To z pewnością barwinek większy (Vinca major) Variegata. U mnie też rośnie, ale go baaaaaaaardzo mocno przycinam, jest dość ekspansywny. A tak wygląda kwitnący
Bawcie się dobrze w Paryżu i zobaczcie koniecznie widok z wieży Montparnasse
"Wieża Montparnasse – wieża i należące do niej centrum handlowe powstałe w latach 1969-1972, w centrum dzielnicy Montparnasse, na avenue du Maine 33 w Paryżu. Wieża ma 59 kondygnacji, w tym 54 pięter przeznaczonych na biura, z których każde ma niemal 2000 m². W sumie wynosi to 112 000 m², a taras tworzący 59. piętro jest dostępny dla zwiedzających. W latach 1972-2009 był najwyższym budynkiem w Paryżu, a w latach 1972-1990 był najwyższym budynkiem w Europie."
I moje najnowsze nabytki - wrzośce o nieznanej nazwie, ale pięknych jaśniutkich przyrostach. W rzeczywistosci są bardziej kremowe, nie aż tak żółte.
Malutkie, ale przycinane, więc w nowym sezonie powinny się ładnie rozrosnąć. W sumie jest ich 16szt. - posadzone w zdłuż rabaty przy świerkach serbskich.
Z szerszych zasięgów mam jeszcze takie ujęcia, choć nie wiem, czy już nie pokazywałam:
Po lewej stronie rozpoczęty trejaż wzdłuż całej rabaty. Chciałabym, aby na tyłach tej rabaty rosły róże pnące. Są już posadzone, ale to wiosenne nasadzenia, więc jeszcze niskie.
A tu część ogrodu znajdująca się bliżej domu. Kiepskie zdjęcie, bo robione o wczesnym poranku, gdy jeszcze było ponuro na dworze.
Ot, Danusiu, cenna uwaga. Brakuje mu dołu. Wprawdzie ma sporo młodych gałązek, które z czasem stworzyłyby szerszy dół, ale to by było może za 10 lat... Tak zrobię, jak mówisz. Dziękuję za radę Niestety, choć wiem, że to nie czas na takie zabiegi, ale nie mogłam się powstrzymać i ... przycięłam mu nieco wystajace pędy w górnej części. Teraz modlę się, zeby nie zechciał puszczać młode przyrosty. Bardzo źle zrobiłam, prawda?
W podzięce dedykuję Ci dzisiejsze fotki Eden Rose - jednej z moich ulubionych róż: