Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 18:39, 04 wrz 2011

Do góry
Sebciu..... takich astrów nie miałam, na 100%

Co do dyni i yorków to uważaj ........... bo Cię Edek za taki pomysł ugryzie

Tak łagodnie to on tylko na zdjęciach wygląda hihihi

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 18:33, 04 wrz 2011

Do góry

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 18:29, 04 wrz 2011

Do góry
Podglądanie motylka zaowocowało kilkoma całkiem fajnymi zdjęciami

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 18:16, 04 wrz 2011

Do góry

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 18:13, 04 wrz 2011

Do góry
Na przechowalniku znalazłam takie astry..... skąd się tam wzięły? Nie mam pojęcia....

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 18:08, 04 wrz 2011

Do góry
A teraz nasza gigantyczna dynia......

M powiedział, że waży chyba z 50 kg

Okazało się, że już cała miejscowa rodzinka zrobiła sobie z nią zdjęcia

Jak wszyscy, to wszyscy..... Joanka też

Mus to mus

Pergola z przyległościami 18:03, 04 wrz 2011

Do góry
Tak jak napisałam w wątku o ekobordzie napisze tutaj kilka słów do Danusi, może będzie miała chwilę aby tu zajrzeć i ocenić czy to ma sens czy nie bardzo.
Powtórzę tu jeszcze raz zamieszczone wcześniej zdjęcie, bo na min dosc dobrze widać tę sytuację, w tym narysowana na gruncie przyszłą żwirowa ścieżkę.

Skoro hortensja Limelight ma szanse przetrwania na słońcu, to pomyślałam, żeby posadzić przy pergoli dwa krzewy, jeden na tym pustym miejscu przy widocznych klapniętych jeszcze świezo posadzonych bergeniach a drugi po drugiej stronie słupa, na tej małej rabatce, jaka powstanie po lewej stronie ścieżki.
Czy u stóp hortensji, jako obwódka ścieżki mogłaby mimo wszystko być lawenda, czy to zbyt odległe światy?

Pozostaje jeszcze ta druga, większa część rabaty, tu już ma wskazówki od Danusi z ekobordowego wątku, miskanty i jeżówki, bardzo lubię jeżówki i wszelkie inne kwiaty, do których ciągną motyle, dlatego myślałam o budlei. Proponowane rośliny raczej nie pogryzą się z oliwnikiem a przy drugiej ścieżce na taras mam trawy, więc miskanty tutaj byłyby jakąś kontynuacja a nie inna bajką.

Ha, zaczyna się klarować, tylko czy przy takiej kompozycji mogłyby zostac przy płotku ograniczajacym warzywniak te dwie irgi, muszę dokładnie oznacyzć odmianę, ale to albo irga pomarszczona albo błyszcząca, w każdym razie ma luźny pokrój i z 1 m wysokości, ale była przycinana.
Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 18:00, 04 wrz 2011

Do góry
Ponieważ słoneczko mocno od rana przygrzewało, pojechaliśmy popatrzeć co słychać na działce

Po drodze mijaliśmy takie widoczki

Sielsko, anielsko.....
Zinnia - cynia 17:51, 04 wrz 2011

Do góry
"Dwa w jednym"

Rozchodnik okazały - Sedum spectabile 17:45, 04 wrz 2011

Do góry

Mój pierwszy raz. 16:58, 04 wrz 2011

Do góry
Witam Wszystkich! Od dłuższego czasu czytam, przeglądam i podziwiam wasze ogrody i zapał.
Postanowiłam, że od czasu do czasu również będę zabierać głos. Wypadło na projektowanie dla ośmielenia (mnie oczywiście). Mam problem ze zgraniem dwóch rabat przed domem.
Na jednej rosną tawułki i żurawki, na drugiej lawenda której mam sporo w swoim ogrodzie.
Nie wiem co zrobić, aby bardziej pasowały do siebie, czym je połączyć. Mam wrażenie, że coś jest nie tak - nie są "kompatybilne" Pozdrawiam! i dziękuję za ewentualne sugestie.
Agata
Ps.Przepraszam za jakość zdjęć, nie mogłam inaczej.

Ogród zmyślony 16:30, 04 wrz 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

Kto to Pompon/Melon??

Ale się uśmiałem z tego pompona Magdy - i Twojego też

Melon to centrum ogrodnicze na puławskiej

Złe DOBREGO początki czyli marzeń kilka o ogrodzie 16:14, 04 wrz 2011

Do góry
Widok przed domem i mój "przecudnej urody Sumak octowiec". Jego żywot dobiega końca.
Nie wycięłam go od razu ponieważ nieco zasłaniał poprzednia wielce ciekawą elewację.
Teraz czekam już na zgodę dotyczącą jego usunięcia.

Kochani.
Proszę o propozycje niedużego, dekoracyjnego drzewka, które godnie zastąpi ten okaz.
Złe DOBREGO początki czyli marzeń kilka o ogrodzie 16:10, 04 wrz 2011

Do góry
I stan na dziś:

Od razu proszę o pomoc.
Dwa RH oczywiście muszą natychmiast trafić do ziemi ale wciąż nie wiem czy jeszcze coś do nich dosadzić ?
Pod schodami jest cień jest to strona północna o ile czegoś nie pomyliłam.
Złe DOBREGO początki czyli marzeń kilka o ogrodzie 16:01, 04 wrz 2011

Do góry
Zdjęcia z lica 2011.
Choć oczywiście nie wszystko jest tak jak bym chciała.

Widok od frontu:

Widok przed domem:

Widok z boku domu:

Złe DOBREGO początki czyli marzeń kilka o ogrodzie 15:54, 04 wrz 2011

Do góry
Oczko było obsadzane liliowcami, trawami i innymi fajnymi roślinkami ale szybko moja sunia uszkodziła folię (niestety była za cienka na jej igraszki). Więc oczko zostało zlikwidowane.
A był moment, że wyglądało naprawdę przyjemnie.

Eksperymentowałam z kwiatkami i już wiem, że nie chcę i nie umiem chyba hodować kwiatów z cebulek.
Na 600 cebul w żółtej tonacji wyszło kilkadziesiąt kwiatów- były białe , czerwone- brrr. Za to doniczek mniejszych i większych było mnóstwo i mąż się denerwował, że wszędzie coś stało.

Był czas szalonego kupowania.
Wizyta w ogrodnictwie i.... dziś taki krzaczek, jutro taka thuja a potem jeszcze coś i nie do końca kierowałam się przemyślanym kompletowaniem roślin.
Po prostu ładna roślinka, która nie rujnowała mi kieszeni , zwykle trafiała na kwietnik.

Trwała odyseja domowa, więc ogród wciąż traktowany był po macoszemu.
Znając moje zmienne nastroje wiedziałam, że daleko mi do ostatecznych rozwiązań.

Mam nadzieję , że to już za mną.
Po prostu ogród... 15:49, 04 wrz 2011

Do góry
Sebek - sztuczna bukszpanowa kule to też wczorajszy zakup

Basiaw - żwirku jest jakieś 5cm grubości a pod spodem jest włóknina, bo tam nie ma być dużo roślinek, służyć ma głównie jako przejście dookoła domu. Roślinki tylko jeszcze koło tego okiena z piwnicy żeby go załonić, ale nie wiem właśnie jeszcze co to będzie.

Myszorek - o jakiech pasach łukach myślałaś? Tak jak ta kostrzea ma rosnąć to w takim samym układzie posadzić np żurawki?
Klub Wrześniowych Małżeństw 15:15, 04 wrz 2011

Do góry
Sebku, z tego co pamiętam cymbidium (i jeszcze kilka innych gatunków) było wtedy czymś wyjątkowym i bardzo drogim ale nie zapominajmy, że Danusia jak napisała była już wtedy ogrodniczką więc domyślam się, że problemu nie było
ja bardzo lubię storczyki i sama również miałam je we włosach na ślubie oraz cały bukiet na potwierdzenie pokażę dwa zdjęcia a z pozostałymi poczekać muszę do maja )) a może powinnam zamieścić je w wątku storczyki ))

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 15:10, 04 wrz 2011

Do góry
Moje wrzosy na początku są prawie żółte, lecz potem przebarwiają się na ciemniejszy kolor i są różowe.

W zeszłym roku też tak mi się stało i myślałem, że już zostaną takie ciemne, ale jednak co roku się zmieniają

Ogród zmyślony 14:48, 04 wrz 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

No, czy coś Ci nie pasuje?W końcu maskotka forumowa jesteś

wyraża więcej niż tysiąc słów

bardzo jasny i czytelny komunikat

Mam nadzieję, że się nie obraziłaś - przekaz nie miał być dosłowny

nie, ale nie bierz tego dosłownie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies