Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zieleń, drewno i antracyt 11:55, 18 sty 2022

Do góry
Lykkefund - cudowna, delikatna, pachnąca, fotogeniczna, zdrowa i pełna wigoru. Do tego, na jesień zawiązuje malutkie, pomarańczowe owoce. Same plusy

Zieleń, drewno i antracyt 11:48, 18 sty 2022

Do góry
Swany - niby zwykła okrywowa, ale jedna z moich ulubienic. Rośnie zdrowo i bardzo intensywnie kwitnie mimo sporego zacienienia. Co roku mocno cięta, ładnie odbudowuje krzew. Kwiaty ma drobniutkie, kształtne, wraz z chłodem łapią różowe rumieńce. Bardzo lubiana przez mszyce, ale w to nie ingeruję, bo nie widzę, żeby miała z tym problem. Jedyny minus jak dla mnie, to że się sama nie oczyszcza.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:41, 18 sty 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
A z dnia wczorajszego gdyby pszczoły przyleciały to już mają do czego

Widzę takie piękne ciemierniki,u mnie nie kwitnąalbo może jak do domu wracam z pracy jest już ciemno i nic nie widaćmuszę ich poszukać
Zieleń, drewno i antracyt 11:26, 18 sty 2022

Do góry
NN pomarańczowa - a właściwie kameleon kolorystyczny, bo i czerwony, żółty a jak przekwita to róż też się pojawia. Kwiat bez zapachu, drobny, bardzo trwały, zmienia kolorystykę. Bardzo lubię jej ciemne pędy i liście. W zeszłym roku przesadzona, mocno cięta, ale wcześniej o pokroju fontannowym. Mam nadzieję, że do niego szybko wróci, bo miejsca ma teraz sporo dla siebie.

Wracam do róż odmianowych

Bienenweide Rosa - wesoła, bezproblemowa, zdrowa. Kwiaty niezbyt trwałe, ale nadrabiają ilością. Straszny śmieciuch(co mi akurat nie przeszkadza), bardzo ją lubię za bezpretensjonalność. Podobno miała być dobrym pożytkiem dla pszczół, ale tylko muchy wszelakie na niej widziałam w dużej ilości.

Małymi krokami-Ogród Wioli 11:14, 18 sty 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)

No fakt-przecież bordowe są to graby nie mogą być Ale wszystkie rabaty u Ciebie śliczne. Najbardziej lubię je jesienią

Oj tam oj tam
Dzięki Justyś za pochwały ogród uwielbiam o każdej porze roku

Buki to moje ukochane drzewa,mam 7 szt.

Zieleń, drewno i antracyt 11:12, 18 sty 2022

Do góry
Na różance rośnie jeszcze jedna nn.
Wielkokwiatowa, zdrowa, żywotna, kwiat jest bardzo trwały, ma ładny kształt, ale kolor jak na różankę dość kontrowersyjny - intensywnie koralowy(na zdjęciach wychodzi przekłamany). Nie mam na nią pomysłu, ale ją lubię.

Na różance to już wszystko co chciałam pokazać.
Czas na resztę nn.

NN karminowa - kolor ma bardzo głęboki, aksamitny (oczywiście nie na zdjęciach), kwiat bardzo ładny, chociaż przypalany przez słońce. W zeszłym roku, z powodu zacienienia męczyła ja plamistość i zbyt bliskie sąsiedztwo iglaków. Mam nadzieję, że w nowym miejscu wróci do formy.

Zieleń, drewno i antracyt 10:49, 18 sty 2022

Do góry
Candy Rokoko - zdrowa, rekordzistka jeżeli chodzi o długość życia kwiatów na krzewie, kwitnie intensywnie, bardzo fotogeniczna, ale w ogóle nie w moim guście

Elmshorn - miała być zdrowa i bezproblemowa, niestety nie u mnie. Mrówki upodobały sobie jej nogi i mimo ciągłej walki, krzew nadal wygląda na słaby. To osłabienie przyczyniło się pewnie do tego, ze zeszłej zimy wymarzł prawie do ziemi. Zobaczymy co przyniesie jej ten rok.

Działeczka w dużym mieście 10:41, 18 sty 2022

Do góry
lilarose napisał(a)
jak zamknęłam zakupy pomidorowe, to otworzyłam resztę warzywnika i kupiłam sobie (między innymi) 9 odmian bazylii
na tym kończę zakupy nasienne
Trochę szkoda, że to już za mną- było fajnie.
Na pocieszkę pooglądałam sobie wczoraj fotki moich letnich zbiorów codziennych- jak ja za tym tęsknię!

Świetne zestawienie. Wszystko wygląda bardzo smakowicie. Też tęsknię
Zieleń, drewno i antracyt 10:40, 18 sty 2022

Do góry
Munstead Wood - piękna róża, chociaż z powodu przesadzania u mnie wciąż w wersji mini. Nie przeszkadza jej to jednak kwitnąć bardzo obficie, kwiatami o cudownym zapachu i kolorze (który nigdy nie wychodzi odpowiednio na zdjęciach). Zdrowa i żywotna, nawet mrówki w nogach jej nie straszne.
Zieleń, drewno i antracyt 10:27, 18 sty 2022

Do góry
Czas na resztę odmian z różanki.

Chopin - jest ze mną już kilka lat i nic złego o niej powiedzieć nie mogę. Pod koniec sezonu łapie ją lekka plamistość, ale nie jest bardzo uciążliwa. Chopin to dla mnie kwintesencja elegancji, piękny kolor, kształt kwiatu, forma krzewu, wszystko na plus. Szkoda, że tak mało zdjęć jej w zeszłym roku zrobiłam.

Queen of Sweden - kolejna elegantka. Bardzo zdrowa, kwitnie obficie, kwiat w kształcie filiżanki długo utrzymuje się na krzewie, deszcz mu nie straszny. Krzew ma ładną, ale smukłą formę.

Działeczka w dużym mieście 10:13, 18 sty 2022

Do góry
jak zamknęłam zakupy pomidorowe, to otworzyłam resztę warzywnika i kupiłam sobie (między innymi) 9 odmian bazylii
na tym kończę zakupy nasienne
Trochę szkoda, że to już za mną- było fajnie.
Na pocieszkę pooglądałam sobie wczoraj fotki moich letnich zbiorów codziennych- jak ja za tym tęsknię!
Żywopłotki cisowe. 10:01, 18 sty 2022

Do góry
Haniu jak zdrowie w Nowym Roku ---wracaj do nas!!!!

Słoneczka dla Ciebie.;d

Podwórkowa rehabilitacja 22:47, 17 sty 2022

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
A te ostatnie, to jakiś krewniak San Marzano?
Mam nadzieję, że z tych wszystkich nasionek urosną pomidory godne miana "Ku pamięci".
Beksiński? Ciekawy wybór.

San Marzano Redorta mają być większe i bardziej plenne od tych zwykłych.
Dużo sobie obiecuję po tych nasionkach

Beksińskiego już kiedyś jednego zmalowałam.
Może to kontrowersyjne ale powiesiłam je nad łóżkiem.
Są symbolem cierpliwości i wytrwałości
Trochę z przymróżeniem oka to piszę.
Słoneczny Ogród 22:12, 17 sty 2022

Do góry
Pod krzywą brzozą zrobiłam rabatę z różanecznikami, tawułkami i hostami, ale sarny wpierniczyły mi prawie całe różaneczniki, no w zeszłym sezonie miały mało kwiatów

Słoneczny Ogród 22:06, 17 sty 2022

Do góry
To jest ta rabata przy drodze z szałwią, ale z tyłu rabaty (od drogi) jest rząd pięknych rozchodników

Słoneczny Ogród 21:58, 17 sty 2022

Do góry
Powstały też inne mniejsze rabaty takie które tworzą ramy ogrodowe, taką rabatką jest rabata z szałwią przy drodze, wcześniej były tylko trzy stożki z tujek.

Małymi krokami-Ogród Wioli 21:19, 17 sty 2022

Do góry
Są i one ...

Po pierwszym koszeniu... Uwielbiam

Sarunia też zadowolona z zielonego dywaniku ...

Lato

Jesień
Małymi krokami-Ogród Wioli 21:10, 17 sty 2022

Do góry
Wszyscy wrzucają porównania bądź wspomnienia zeszłego sezonu to i ja wrzucę małe co nie co ...
A mianowicie przemianę chwastowiska w trawnik
Kosztowało nas to masę pracy ,ale warto było

Przed
Wiosna 2021

Zerwanie chwastowiska...(altana wkrótce też przejdzie metamorfozę )

Wyrównanie i rozłożenie siatki przeciw kretom... I to była najlepsza inwestycja,bo kopców było co roku mnóstwo...

Na to nawieźliśmy może że 200 taczek humusu,uff...

Wyrównane,uwałowane,zasiane i znowu uwałowane i czekamy na kiełki... chodziłam codziennie z nosem przy ziemi i wypatrywałam...

Zieleń, drewno i antracyt 21:08, 17 sty 2022

Do góry
Zapomniałam o jeszcze jednej "nówce"
Quatre Saisons - pokazała całe 2 kwiaty lekko bałaganiarskie w formie, ale pachnące cudownie. Zdrowa, mszyce jej nie lubią. Mam nadzieję, że w tym roku mile mnie zaskoczy

Golden Celebration - kwiat bardzo ładny, pachnie pięknie, chociaż nietrwały i wrażliwy na deszcz. Pędy wiotkie, przez co trochę smętnie zwisają z ciężkimi kwiatami. Cień z nowego domu dociera też do niej i chyba konieczna będzie przeprowadzka, bo w połowie sezonu złapała plamistość i sporo liści straciła. Nie przeszkodziło jej to jednak kwitnąć intensywnie.

Na dzisiaj koniec, ale cdn

Ranczo Edy 21:07, 17 sty 2022

Do góry
Basieksp napisał(a)
Bardzo ładna magnolia taka nie za duża a cała obsypana kwiatami, pięknie

Basiu dziękuję
Mamy z Hanusią te same odmiany teraz już jest troszkę większa i kwiatów ma dużo i pięknie pachnie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies