Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

gogo 22:52, 26 sie 2020

Odbyłam zachwycający spacer, sierpniowy ogród zupełnie inny i równie piękny
Podoba mi się ławka
Współczuję karczownika, szkoda warzyw
sylwia_slomc... 22:56, 26 sie 2020

Tak z porami roku ogrody się zmieniają To jest cudowne, nie wiem czy dałabym radę mieć ogród gdzieś w ciepłym klimacie, gdzie cały rok jest tak samo.....
Z karczownikiem na wojnę idę, może wygram...
MiluniaB 23:11, 26 sie 2020

Juki zakwitają drugi raz? To chyba niecodzienne zjawisko. Musi być im dobrze u Ciebie
sylwia_slomc... 23:30, 26 sie 2020

Dwie mi tak powtórnie zakwitły w tym sezonie
ElzbietaFranka 11:52, 27 sie 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Elu serio takie wysokie??? Moje w tej chwili może do pasa sięgają.....ale skoro piszesz, że się wykładają to chyba się cieszę, że niskie. Zeszłoroczne mocno ucierpiały w tym sezonie, a tegoroczne to i tak się cieszę, że złapały ziemi i rosnąLekko w łące nie mająNawoziłaś czymś swoje Elu?

Niczym nie nawozilam te wysokie. Jeden krzak z tych wysokich rośnie w ziemi kompostowej już na moim wątku pisałam Makao ,Małgosi pokazywałam rósł jak na drożdżach. Drugi na trawiastej zwykła ziemia niczym się nie wyróżnia też wysoki.

Ten najmniejszy trzeci krzak podlałam gnojówka z liści pomidorów 2 tygodnie temu dostał tylko ciemnej barwy.

Trzeba tak jak pisałam obserwować mam je : 1/ na trawiastej jesień 2018 r ziemia zwykła, 2/ druga sztuka wiosna 2019 ziemia kompostowa. Wysokości prawie takie same pkt 1/ i 2/.
Trzeci krzak niższy rośnie pod sosna od wiosny 2019 jest niższy.

Jeżeli będą miały wiotkie ładygi będzie to mankament Memory. Przy tej wysokości to nie dobrze.
W zeszłym roku też były wysokie, był to inny rok pod względem pogody.

Trzeba czekać w przyszłym roku jak się będą rozwijać.
ElzbietaFranka 12:00, 27 sie 2020

MiluniaB napisał(a)
Juki zakwitają drugi raz? To chyba niecodzienne zjawisko. Musi być im dobrze u Ciebie

Juka nie kwitnie drugi raz. Kwitnie inna rozeta tylko z opóźnieniem.
Widocznie nie zdarzyła wiosna zawiązać kwiatostanu zrobiła to teraz.

Rozeta która już raz zakwitła nie wypuści drugi raz kwiatu należy ją wyciąć. Korzeń który zostanie w ziemi wypuści nowe rozety i jest nadzieja, że za dwa lata młode rozety znowu wypuszcza kwiatostany.

Kwitnienie o tej porze zdarza się często.
sylwia_slomc... 12:33, 27 sie 2020

ElzbietaFranka napisał(a)

Niczym nie nawozilam te wysokie. Jeden krzak z tych wysokich rośnie w ziemi kompostowej już na moim wątku pisałam Makao ,Małgosi pokazywałam rósł jak na drożdżach. Drugi na trawiastej zwykła ziemia niczym się nie wyróżnia też wysoki.

Ten najmniejszy trzeci krzak podlałam gnojówka z liści pomidorów 2 tygodnie temu dostał tylko ciemnej barwy.

Trzeba tak jak pisałam obserwować mam je : 1/ na trawiastej jesień 2018 r ziemia zwykła, 2/ druga sztuka wiosna 2019 ziemia kompostowa. Wysokości prawie takie same pkt 1/ i 2/.
Trzeci krzak niższy rośnie pod sosna od wiosny 2019 jest niższy.

Jeżeli będą miały wiotkie ładygi będzie to mankament Memory. Przy tej wysokości to nie dobrze.
W zeszłym roku też były wysokie, był to inny rok pod względem pogody.

Trzeba czekać w przyszłym roku jak się będą rozwijać.

No to będziemy obserwować Może racje ma Madzia, że wysokość memory zależy od ilości wody
sylwia_slomc... 12:38, 27 sie 2020

ElzbietaFranka napisał(a)

Juka nie kwitnie drugi raz. Kwitnie inna rozeta tylko z opóźnieniem.
Widocznie nie zdarzyła wiosna zawiązać kwiatostanu zrobiła to teraz.

Rozeta która już raz zakwitła nie wypuści drugi raz kwiatu należy ją wyciąć. Korzeń który zostanie w ziemi wypuści nowe rozety i jest nadzieja, że za dwa lata młode rozety znowu wypuszcza kwiatostany.

Kwitnienie o tej porze zdarza się często.

O widzisz, ja mam ogromne kępy rozet, a stare rozety usuwam dopiero jak same zaschną i łatwo dają się wyrwać z reszty. Wyłamałam przekwitłe i potem się nie przyglądałam czy te obecne są z nowej rozety czy ze starej bo dla mnie jedna kępa to jedna roślina, ma jeden korzeń i tak ją traktujęW końcu róże też nie kwitną z tego samego paka dwa razy, ale jednak z tej samej rośliny i mówimy, że powtarzają kwitnienie. Stąd tak określiłam kwitnienie moich juk
Waclaw 15:07, 27 sie 2020

Bogactwo.
Bogactwo kolorów,
bogactwo zieleni,
bogactwo zapachów,
bogactwo wrażeń.
Ech, wyciągnąć się na leżaczku w tej łące, ze świeżym jabłkiem w dłoni, dzbankiem chłodnego kompotu na stole i kawą w filiżance
sylwia_slomc... 15:18, 27 sie 2020

Ech Wacławie żeby to był na to czas
A dzisiaj to by z tym leżakiem można wręcz odlecieć tak wieje