Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Pierwsze kroczki przy szeregowcu 22:56, 16 wrz 2011

Do góry
jeszcze mój taki pomysł mały

zielone - bukszpan
żółte - citronelki
brązowe - coś na pniu np cis
różowe kropki - coś sezonowego np begonie
Mój kawałek raju 22:55, 16 wrz 2011

Do góry
dopiero usiadłam do kompa, cały dzień miałam zajęty pracą w domu
a na dworze świeciło słońce i padał deszcz, oczywiście nie cały czas,ale potem łazić po tym błocie? myłam okna w jadalni, jutro już ma być lepiej to może wyjdę do ogrodu
Ja też mam bałagan.... 22:36, 16 wrz 2011

Do góry

Mój ogród to dzikość zakątków, naturalistyczne nasadzenia
i pewnego rodzaju szaleństwo (przecież każdy z nas ma troszkę szaleństwa w sobie)

Najważniejsze chyba jest to, że są chętni do przebywania w nim,
że daje nam wszystkim pewnego rodzaju satysfakcję i cieszymy się ,
że roślinki (mam nadzieję) dobrze sie czują w naszym towarzystwie, bo my czujemy
się świetnie w towarzystwie roślin.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:21, 16 wrz 2011

Do góry
Monic napisał(a)

Danusiu, co to za trawy?

Czy to jakaś odmiana miskanta?

Tak to miskanty - jeden zebrinus drugi morning light(chyba)
Za szeregówką u Suiki 22:05, 16 wrz 2011

Do góry
Witajcie!
Wczoraj po raz pierwszy odwiedziłam Wasze forum i jestem zachwycona! Wasze ogrody są wspaniałe, a ja dopiero zaczynam przygodę z ogródkiem. Mieszkam już w swojej szeregówce od roku, a na wiosnę mam zamiar zacząć działać za domkiem. Na razie mam tylko trawę i masę aksamitek przy siatce Mam wielką prośbę o pomoc w zaprojektowaniu mojego małego kawałka ziemi.Pomożecie?
Ogródek jest dość wąski, jak to za szeregówką. Szerokość przy kostce to 6m, a na końcu rozszerza się do 7,8 m. Długość bez tarasu i kostki (sam teren do obsadzenia)to 9,6m. Na siatce po lewej stronie przy kostce mam posadzony bluszcz- docelowo bedzie na calej siatce. Gorzej z siatka po prawej stronie- nie moge na niej nic zrobic bo plot jest tylko sasiada -czym tu sie odgrodzic i zaslonic?Dodam ze moja szeregowka jest 2 a ta po prawej jest 1 i za waskim pasem trawnika jest chodnik i ulica. Kazdy kto tedy idzie lub jedzie gapi sie na nas;( jestesmy jak na patelni na widoku
Na mniej wiecej srodku ogrodka- tam gdzie to wciecie chcemy zrobic taki niby zywoplot. Nie chce miec roslin tylko pod plotami a na srodku wybieg z trawy. Chce podzielic ogrodek na 2 czesci- rosliny spod siatek schodzilyby sie do srodka zostawiajac przejscie na srodku. Myslalam o wysokich iglakach, cos takiego jak ma sasiad za siatka na wprost. Co sądzicie? Za tym zywoplotem bylaby strefa wypoczynkowa - po prawej stronie miejsce do siedzenia- taras lub kostka z 3 stron pelgore, jak zarosna to by nas nie bylo widac od lewej, od przodu i od tego zoltego domu. Wejscie byloby od lewej strony. Cala roslinnosc ma byc oddzielona od trawnika 2 rzedami kostki- takiej jak widac na zdjeciu- sporo jej zostalo, ma ksztalt prostokata i kwadratow, kolor jesienny lisc i troche szarej. Powinno powstac ciekawe, nieregularne oddzielenie- maz by mi nie kosil roslin kosiarka a trawa nie wchodzila by na roslinki. Lubie kolor fioletowy i chcialabym miec takie rosliny. W glebi w lewym roku moze cos wyzszego?
Z tylu tylko nizsze rosliny, bo iglaki sasiada robia juz ladne tlo.

Dodam ze ogrodek lezy na lekkim wzniesieniu, jest dosyc wietrznie Ziemia- gliniasta,a na to rzucona jakas lepsza. Pod trawa sporo piachu, ziemia nie jest zbita. Jak trzeba będzie to wymienię ile trzeba będzie hihi Latem mnostwo komarow Mieszkam w okolicy Wroclawia wiec okolica raczej ciepła.
Przy schodach po obu stronach (pod tymi rzuconymi deskami jest jedno) mamy zostawione prostokąty do obsadzenia -moze jakies wysokie krzewy, ktore siegalyby ponad taras.

Piaskownica zostaje jeszcze na jakies 2 lata potem idzie weg
Co do slonca -ogrodek jest skierowany na poludniowy-zachod. Po poludniu mamy chwile cienia, ktory rzuca tez zolty dom za nami. W upalny dzien to wybawienie, bo wszyscy sie prażą a ja mam cien idacy w kierunku mojego domu. Potem slonce omija ten dom i wychodzi na chwile jeszcze na prawo od żółtka

Ale się napisałam hihi mam nadzieje ze cos poradzicie. Nie za bardzo zagrace? Ale naprawde nie chce miec trawnika w srodku i tuje naokolo brrrr
Napiszcie prosze, co myslicie o moich pomyslach. Mam cala zime na zaplanowanie co i jak a na wiosne bierzemy sie do roboty
Acha te kropki na rysunku (przepraszam za jego kiepska jakosc) to slupki od siatki.
Piszcie, bede zagladac czesto i odpisywac, ew, cos wyjasniac. Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na odzew!

Zwierzęta dzikie w ogrodzie 21:51, 16 wrz 2011

Do góry
Sześć lat temu do ogrodu przywędrowały konie. Skąd przywędrowały? Do dzisiaj nie wiemy. Może ze stadniny oddalonej o 12 km od nas.

Posiliwszy się soczystą trawą i opadłymi jabłkami powędrowały w siną dal.
Ja też mam bałagan.... 21:51, 16 wrz 2011

Do góry

Ja też mam bałagan.... 21:47, 16 wrz 2011

Do góry
anna_lastowska napisał(a)
Taki ogród , tworzony latami, ma swoją duszę ...
Piękne kwiaty, Iwonko

O, zdublowałam pochwałę Seby

Też tak właśnie myślę, że takie ogrody mają "duszę".

Dużo pracy kosztowało przerobienie ogrodu, bo babcia siała koper w różach haaaaaaaa, swoję drogą roża była przedwojenną pięknie pachnącą roślinką z malutkimi czerwonymi kwiatkami. - żałuję, że nie zrobiłam odkładu.

Pierwszą rośliną posadzoną przez babcię był bukszapn, który dziś ma 46 lat i ma się całkiem dobrze.
Wycięłam go do maleńkiej sadzonki, a on cóż, bardzo chciał żyć i żyje, ma 25 dzieci rosnących w moim ogrodzie i kilkanaście rosnących w innych ogrodach.

Kilka nowych fotek

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:36, 16 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Danusiu, co to za trawy?

Czy to jakaś odmiana miskanta?
Miniaturowy ogródek 21:36, 16 wrz 2011

Do góry
Przyszedł weekend to pora pokazać żurawki w ziemi. Zdjęcia robione 5 września, parę dni po posadzeniu:

1. Chocolate Ruffles

2. Mahagony

3. Mint Julep

4. Purple Petticoats

Zwierzęta dzikie w ogrodzie 21:35, 16 wrz 2011

Do góry
Dzika gęś odpoczywająca w podróży. Tak bardzo spodobał jej się ogród, że postanowiła w nim spędzić kilka dni.

Ogród Sylwii od początku :) 21:34, 16 wrz 2011

Do góry
Joanka napisał(a)

Modelka z tymi ikonkami
Wichrowe wzgórze 21:29, 16 wrz 2011

Do góry
Pogoda przypomina, że jesień zbliża się wielkimi krokami, czuć chłód w powietrzu, mimo, że słońce wciąż wysoko. Wciąż jeszcze goszczą w ogrodzie letnie owady, ale to już chyba ostatnie ich harce

Róże odżyły po sierpniowych upałach i wypuszczają nowe pędy, rozwijają kwiaty. Ich wybarwienie jest teraz intensywniejsze niż w wakacje.

Są też oznaki jesieni

Ogród Sylwii od początku :) 21:22, 16 wrz 2011

Do góry

Wichrowe wzgórze 21:12, 16 wrz 2011

Do góry
W ogrodzie powoli czuć nadchodzącą jesień - liście zmieniają barwy, kwiaty nie rozwijają się już tak szybko jak jeszcze dwa tygodnie temu. Kupiłam ozdobne kapusty i dołączyłam do donic przed drzwiami wejsciowymi:

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:02, 16 wrz 2011

Do góry
Dzisiaj jak wszedłem do domu o ósmej dostrzegłem na stole nowego storczyka

Okazało się, że pracownica przyniosła mamie urodzinowy prezent - szkoda, że równy miesiąc po

Jak jej go dawała to mówiła - "to dla Ciebie, ale chyba masz miesiąc wcześniej"
Raczkujący ogród Iwony 20:41, 16 wrz 2011

Do góry
Tam, gdzie są te małe doniczki mają być żurawki Lime Ricky.

Raczkujący ogród Iwony 20:29, 16 wrz 2011

Do góry
Dzisiaj trochę popracowałam w ogrodzie. Rabata pod murem prawie skończona. Brakuje tylko bukszpanów (trochę ukorzenia się) i żurawek (będą w mojej szkółce na wiosnę). A, no i jednego rh, szukałam w okolicznych szkółkach - nie ma

Zaczęło się tak:

Sadzenie roślin razem z dziećmi to ciężka sprawa, zabrakło mi czasu na kilka roślin. No i ten bałagan ....

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 20:25, 16 wrz 2011

Do góry
Po dwóch tygodniach była już całkiem ładna

Po trzech tygodniach przed pierwszym koszeniem

Po zimie właściwie nie miała żadnych uszkodzeń, jest bardzo delikatną trawą, kosimy ją bardzo nisko, w sezonie dwa razy w tygodniu, nie ze względu na konieczność ale na wygodę, łatwiej i szybciej kosić niższą trawę.

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 20:03, 16 wrz 2011

Do góry
Po tygodniu było widać kiełkującą trawę, miała bardzo równe wschody.

Po dziesięciu dniach wyglądała tak

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies