Elu to własnie ten wnuk.Od sierpnia idzie do złobka ,mam nadzieje ,że da radę
Serdecznie dziękuję za pochwałę ogrodu,z twoich ust to miód na moje serce
Nie wiem coto za odmiana tej szałwi ale jest najlepsza ..mam jeszcze dwie inne ale to zupełnie co innego
Co daję ? pod korzeń nic , tylko na zimę zasypałam obornikiem a na to trociny przekompostowane
Jak chcesz mieć rozsadę z hortensji to najlepszy sposób na dobre przyjęcie przyginasz gałązkę przy krzaczku taką co najniżej jest i przysypujesz ją ziemią i czekasz do wiosny następnego roku .zeby ci woda nie zmyła ziemi z gałazki to mam zrobione z drutu/z wieszaka drucianego/zginam kawałek 20 cmdrut w literę U i przyciskam nim gałązkę .na to jeszcze nasypuję ziemi i spokojnie czekam .Nie ma siły zeby się nie ukorzeniły. Wiosną następnego roku albo jeszce póżniej odcinam od strony matki i sadzona gotowa Spróbuj .Powodzenia .Jak przyjedziesz to Ci pokażę .zapraszam .
Memory strasznie szybko u mnie wystartowała i po jednym sezonie już muszę myśleć żeby ja wysadzić od domu bo potem nie dam rady z nią Powodzenia w odkładach .
Oj przycinanie nic nie da bo przytnę główne przewodniki i nie będzie kwitła. Teraz jak okwitnieciu przytnę radykalnie. Trudno.
W zeszłym roku tak wyglądała.
Gosiu dobrze że cię popędziłam abyś zrobiła foty.
Pięknie wszystko wygląda. Ta dzika łąka nie samiwita przypomniałam sobie dziecięce lata.
U nas dzisiaj przeszly 3 burze. Trzecia tak lało ściana wody bardzo długo bo wiatru nie było i powoli przechodziła. Widzę na horyzoncie że 4 nadchodzi. W mieście kałużę trzeba uważać aby ktoś nie ochlapał.
Tak żeśmy narzekali na suszę i już chyba nie ma.
Wszystko rośnie jak na drożdżach. EM mi kupił kalafiora na bazarku (już nie wiem czy się powtarzam) miał 39 cm średnicy mówię czy zgłupiałem. Mówi wszędzie takie same bo wszystko rośnie bez opamiętania.
Kompostowniki dobra rzecz widzę, że 2-komorowy. Swój nawóz będziesz miała za 2 lata już dobrze przekompostowany. Po roku to nieprawda. Możesz jeszcze właśnie folia tzw szmata go obić wewnątrz aby mniejsze części nie uciekały.
Też tak mam. Jeszcze mogłaś pomalować jakimś impregnatem będzie trwalszy.
Gosiu to róża po przejściach znalazłam ją na śmietniku. Przycięłam i zawiozłam na działkę posadziłam pod siatką. Przycinalam ja każdej wiosny na wysokość ok 50 cm wypuściła kilka pędów i kwitła.
Zmieniłam jej miejscówkę nasypalam obornika i odżyła i tak rośnie w zdłuz i w szerz. Coś trzeba z nią zrobić. Może jakaś niższa posadzę obok niej.
Elu a może spróbuj poprowadzić te pędy poziomo. Czytałam, że róże lubią kwitnąć w najwyższym punkcie, a jak mają poprowadzone poziomo pędy, to głupieją i wypuszczają dużo krótkopędów z kwiatami.
A poza tym ślicznie masz.
Aniu dosyć często chodzę do Łazienek i ten bluszcz jest też rozesłany pod rododendronami i hostami. Hosty z tych wyższych. W każdym razie efekt niesamowity bardzo mnie to zaciekawiło. Pewnie tną przy alejkach albo zakręcają odrosty do wewnatrz. Obcinanie nic nie daje bo odrosną nowe.
To co pokazałam to są foty od ul Gagarina ta przestrzeń była ostatnio modernizowana.
Też jestem miłośniczką bluszczu do cienia wspaniala roslina. Widzę że masz też kopytnika też mi się podoba za te błyszczące liście.
Byłam w poniedziałek w Łazienkach gdzie króluje bluszcz pod drzewami. Jak idziesz od Pomaranczarni pod górkę w Stronę Belwederu przepiękny widok bluszczu. Nasadze pod brzozami.
Zrobilam kilka fotek bluszczu jak chcesz to zobacz jak pięknie wygląda.
Piękny ogród pewnie razem z córką stworzyliście. Inwestycja sporą.
Przepiękna ta szałwia taka wypasiona.
Co tam dałaś pod korzenie że tak wszystko ładnie rośnie.
Wnusio to z Olsztyna. Duży facet. Mój jest drobniejszy ale ładny 24 ma rok staje dobrze przy meblach i się puszcza. Ale najlepiej mu idzie raczkowanie nie można dogonić. To dobrze bo dziecko powinno dużo raczkować półkule się równoważą.
Trytony pieknie. Kupiłam w markecie 2 lata temu korzenie i powoli rosną i chyba się nie doczekam ich kwiatow, ale czekam. Hosty piękne jak się za jakiś czas złącza to będzie dobrze wyglądało też czekam na taki widok.
W balii widać czysciutka wodę więc rośliny tam się dobrze czują i kwitną.
Elu kwiatki już pokazałam. Ale jeszcze dla ciebie irysy syberyjskie. Mam dwa rodzaje. Niebieskie, niższe i z odcieniem fioletu. To są te ciemniejsze.
I jeszcze misz masz orlików z wymiany nasionkowej.
U nas deszczu już za dużo. Jest już tak mokro, że przy roślinach nic nie mogę zrobić, bo się zapadam w grząskim błocku. W ostatni weekend darowałam sobie roślinki i zajęłam się stolarką. Piłowałam, przycinałam, w sobotę mąż dokupił gwoździ, bo zabrakło i oto efekty:
Dodam, że składanie odbyło się już z pomocą męża. Sama nie dałabym rady. Jak zapełnię, to dołożę jeszcze trzecią komorę.
Przeglądam wątek i tak sobie myślę, że to mistrzostwo aby tak upchać wszystko i aby tak ładnie wygladali. Naparstnice z innymi roślinami robią wrażenie.
Róże piękne.
Chętnie bym jeszcze dokupiła, ale wstrzymuje zakupy różane mam za dużo pracy. Jeszcze ten rok obfitujący w mszyce to ręce opadają jak to widzę. Nigdy nie miałam tyle robactwa już widzę po tej burzy 2 roze mają czarna plamistość.
Na szczęście są to róże dawno kupione jak nie miałam pojęcia o kupowaniu ładna podoba się to kupiłam nie patrząc o jej zdrowotność.
Niezapominajki już wykopałam pewnie się rozsialy. Zrobiłam kilka błędów przy sadzeniu niezapominajek nie przypuszczałam, że aż tak wyrosną na 0,5 metra i zagłusza inne rośliny. No ale człowiek się uczy.
Jestem na bieżąco pokaż trochę kwiatów już pewnie rozkwitły i są piękne.
U nas dosyć ciepło po ulewie w zeszłym tygodniu znowu bez deszczu przy takim słońcu znowu trzeba podlewać. U was co widzę trochę więcej.
Mimo tych deszczów biały powojnik urósł ładnie otrzepie się będzie ładny.
U mnie powojniki nie za bardzo tyle dobrego co dostały powinny rosnąć lepiej.
Udała się choc nie spodziewaliśmy się takiej wysokości Też się zastanawiam kiedy skosić by się wysiało, ale by jeszcze kolejny raz w sezonie zakwitnąć zdążyła, może się coś innego wtedy pokaże
Bardzo ładna łączka. Inne roślinki i równie piękne. Jak można wzbogacić kolorystycznie ogród.
Sylwia wszystko ładne u ciebie. Bardzo dorodne warzywa tfu tfu.
Też zasiałam łączkę, ale wyszło dużo chwastów szczególnie jeden mnie dobija który bardzo się rozsiewa jednoroczny jeden badyl a górka na pol metra.
Muszę niestety w tym roku kosić aby nie zakwitl i w przyszłym roku się nie rozdział.
Zaczyna kwitnąć piękna róża. Nie wiem co robić ma kilka łodyg na ok 1,5 m i później ma peruczke w kwiatach a dół goły. Może ją przyciąć od spodu jeszcze to muszę przemyśleć
Oliwia ładna ale szału nie ma czekam na większy krzaczek po lewej. Po prawej new dawn
Róża która ma dziwny środek przy rozkwicie a później wygląda jak obok