Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 17:00, 22 wrz 2011

Do góry
Wiecie co? nasze forum to jak najlepsza psychoterapia, jak poczytam posty śliczne dzięki
zaraz mi rosną skrzydła, pędzę do ogrodu. Krzątam się albo myślę jak to zrobić, żeby było lepiej i ładniej

U mnie nadal lila -róż

Laurowiśnia wschodnia - Prunus laurocerasus 16:34, 22 wrz 2011

Do góry
Laurowiśnia w centrum ogrodniczym

Kwiaty laurowiśni

Owoce

Ogród amatora - proszę o pomoc 16:20, 22 wrz 2011

Do góry
Trawy kostrzewy sinej nie wyrywaj od razu, daję Ci pomysł wyżwirowania fragmentu przy stawie, a trawka może przecież zostać jeśli Ci się podoba, tylko może rosnąć nie w korze, tylko w kamyczkach..
Najprostsze przykłady

Ogródek amatora - kiedyś może będzie :-) 16:20, 22 wrz 2011

Do góry
Dodam jeszcze inne fotki poglądowe tak na wszelki wypadek jakby ktoś miał jakieś sugestie co posadzić w niektóre miejsca ( a miejsc do zagospodarowania jest sporo ) albo poprzesadzać (czasami nawet za płot na pole).

Strona południowa z tarasu:

Wschód z tarasu:

Taras:

Przy domu Wschód:

Wersja mini mini 16:09, 22 wrz 2011

Do góry
Mnie się układ stary bardziej podoba, nie jest tak symetrycznie. W wolnych przestrzeniach możesz zastosować ekrany strzyżone z cisa ewentualnie choiny kanadyjskiej lub graba (liściasty).

Popatrz na to.

Takie proste bryły.

"Śmieciowatych" krzewów typu lilak trzeba się pozbyć na rzecz roślin o wyrazistej formie.
Generalnie mało gatunków, Twoje typy są niezłe.
Wersja mini mini 15:51, 22 wrz 2011

Do góry
wczoraj jednak wpadło mi do głowy coś takiego aby ustawić te dwie "rabaty" obok siebie na tylnej ścianie i posadzić tam 3 prunus umbraculifera na przemian z miskantami pomiędzy, które może udałoby mi się wpleść werbenę patagońską, krwawniki i może hortensję (znalazłam śliczną odmianę coco).

Jednak pozostaje kilka pytań, co w rogach i co wzdłuż siatki od strony tarasu?

Czym można by się odgrodzić od spojrzeń sąsiadów tak aby współgrało to z podwyższoną rabatą?

Chcę przesadzić lilaka tuż obok schodów a jednego RH dać troszkę niżej. Jednak pod RH obecnie rosną żurawki key lime i nie wiem czy dadzą sobie one radę gdybym posadziła je również pod przesadzonym niżej RH i lilakiem (tam jest pełne słońce do godz 15:00.
Wersja mini mini 15:38, 22 wrz 2011

Do góry
i jeszcze rzut o którym zapomniałam (mam nadzieję że będzie coś widać)
Wersja mini mini 15:37, 22 wrz 2011

Do góry

Wersja mini mini 15:36, 22 wrz 2011

Do góry

Są tutaj dwie rabaty ze stali nierdzewnej, jedna o wymiarach 220 a druga 180 cm. Byłam zmuszona je zastosować, gdyż moje dwie latorośle namiętnie podjadały liście i jeździły po roślinkach taczkami i samochodzikami

Zamysł był następujący: ma to być ogródek nowoczesny i niekłopotliwy w utrzymaniu

A teraz kilka ujęć

Ogródek vesper - pomożecie? 14:54, 22 wrz 2011

Do góry
I mam do Was jeszcze pytanie, czy nie byłoby lepiej pociągnąć z drugiej strony furtki (oznaczone strzałaką na planie) żywopłot również z ligustru zamiast sadzić tuje szmaragd jak planowałam? Czytałam, że jesień to dobry moment na sadzenie żywopłotu.

Ja też mam bałagan.... 14:52, 22 wrz 2011

Do góry
Zostawiam kilka fotek i idę popracować ze szpadlem, to moje narzędzie relaksu

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 14:47, 22 wrz 2011

Do góry
witajcie,

w biedronce sa niedrogie cebulki - po 2,49 za 7 tulipanów, 3 hiacynty, 15 śnieżników lub krokusów. Wczoraj sobie kupiłam:

Z prezentów urodzinowych (za 3 dni świętuję najbardziej ciesze sie z tych "ogrodniczych" - kolejny storczyk na okno w salonie i książka - podstawy architektury krajobrazu

Moze po pracy posadzę te cebulki

Jutro piątek, weekendu poczatek W sobotę planuje zakupy - macierzanka ok 30 sadzonek, spytam tez w tej szkółce o której mówiła Iwonka/Bukszpanowo o wiśnię umbraculifera - moze akurat tam by mieli/mogli sprowadzić?
miłego dnia!
Karolina

Bałagan w przedogródku 14:40, 22 wrz 2011

Do góry
O woooow, idę coś podziałać, wywalić kamienie, pooglądać jałowca, co da mu się wyciąć, bo cięty jest, ale bardzo szybko odrasta.
Porozmawiam z Ryśkiem , zobaczymy co powie, czy chce zostać , czy się przenieść.

Danusiu bordowe żurawki mam , ale takie chyba z tych najzwyklejszych, nie wiem jaka to odmiana, ale myślałam o wrzoścach, nawet wczoraj oglądałam i zastanawiałam się nad kolorem.

Złe DOBREGO początki czyli marzeń kilka o ogrodzie 14:27, 22 wrz 2011

Do góry
Oto następne:

Złe DOBREGO początki czyli marzeń kilka o ogrodzie 14:22, 22 wrz 2011

Do góry
Witam jeszcze letnio.
Kupiłam dziś 3 doniczki runianki japońskiej.

Poradźcie- sadzić w całości do gruntu i czekać do wiosny by się rozrosła, czy może można pociachać i ukorzenić by powiększyć liczbę sadzonek?

Czytałam, że runiankę rozmnaża się przez podział rozrośniętych roślin - wczesną wiosną lub jesienią poprzez oddzielenie ukorzenionych rozłogów i sadzonek.

Ale czy to ostatecznie przekreśla możliwość ukorzenienia oderwanej "szczepki".?

Oto one:

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:47, 22 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Robię przymiarki

prześliczne TE PRZYMIARKI
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:44, 22 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Wczoraj miałam zakupy

o matuchno jedyna cóż za widok... siedzę i kwiczę.... bo szukam takich do podsadzenia mojego bonzaia i nigdzie u mnie nie ma takich kuleczek... Danusiu napisz mi na pw gdzie i za ile kupowałaś
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 12:56, 22 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Pierwiosnek kubkowaty niby do domu, ale wsadziłam go od ulicy na murze w donicach ściennych przy furtce

Kilka hortensji pod mur od środka

Od razu je przesadziłam w większe doniczki

Szkoda, że ja u siebie nie mogę takich zakupów zrobić Za każdym razem jak się napatrzę na Danusi zakupy jadę do pobliskiego "Dom i Ogród" i wracam sfrustrowana. Marzę o takich hortensjach jak ma Danusia. Odkryłam co prawda ostatnio jakiegoś ogrodnika, który sprzedaje formowane cisy i bukszpany, ale tymczasem nie wiem gdzie je sadzić....
Klub Wrześniowych Małżeństw 12:26, 22 wrz 2011

Do góry
Teraz kilka zdjęć ze studia - skanowane, wtedy nie były jeszcze cyfrówki popularne.

I moje ulubione:

Ogród amatora - proszę o pomoc 12:21, 22 wrz 2011

Do góry
iwona100na napisał(a)

Wysuń ławkę do przodu i za nią posadź drzewo, np. śliwę wiśniową, albo wiśnie kulistą.
Potem w prawo żywopłot np. z tui Smaragd. Kiedyś zasłonią brzydkie budynki sąsiada i bedziesz miałą ładne tło dla roślin z przodu. Mata nie daje wysokości, co gorsza bardzo przyciąga wzrok.

Rozumiem że powinnam "wykopać/przesadzić" wszystkie rośliny od wierzby i posadzić tuje aż do oczka?
Zrobić z nich żywopłot?

Jestem gotowa na każdą rewolucje

Chodzi mi o wytyczenie nowej linii trawnika, aby róg był bez trawy, i wtedy rabata będzie większa, a ławkę można bedzie zakomponowac w roślinach i połaczyc z oczkiem wodnym.

Przykład

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies