Jeżeli czekacie to zapraszam w ostatni sierpniowy dzień na spacer zobaczymy co jeszcze kwitnie .
Zaczynamy od przedogródka.
Floksy rosną pod samym murem, gdy je sadziłam nie przypuszczałam, że na takim zacienionym miejscu mogą kwitnąc. Na szczęście one o tym nie wiedziały i zawsze w sierpniu rozkwitają.Kwitną trochę później niż ich koleżanki ze słoneczka, ale wynagradzają to dużo dłuższym okresem kwitnienia.
Dąbrówki to niska okrywowa bylina, należących do rodziny jasnotowatych. Występują w Europie, Azji, Afryce i Australii.
Rodzime gatunki to:
- dąbrówka kosmata (Ajuga genevensis),
- dąbrówka piramidalna (Ajuga pyramidalis),
- dąbrówka podolska (Ajuga chia),
- dąbrówka rozłogowa (Ajuga reptans,
- dąbrówka żółtokwiatowa (Ajuga chamaepitys).
Dąbrówka rozłogowa - to przydatna do zadarniania (zwłaszcza w miejscach półcienistych). Wymaga gleb stosunkowo wilgotnych (stale, nie znosi przesuszenia). Kwitnie mało efektownie, ozdobą są przede wszystkim liście.
Aniu, oceń co to za odmiana rozplenicy... czy moze inny gatunek ?
To nie był zarzut tylko pytanie
Proso to na 100%nie jest Powiem Ci że je nie jestem znawcą traw niech się ktoś inny wypowie. Ale Pennisetum setaceum Rubrum jest cała czerwono brązowa a ta ma przebarwione źdźbło jak Imperata cylindrica Rubra ale tamta ma wzniesione źdźbła.... nie wiem nie znam się. Już nie zabieram głosu co do traw... Pytaj mnie o hosty
Kanciki - dzięki Ogrodowisku - okazuje się że to fajna zabawa, takie "kantowanie" ale na trawnik nie patrzcie jeszcze, trzeba będzie dosiewać
Połowa już po kantowaniu a połowa jeszcze przed
obok na skarpie pojawiły się i zadomowiły hortensje
Teraz inne części ogrodu. Najpierw alejka w kwiatki, która prowadzi do przyszłej altanki - dróżka już jest a altanka ... kiedyś
na tym zdjęciu widok z miejsca przeznaczonego na altankę
i cypelek otoczony skarpami
to moje zakupy dzisiejsze...
Gabi pisze u Finki, ze rozplenica Rubrum nie zimuje u nas ?a chyba właśnie ją kupiłam- pięknie się prezentowała... to co robić w takim przypadku ?
Marzenko kiedyś o tej rozplenicy rozmawiałem z P. Szewczykiem mówił żeby traktować jako jednoroczną, w domu ponoć tez nie zimuje, kiedyś siostra kupiła i mimo okrycia wyleciała.
Oj widzę paprocie jakie kupiłaś??
paproć jest tylko jedna -Athyrium 'Metalicum Red Beauty', języczników nie było w trzech sklepach ogrodniczych w Tarnowie, ktore odwiedziłam...