Zagubiona
14:25, 06 paź 2011
Na ścianie wsch jednak z wystawą południową wzdłuż muru wycięto nam na potrzeby ciężkiego sprzętu jabłuszko rajskie. W rzędzie tuz za ogrodzeniem mąż posadził 2 brzozy, w 2 rzędzie planowałam posadzić perukowca, kalinę omszoną oraz pięciornika - teraz wydaje mi się, że przesadziłam z iloscią. Dodatkowo - do berberysa zakupiłam kilka berberysów miniaturowych dla kontrastu.
w pierwszym rzędzie natomiast chcę posadzić cebulki kwiatów. Ponieważ jest to wystawa południowa - rabatkę chciałam oddzielić od trawnika lawendami. i znów wątpliwość - nie za dużo
tego wszystkiego?
w pierwszym rzędzie natomiast chcę posadzić cebulki kwiatów. Ponieważ jest to wystawa południowa - rabatkę chciałam oddzielić od trawnika lawendami. i znów wątpliwość - nie za dużo
tego wszystkiego?
posadzę bukszpan - będzie to kontynuacja żywopłotu z rabaty obok. Brak pomysłu co dalej i jakiej rośliny okrywowej użyć - runianki czy miodunki?
W końcu udało mi się zrobić zdjęcia ogrodu. Poniżej zamieszczę również mapkę ogrodu z odległościami i obecnym zagospodarowaniem. Oto fragment ściany wschodniej. Postanowiłam ogrodzić rabatę od chodnika żywopłotem z bukszpanu. Ponieważ wielokrotnie próbowałam tutaj sadzić rośliny kwitnące /z marnym skutkiem/ tym razem zrezygnowałam z nich na rzecz berberysu płożącego i tawuł. Ziemia w tym miejscu jest gliniasta i nic nie chce tu rosnąć. dodatkowym utrudnieniem doboru roślin są pobliski klon oraz świerk które troszkę zacieniają tą rabatkę. Tuż przy rynnie wsadziłam bluszcza pospolitego co by piął się po filarze. Tuz przy chodniku miałam w planie zasadzić trzmielinę oraz barwinka. Mam jednak wątpliwości co do wyglądu końcowego i przyznam szczerze - nie czuję tej rabaty z takim zagospodarowaniem.