ogród 13:36, 11 lut 2022

Do góry
Zobaczcie, one robią fajną masę zieleni, ale nie napiszę, ile razy je podnosiłam bo dosłownie kładły się na kaliny. To zdjęcie z sierpnia.
Tajemniczy Ogród 13:26, 11 lut 2022

Do góry
A z przemyśleń okołorabatowych, mam do Was pytanie - na frontowej z kalinami mam trzy miskanty Rossi, są tak piękne jak wkurzające Strasznie się pokładają. I teraz zastanawiam się - czy ze względu na to, że tam jest jednak od południa sporo cienia rzucanego przez sosny, czy to ich taka natura? Macie je w ogrodzie? Bo muszę wydać i mam nawet komu, ale nie chcę wciskać trefnego towaru
Tu fotka z lipca zeszłego roku, trochę widać, w czym problem. Tam jest jednak spory cień.

Zastanawiam się, czy jest sens zamieniać je na Memory, które u mnie na słonecznej rabacie ładnie stoją i mogę sobie je podzielić, czy w tym miejscu wszystkie będą się pokładać i powinnam zrezygnować z miskantów w tym miejscu. Co sądzicie? Będę wdzięczna za podpowiedź.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 12:49, 11 lut 2022

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Aż musiałam wygooglać, co to "wabi kusa". Piękna pasja.
Zdrówka życzę.

Nowa pasja mnie wciągnęła...Paludaria to dopiero fajne połączenie roślin doniczkowych i wodnych

Moj pierwszy Wabi-Kusa jeszcze nie skończony…kula będzie zalana wodą, dodałam oświetlenie, napowietrzanie
i grzałkę…a nano kosteczka już skończona
Ogródek z futrzakami i kamieniami 11:37, 11 lut 2022

Do góry
Ewik napisał(a)
Pierwszy śnieg w tym roku

Futra zadowolone

Ewa, cudne masz pieski
Czy one tak pozują na jakąś komendę? No wspaniałe są

Decyzja o kilku sprawdzonych krzakach róż bardzo słuszna, sama od jakiegoś czasu eliminuję te najsłabsze u siebie. Angela jest cudowna, widzę ją na co dzień u mojej siostry, kwitnie niezawodnie i nieprzerwanie, sama się nad nią zastanawiam

A ta jak się nazywa? Jest piękna
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 11:06, 11 lut 2022

Do góry
zawitka napisał(a)
16 01 2022 szaro ale ciepło wróciłam z 2 godzinnego spaceru z kijami iiiiii wzięłam się do pracy choć to niedziela .Zgrabiłam wszystkie igły z trawy.

Ale piękne widoki
Buziaki zostawiam.

W samym słońcu 11:02, 11 lut 2022

Do góry

I grujecznik
W samym słońcu 11:01, 11 lut 2022

Do góry
Byłam zobaczy jak ciemierniki, no jest zdecydowanie różnica jak się kupi tańszy w porównaniu do droższego Zymona
A te dwa są od Zymona z tego co kojarzę,ten jasny słabe ma paczki,ale bordowy jest fajny
W ogródku Martki 10:52, 11 lut 2022

Do góry
Wznowiłam moje codzienne obchody ogrodu, na razie bez kawy

Ale jest pięęęęknie siedzę, patrzę, patrzę i napatrzeć się nie mogę. Buziaki Kochana zostawiam.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:38, 11 lut 2022

Do góry
Widok z okna
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:37, 11 lut 2022

Do góry

Całość jest dopiero do założenia ,rabata miałaby jakieś 8 metrów szerokości licząc od podjazdu do ogrodzenia,a co do drugiej szerokości tak naprawdę wszystko zależy od doboru roślin. Wrzucam zdjęcia podgladowe jak to wygląda na dzień dzisiejszy, dom powstał dopiero niedawno,przed nami jeszcze wszelkie prace,przestrzeni z boku domu (i dostawionej tuji) nie będzie,w tym roku robimy taras.

Tej rabatki pod oknem też nie będzie, to było jedynie tymczasowe rozwiązanie,w jej miejscu będzie wyłożona kostka prowadząca do tarasu.
Co do układu planuje zwykły prostokąt przebiegający od ogrodzenia bocznego do podjazdu.
Nawożenie, zasilanie trawnika 10:31, 11 lut 2022

Do góry
Witam,
w ubiegłbym roku założyłem trawnik wokół domu. Na początek chciałbym przedstawić kilka istotnych informacji:
- na podniesienie terenu została nawieziona ziemia, duża ilość -ponad 30cm. była to raczej ziemia piaszczysta - kopana chyba w okolicy lasu
- po wyrównaniu terenu bardzo skrupulatnie oczyściliśmy ziemię z kamieni i korzeni
- na miesiąc przed sianiem trawy cały teren został posypany wapnem w granulacie
- trawa była siana na początku maja, pierwsze 4 tygodnie po sianiu były dość obfite w opady, dzięki czemu trawa ładnie zeszła
- przy sianiu została zasilona nawozem (nie wiem jakim, gdyż trawę siał mi znajomy 'rolnik')
- w czerwcu dodatkowo nawiozłem ją mocznikiem, wtedy trawa wyglądała idealnie

- przez pierwsze tygodnie trawnik wyglądał pięknie, aż do czasu pierwszych upałów - ze względu na piaszczystą ziemię woda nie była w niej gromadzona
- starałem się podlewać co dwa dni z tego względu, że jeszcze nie mieszkaliśmy w domu i nie byłem tam codziennie
- w sierpniu trawnik już wyglądał słabo, ale ze względu na zbliżającą się jesień nawiozłem ją tylko polifoską

Na jesień wyglądał tak:

Teraz z dnia na dzień trawa wygląda coraz słabiej - wiem, że to nie jest okres wegetacji, ale martwię się, że cała moja praca pójdzie na marne.
Jak się przygotować do nadchodzącego sezonu?
Czym i kiedy nawieźć mój trawnik?

Dużo czytałem o mączce bazaltowej - co o niej sądzicie?
Chciałbym aby trawa się 'odrodziła' zanim jej miejsce przejmą chwasty.

Aktualnie trawa wygląda tak:

Ogródek z futrzakami i kamieniami 10:04, 11 lut 2022

Do góry
Tak w 2021
Styczen

kwiecien

Czerwiec

Listopad
Ogródek z futrzakami i kamieniami 10:01, 11 lut 2022

Do góry
Znalazłam jeszcze kilka fotek tego samego miejsca i zachodzących zmian .

Pazdziernik 2016

Marzec 2020

Maj 2020

Listopad 2020
Ogródek z futrzakami i kamieniami 09:47, 11 lut 2022

Do góry
eda napisał(a)
Fajnie wygląda jak wysepka

Koło ma juz kilka latek i po trochu sie powieksza,w sumie teraz tak pomyslałam, że niewiele sie na nim zmieniło . Po stronie roż zamiast gozdzików przyszły kocimiętki , a po stronie hortensji wypadły żurawki i są seslerie i hosty .powoli tez wypadały hortensje bobo , została jedna z czterech .Wykopałam też miskanty na jesieni bo rozrosły sie zbytnio i na ich miejsce przyjdą hakonki .Mam je w wielu miejscach i mam nadzieje, że i tutaj im przypasuje .

widok z czerwca i września

Glina i zielsko 08:32, 11 lut 2022

Do góry
LIDKA napisał(a)

Witam Cie Aganiu w moich włościach.

Basen będzie rozkłdany z allegro, coś ok 2.50m na 5.50m,
będzie stał na placyku z kostki brukowej położonej na stałe.
Wokół będzie otoczony rabatami z miscantami gracimilus.
Może przed grackami cos jeszcze posadze bo rabata szer ma 2.5 m .

Rabate wysypie grubo drobnym kamykiem otoczakiem.
Te pompki i filtry bedą staly obok basenu na kamyku.
Mam tam podciągniety prąd.

Na foto widać rozrzucony gruz - to miejsce z wybraną ziemią pod budowe placyku.
Z basenu będzie widok na główną część ogrodu.

P.s. zdjęcie zrobione z wschodnio-południowego narożnika domu.

Basenowa fajnie przemyślana u Ciebie, u mnie nie jest tak prosto przy spadku terenu, ale
nie poddajemy się
Widok prac imponujący
Ogród bez reguł 00:37, 11 lut 2022

Do góry
galgAsia napisał(a)

Hmmm... Wiele jestem w stanie zrozumieć (i zazdrościć i wybaczyć )
Oczary, przebiśniegi, ciemierniki, hiacynty w domu - niech będzie, ale bergenie w lutym??? No miej litość
U mnie bergenie w maju kwitną
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies