Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Zagubiona 14:25, 06 paź 2011

Do góry
Na ścianie wsch jednak z wystawą południową wzdłuż muru wycięto nam na potrzeby ciężkiego sprzętu jabłuszko rajskie. W rzędzie tuz za ogrodzeniem mąż posadził 2 brzozy, w 2 rzędzie planowałam posadzić perukowca, kalinę omszoną oraz pięciornika - teraz wydaje mi się, że przesadziłam z iloscią. Dodatkowo - do berberysa zakupiłam kilka berberysów miniaturowych dla kontrastu.
w pierwszym rzędzie natomiast chcę posadzić cebulki kwiatów. Ponieważ jest to wystawa południowa - rabatkę chciałam oddzielić od trawnika lawendami. i znów wątpliwość - nie za dużo tego wszystkiego?
Ogród w Alei Lipowej... 14:21, 06 paź 2011

Do góry
Wstawiam zdjęcia. Patrząc na dom z przodu jest to lewa strona. Zaczynam od bramy do samego garażu. Z pewnościa trzeba tu coś pozmieniać.Po kolei tak to idzie:

Zagubiona 14:12, 06 paź 2011

Do góry
I o to rabata z którą wiązałam nadzieję, ponieważ jest to zakątek niezwykle romantyczny /sciana wsch cd/.
Rósł tu jedynie świerk srebrny /?/ oraz thuja. Postanowiłam zagospodarować ją "na kwaśno". Dosadziłam rododendrona o kwiatach różowo-zółtych, w planie mam dosadzić azalie /powinny dotrzeć do mnie jutro/. W kącie rosną przesadzane 2 dni temu funkie, pod thują fiołek, dookoła rododendrona miodunki, wzdłuż murku żurawki do czasu az znajdę dla nich sensowniejsze miejsce.
Przy przejściu posadzę bukszpan - będzie to kontynuacja żywopłotu z rabaty obok. Brak pomysłu co dalej i jakiej rośliny okrywowej użyć - runianki czy miodunki?
Wersja mini mini 14:05, 06 paź 2011

Do góry
Mój ogródek wygląda jak pobojowisko Część roślin posadzona, część czeka na posadzenie jak będą już inne a część czeka na oddanie.

Nabazgrałam dzisiaj takie coś:

i mam problemy:
1. z przodu rabatki chcę posadzić trzmielinę odmianę gold, za nią chciałam dać rządek czegoś co wysokość nie będzie przekraczała 30-40 cm i zielenią będzie kontrastowało z trzmieliną.
Moje pytanie wybrać bukszpana czy cisa?
Przy tarasie i schodach jest cis ale nie wiem czy strzyżeniem można go w ryzach ładnie utrzymać ciągle na tej samej wysokości? Nie chciałabym też wprowadzać zbyt wielu gatunków na takiej powierzchni.
Z tej samej rośliny chciałabym tez zrobić obwódki dla drzewek.

2.Ściana muszę mieć jakieś tło dla tej rabatki. Chyba, że przesadzam z tym "muszę" bo teraz wygląda ona koszmarnie marnie.
Na razie mimo palącego słońca jakie tam jest wsadziłam sadzonki bluszcza, tylko się zastanawiam czy wtedy nie będzie się tam za dużo działo. Na chwilę obecną rośnie tam winobluszcz trójklapowy. Jak bluszcz wypali, to winobluszcza wyeksmituję.

Co do bluszcza, to niestety nie wiem jaka to odmiana ale wygląda tak:

Dwie sadzonki bluszcza posadziłam też przy ścianach tarasu.

A może dać sobie spokój z tym tłem i poczekać aż rośliny się rozrosną...

Doradźcie proszę
Zagubiona 14:03, 06 paź 2011

Do góry
Kolejny problem to również rabatka na na prawo od wejscia. Rośnie tutaj już brzoza oraz iglak, trudny do zdefiniowania dla takiego laika jak ja. Dawniej rosła tutaj trzmielina oraz berberys o jaskrawozielonych listkach. Ponieważ w tym roku wykonywane były w ogrodzie prace drenażowe - wiele roślin zostało przekopanych na czas robót. Nie mając pomysłu co dalej - posadziłam ponownie w tym miejscu te same roślinki. Moze jak się opuszczą to będą jakoś efektowniej wyglądać....
Zagubiona 13:54, 06 paź 2011

Do góry
W końcu udało mi się zrobić zdjęcia ogrodu. Poniżej zamieszczę również mapkę ogrodu z odległościami i obecnym zagospodarowaniem. Oto fragment ściany wschodniej. Postanowiłam ogrodzić rabatę od chodnika żywopłotem z bukszpanu. Ponieważ wielokrotnie próbowałam tutaj sadzić rośliny kwitnące /z marnym skutkiem/ tym razem zrezygnowałam z nich na rzecz berberysu płożącego i tawuł. Ziemia w tym miejscu jest gliniasta i nic nie chce tu rosnąć. dodatkowym utrudnieniem doboru roślin są pobliski klon oraz świerk które troszkę zacieniają tą rabatkę. Tuż przy rynnie wsadziłam bluszcza pospolitego co by piął się po filarze. Tuz przy chodniku miałam w planie zasadzić trzmielinę oraz barwinka. Mam jednak wątpliwości co do wyglądu końcowego i przyznam szczerze - nie czuję tej rabaty z takim zagospodarowaniem.

Mój ogród - co dalej? 13:41, 06 paź 2011

Do góry

Szczerze powiedziawszy trochę jestem rozczarowana moją szałwią omszoną. Wcześniej miałam inną, nie wiem jak się nazywała, ale miała ładniejsze liście. Szałwia omszona zawsze przyciagała mój wzrok na stronach ogrodniczych magazynów. Moja ma brzydkie liście i dość nędżne kwiatostany. Rośnie u mnie co prawda pierwszy rok.....Jak myślicie? Dać jej szansę, czy na kwarantannę za płot wysłać??

Czytałam gdzieś u Danusi, że klonów palmowych się nie tnie. Moj jest dość rzadki, chciałabym go zagęścić? Co powinnam zrobić
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 13:37, 06 paź 2011

Do góry
Moja Limelight kwitnie nadal i ma nowe pąki jeszcze

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 13:35, 06 paź 2011

Do góry
miejsce na ciurkadło

Od strony rabaty kształt koła pociągnięty będzie albo przez szpaler z małych cisów, a za nim hortensja, albo paliki z drzewa różnej wysokosci i przewieszający się nad nimi klon palmowy Dissectum

miejsce na ławeczkę przygotowane, po bokach staną jeszcze duże donice na kwiaty

Jeszcze w październiku dosadzę róże

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 13:31, 06 paź 2011

Do góry
przedstawiam mężowe dzieło...oj dumna jestem z niego!

Wypelnienie patio i sciezki z tarasu do patio zrobią już jutro brukarze, M nie da już rady przed zimą, a zalezy mu na skończeniu

Ogród Bogusława 13:23, 06 paź 2011

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)

materiał do dalszej obróbki

Jestem pełna podziwu dla Twojej pasji,wymaga b.dużo cierpliwości...próbowałam też coś własnego {na przekór przyrodzie} stworzyć i wiem że to pasja wymagająca dużo samozaparcia - ale przede wszystkim cierpliwości oczekiwania.
z tego będzie coś fajnego pewnie dopiero za kilka lat ale zawsze warto próbować pozdrawki
Mój ogród - co dalej? 13:16, 06 paź 2011

Do góry

Ogród Bogusława 13:13, 06 paź 2011

Do góry
anetawi napisał(a)
Hej! Bogusławie! Dziękuję za odpowiedź. Przeczytałam twoje nowe informacje w wątku. Myślę, że wprowadzę je w życie, ale na razie nie mam sosny. Bałam się, że sobie z nią nie poradzę. Ja na razie uczę się na tujach, jałowcach i bukszpanach. Mój bukszpan, ten na zdjęciu, ma na pewno więcej niż 11 lat. Nie był prowadzony na bonsai, ani przycinany, rósł sobie sam. Sadził, go jeszcze dziadek, nie wiem jakiej był wtedy wielkości, bo tam nie mieszkałam jeszcze. Ja go obcięłam zeszłego roku wiosną i poprawiałam cięcie może 3-4 razy.
Cztery lata temu ( buły dwa, jeden wykopany, został ten po lewej):

Jesień 2010:

Teraz:
jest bardzo pięknie nie bój się podobno drzewa czują że masz do nich serce a troszkę wiedzy nigdy nie zaszkodzi np. grab powinien być przycinany w czerwcu nie wcześniej ponieważ płacze.
Ogród Bogusława 12:43, 06 paź 2011

Do góry
Kaisia napisał(a)
Witaj Bogusławie
Takiego wątku szukałam, sama formuję tak sosenki, zaczęłam w zeszłym roku, czyli jeszcze długa droga mnie czeka.
Dowiedziałam się od Ciebie bardzo wiele przydatnych informacji, na pewno wykorzystam je w praktyce.
Powiedz proszę , czy dobrze zrozumiałam, ze jeśli wyłamię cały pęd na końcu gałązki, ale nie oberwę igieł to pojawią się nowe mocno zagęszczone przyrosty ? Ja do tej pory tylko uszczykiwałam młode pędy na różnych wysokościach, lub wycinałam zupełnie niepotrzebne gałęzie, żeby pokrój był bardziej widoczny, z jednym okazem poszalałam bardziej i od razu do ziemi wsadziłam mocno wygięty, sporo gałęzi poszło, a resztę dogięłam

To ten okaz, sosna thunberga,

nie wszystkie gałązki są wycięte cały czas się zastanawiam których jeszcze się pozbyć, wyciąć łatwo, gorzej jak nie te co trzeba, dlatego jeszcze czekam.

Powiem szczerze że ta sosna ma bardzo grube niskie świeczki ale za to długie igły i nie za bardzo jest jak skrócić ten jej przyrost nie kalecząc igieł, co radzisz jak to dobrze zrobić? To jest zdjęcie, z zeszłej jesieni nie mam obecnego sama nie wiem dlaczego

Droga Kasiu wejdź na 4 stronę mojego wątku i tam na zdjęciach pokazałem niespodziewany nawet dla mnie efekt obcięcia gałęzi, i co po tym nastąpiło widać doskonale po co pozostawiamy igły. Natomiast uszczykiwanie środka lub bocznych przyrostów, ma na celu odpowiednie formowanie, jeśli chcesz dłuższe gałązki to wyłamujesz wszystkie boczne pozostawiając środkowy pęd, jeśli uznasz że są długie wyłamujesz środek pozostawiając boczne, lub wyłamujesz wszystkie i czekasz na zagęszczenie, zabieg ten jeśli jest wykonany wiosną, to jesienią doskonale widać przyrosty, potem obierasz sobie kształt całej formy prosty czy gięty i czekasz latami podcinając skracając, do osiągnięcia pożądanego efektu. co do twojej sosny pozwól jej jeszcze trochę urosnąć do góry ale nie pozwól jej rosnąć na boki, przycinaj wszystkie pędy aby się zagęszczała z wyjątkiem czubka. pozdrawki.

Ogród amatora - proszę o pomoc 12:22, 06 paź 2011

Do góry
Myślę nad zlikwidowaniem tej drogi i zrobieniem tam "ogrodu"
ale to już z czasem bo bez cięższego sprzętu sie nie obejdzie
Bo ta droga nie nadaje się do tego by ją zazielenić - a wyglada okropnie

a to moje wrzosy

Ogród amatora - proszę o pomoc 12:17, 06 paź 2011

Do góry
Zgodnie z obietnicą wklejam zdj. szpadla do kancików - samodzielna praca mojego ukochanego

Niestety moja ziemia i kanciki .... porażka
Kanciki idealnie robi sie w ziemi żyznej , moja jest jałowa i gliniasta ale.... w przyszłym roku nad nią popracuje i dopiero wtedy zajmę się kancikami.
Pszczelarnia 12:12, 06 paź 2011

Do góry
O nie mogę, muszę te wpisy pokazać całej mojej rodzinie!!!! Oni się ucieszą! Bo my jesteśmy "praca zbiorowa pod redakcją ....." .

A teraz pytanie, co to jest: będę siała tutaj trawę i szkoda mi tego "zielska". Każdy mówi, że świetne ...... a ja się uśmiecham. Bo co mam powiedzieć?
Jak dodawać zdjęcia 11:44, 06 paź 2011

Do góry
Ogród Bogusława 10:53, 06 paź 2011

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Zdecydowanie wolę te widoki,ciężka droga była przed Tobą.
jak obejrzę się za siebie i na zdjęcia, to sam nie wierze że to wszystko w tak krótkim czasie udało się wykonać, jeśli się chce można góry przenosić, prawda.
Ogród coli 10:47, 06 paź 2011

Do góry
cały czas śledzę nową realizację Danusi (ogród z lustrem) i zastanawiam się jak zmienić moją zmarnowaną rabatę w taką z kulami i ilexem golden gem, bo strasznie mi się podobają.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies