Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Pszczelarnia 08:03, 05 paź 2011

Do góry
No nie wiem, jak nasz Jan z Czarnolasu ale u nas nikt pod lipą nie siedzi, choć ławeczka jest. Czasami się przystanie i posłucha brzęczenia pszczół. Szpadel i motyczka (zwana haczką) - takie pojęcie trzeba koniecznie wprowadzić do poezji. Jestem za!

A to jeszcze świeże ujęcia.
Pomidory własne (niepryskane), sama nie mogę uwierzyć:

Niektóre posadziłam od niechcenia (za dużo wysiałam) i zapomniałam o nich, co widać po ilości liści i pędów:

I ogólnie zbiory na obiad:

Zielono mi! 08:01, 05 paź 2011

Do góry
Jesienne widoczki z trawami w roli głównej.

Jako dodatki na trawiastej części jukki i zawciągi. Podobne w pokroju, więc dopasowały się.

Łezka po ogrodowiskowemu 07:56, 05 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Witam Ewo .

Jak zobaczyłam Twoją łezkę to skojarzyła mi się ona z rabatą zaproponowana przez Danusię w moim wątku.

Spróbowałam zrobić wizualkę.

O Matko i Córko---rozprzestrzeniam sie jak meduza jakaś, ale wrażenie mojej w końcu rabaty

Danusiu,

Mam nadzieję, że nie gniewasz się za wykorzystanie Twojego projektu do wizualki dla Ewy?

Pogaduchy skowronków 07:51, 05 paź 2011

Do góry
Dużo nas tu na Ogrodowisku, to i ja swój chlebek z solą dołożę

No i coś do popicia za zdrowie Młodych !

Gardenia jasminoides 07:48, 05 paź 2011

Do góry
Gabriela napisał(a)
Witaj Grzesiu w moim ogrodzie. Słoneczniczek podobno wysoki.
Plan postępowania z gardenią dla Grzesia:
Kupioną małą gardenię w doniczce przesadzam co drugi rok do większej donicy do ziemi zwykłej, np. do roślin doniczkowych czy balkonowych, dorzucam też garść obornika na dno doniczki, zasilam od kwietnia do września mniej więcej do 2 tygodnie Pokonem z żelazem, Florowitem a nawet w tym roku ekologicznymi "emami".
Po kwitnieniu, bo u mnie kwitnie kilka razy w roku, a na pewno na wiosnę, trzeba przyciąć gałązki na których były kwiaty, wtedy ładnie się rozkrzewia.
Stale stoi w pełnym słońcu, w dodatku przez cały rok w szklarence, gdzie latem jest bardzo gorąco, w związku z czym potrzebuje mnóstwo wody. Zimą temperatura w szklarence wynosi od 12 ( w nocy) do 20-tu kilku stopni, powyżej zera oczywiście. Może sekret tkwi w chłodnym miejscu w zimie?
Parę razy łapała przędziorki, udawało się ich pozbyć.
Jeszcze takie zdjęcie mam:

Odgrzebałam stare zdjęcia, gdzie tę moją gardenię widać, ale niekwitnącą. To ten krzaczek na dole. Zdjęcia są z zimy 2006 r, trochę miała łyse gałęzie, ale ona już spora była, co znaczy że mam ją chyba już co najmniej od 2003-2004 roku. Szczerze mówiąc, dawno ich nie oglądałam

Pogaduchy skowronków 07:12, 05 paź 2011

Do góry
Jolu dziękuję bardzo - częstujmy się wszyscy. Pychota i wygląda tak smacznie. Znam ten ból oczekiwania na fotki weselne . Byliśmy teraz na weselu i nie szło zrobić zdjęcia Młodej Parze bo ciągle w tle byli fotografowie (obsługujący wesele).

Też Wam pokażę chlebek którym witali Rodzice Parę Młodą.

ogrodoweimpresjejolki 05:58, 05 paź 2011

Do góry
Dziś w planie kolejne prace ogrodowe, tylko co z pogodą?
Na wsadzenie czekają miedzy innymi nowe paprotki

Pogaduchy skowronków 05:47, 05 paź 2011

Do góry
Witam Was słodko, tortem weselnym mojej córki

To zdjęcie specjalnie na życzenie Zbyszka, ale myślę, że i Wy się poczęstujecie

Noc krótka, bo do późna oglądaliśmy w gronie rodzinnym zdjęcia ślubno-weselne sprzed ponad dwóch tygodni - fotograf wziął nas na przetrzymanie i dopiero dostarczył efekt swojej pracy

Mam nadzieję na prace działkowe dzisiaj, ale czy pogoda na to pozwoli?

Miłego słodkiego dnia Wam życzę

Mój kawałek raju 00:56, 05 paź 2011

Do góry
Dobranoc wszystkim
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 23:54, 04 paź 2011

Do góry
Może się także okazać, że hortensja ogrodowa wymarznie - i mi tak się stało. Jednak ciągle nawoziłem, podlewałem i się opłacało - rozkwitła we wrześniu

Mi rozkwitły dwie - druga ma o wiele więcej kwiatów - zdjęcia nie mam

Ogród moich marzeń 23:46, 04 paź 2011

Do góry
Widoki jesienne ale jakże pełne słońca

Czerwono się zrobiło

Tuja wystrzyżona w spiralkę w czasie ostatniej niedzieli.

Dwa światy 23:12, 04 paź 2011

Do góry
Ławeczka, jak ją zobaczyłam to nie mogłam się oprzeć...

Obwódki z bukszpanu 23:06, 04 paź 2011

Do góry

To są kostki prostokątne, bo na kwadratowe nie miałam miejsca

Obwódki z bukszpanu 23:05, 04 paź 2011

Do góry
W swoim ogrodzie mam prostokątne z cisem kula na pniu w środku.

I na ulicy te co Sebek pokazał

Za szeregówką u Suiki 23:01, 04 paź 2011

Do góry
Witajcie

Po dłuższej przerwie, aczkolwiek wypełnionej intensywnym myśleniem i ślęczeniem przed monitorem komputera wrzucam moje wypociny...

Obrzeża z kostki już robimy, a mój mąż powiedział, że niczego już nie zmienia
Co o tym myślicie? Za mało, za dużo? Są jeszcze miejsca puste np koło jaśminowca. A może więcej drzewek?- w grę wchodzą tylko typu tej wiśni -śliczna jest -na razie na obrazku. Szerokość pasów pod roślinki wynosi 60 cm, co wyjdzie na trawę zostanie ciachnięte kosiarką, górą może sobie wchodzić. Z tyłu po prawej będzie podest i pergole- na razie nic tam nie będziemy robić tylko obrzeże. Wszelkie luki między roślinami podsypię korą. Ekrany planuję z takich samych tuji jak u sąsiadów za płotem- może ktoś wie jaki to dokładnie gatunek?Po lewej stronie mam więcej cienia, po prawej więcej słońca- starałam się do tego dopasować roślinki.

Bardzo proszę o uwagi, ulepszenia, komentarze. A teraz życzę miłej nocki, ja już lecę bo o 4 do pracy trzeba wstać. Ten ogródek -jeszcze go nie ma a spać przez niego nie mogę hihi Dobranoc, do jutra!
Dwa światy 22:53, 04 paź 2011

Do góry
tak,tak zgadza się...byle do wiosny

kupiłam coś do ogrodu ,jeszcze zapakowane...

Obwódki z bukszpanu 22:47, 04 paź 2011

Do góry
Powiem nieskromnie że jestem prekursorem u nas takich kostek
Wykonałam je po raz pierwszy w 1996 roku, przed tym Chelsea co wkleiłaś także moje zdjątko.

Potem wymieniłam tylko robinię na inne drzewo

Obwódki z bukszpanu 22:42, 04 paź 2011

Do góry
Bukszpanowe ramy są przepiękne
Danusia zastosowała takie w jednym ogrodzie

Oraz u siebie pod wiśniami
Ujrzysz je tam w pniu
]

Można zasadzić roślinę w roślinie jak widzisz, tylko, że trzeba bardzo uważnie kopać i uszkodzić jak najmniej korzeni - rośliny na pewno się przyjmą
W cieniu - zacieniona 22:41, 04 paź 2011

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Podzielona brunera ma ogromne liście.

Bogusiu, pięknie wyszło to dzielenie jak byłam w szkółce, to za dorodną sadzonkę takiej brunnery sporo sobie życzyli bo ok. 40 zł...
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:32, 04 paź 2011

Do góry
Akcję przeprowadził samodzielnie mój M., ja pracowałam na rabatkach, a towarzyszyła nam oczywiście Oleńka, która dzielnie zbierała orzechy kwiatki też wąchała ... poprzez zrywanie )

tyle roboty, że posiłek się należy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies