Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:36, 13 sty 2022

Do góry

Odnośnie nowej mojej książki o warzywnikach - dobra wiadomość, jest już w magazynie - w poniedziałek jadę podpisywać, więc pewnie wysyłka tuż-tuż. Niezdecydowanych zapraszam do zakupu, bo bardzo na czasie temat i potrzebny - warzywa można uprawiać wszędzie.

Sobie tak myślę, że skoro nie sadziłam w baliach tulipanów w tym roku - to wykorzystam na warzywka, np. cukinie, albo jarmuż?
Droga do spełnienia 14:31, 13 sty 2022

Do góry
no i cienista bardzo w tym roku zaniedbana, gdyż wszelkie resztki budowane wylądowały po jej stronie
mam
nadzieję że uda mi się ogarnąć ją wiosną - chociaż nie wiem jakie jeszcze zmiany na niej będą - a będą...
Droga do spełnienia 14:23, 13 sty 2022

Do góry
wejściowa - to rabat a która doprowadza mnie do szału i nie umiem sobie z nia poradzić. ciągle coś nie pasuje - ten rok jest ostatnim kiedy coś na niem pozmieniam
mało zdjęć bo jej nie focę - tak nmnie drażni

Tajemniczy Ogród 14:15, 13 sty 2022

Do góry
I trochę z frontu, na nim skończymy październik, bo przedobrzęD

Droga do spełnienia 14:14, 13 sty 2022

Do góry
rabaty podokienna i wejściowa będą przechodzić modernizacje
podokienna
Tajemniczy Ogród 14:12, 13 sty 2022

Do góry
Trochę z nowej:

Tajemniczy Ogród 14:09, 13 sty 2022

Do góry
C.d starej.Klony tej jesieni przebarwiły się nieziemsko:

Tu moje nowe przyjaciółki za Osakazuki
Tajemniczy Ogród 14:07, 13 sty 2022

Do góry
To lecimy z październikiem Musiało być ładnie, bo napstrykałam więcej zdjęć Najpierw stara część.

Zieleń, drewno i antracyt 12:08, 13 sty 2022

Do góry
Wczoraj miałam kłucie 3 dawką. Przechodzę je chyba najgorzej ze wszystkich, najchętniej nie wyszłabym z łóżka, ale niestety nie da się. Samopoczucie poprawiam sobie zdjęciami z wczorajszych łąk.

Moje ulubione drzewo(krzew?) z daleka i bliska.

Rudzielec na koniec Nie wiem, czy "fryzurę" dobrze widać, ale mróz uczesał mu pięknego irokeza
Tajemniczy Ogród 11:50, 13 sty 2022

Do góry
Bałagan w zdjęciach, a ja zaraz muszę lecieć do szkoły, więc wybaczcie, to też z frontowej, podobają mi się te energetyczne kolory:

I prawie przedogródek we wrześniowej szacie. Muszę stąd zabrać miskanty Rossi, tam jest za dużo cienia, kładą mi się, myślę, że z tego powodu. Macie jakieś doświadczenia z Rossi - czy one taki mają zwyczaj, czy rzeczywiście cień im przeszkadza w zachowaniu żołnierskiego szyku?

Tajemniczy Ogród 11:44, 13 sty 2022

Do góry
Wygrzebałam parę zdjęć z aparatu syna, one też w trybie auto, ale jednak aparat, nie telefon To dalej lecimy z wrześniem:
Pierwsze z frontowej.

To na tyłach samochodowej wiaty, testuję kirengeszomę dłoniastą - późno kwitnie, zaraz ściął ją przymrozek, ale te pączki kwiatowe jak kropelki, to cudo.

W warzywniku, lubię tę część ogrodu, przypomina mi Babcię.

I na nowej części moje ulubione Magical Candle, uwielbiam jak przekwita, robi to w pięknym stylu Trochę mrokiem powiało na tych fotach

Tajemniczy Ogród 11:20, 13 sty 2022

Do góry
7 września nastąpił pierwszy przegląd uli pod czujnym okiem Mistrza (który nadal dzielnie walczy) Rąk do pracy było więcej niż uli

Tajemniczy Ogród 11:15, 13 sty 2022

Do góry

Ha! w ogóle uświadomiłam sobie, że w styczniu nie chce mi się oglądać zdjęć z jesieni, ja chcę wiosny
Więc będzie tylko malutkie wspomnienie i koniec, czekamy na wiosnę
To bardzo nie ostre, ale pamiętam ten dzień, jakoś tak mgliście, baśniowo było w ogrodzie, dlatego cyknęłam je telefonem.

Tu piękna pogoda wrześniowa:

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 11:14, 13 sty 2022

Do góry
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 11:11, 13 sty 2022

Do góry

Tu widać plamy na trawie to chyba koty tak ją załatwiają
Sałatka pokrzywowa 09:45, 13 sty 2022

Do góry
Mgduska napisał(a)
Dotarłam jeszcze głębiej do zakamarków mojego wątku i znalazłam informację, że ten pomidor, który się tak rozpychał na rabacie to Black Prince oraz, że równolegle uprawiany w szklarni źle się czuł - to była ta odmiana syberyjska, o której pisałam u Zuzy. Kurka, powinnam zapisywać te spostrzeżenia nie tylko w odniesieniu do róż, okazuje się, że pomidory są równie ważne Więc, jeśli ktoś ma Black Prince'a, to polecam do gruntu

Już nie pamiętam gdzie co pisałam, mogę się powtarzać
Black Prince super się sprawdził w mojej szklarni. Może kluczem jest mocny przewiew? Mam 2 drzwi na przestrzał otwarte non stop latem. U sąsiadki w gruncie też dobrze rósł w pierwszym roku, ale w zeszłym, niezależnie od odmiany wszystko zabiła zaraza.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:26, 13 sty 2022

Do góry
A ta to chyba jeszcze inna jest.

Sałatka pokrzywowa 09:07, 13 sty 2022

Do góry
Dotarłam jeszcze głębiej do zakamarków mojego wątku i znalazłam informację, że ten pomidor, który się tak rozpychał na rabacie to Black Prince oraz, że równolegle uprawiany w szklarni źle się czuł - to była ta odmiana syberyjska, o której pisałam u Zuzy. Kurka, powinnam zapisywać te spostrzeżenia nie tylko w odniesieniu do róż, okazuje się, że pomidory są równie ważne Więc, jeśli ktoś ma Black Prince'a, to polecam do gruntu

Sałatka pokrzywowa 08:36, 13 sty 2022

Do góry
Magara napisał(a)

Magda, ale mnie zaskoczyłaś... Myślałam, że pomidor to pomidor, jak piszą, że gruntowy, to może rosnąć wszędzie, w szklarni w końcu też ma jakiś grunt
A tak serio, to nie wpadłam na to, że może być jakaś różnica, muszę się dokształcić i sobie tabelkę zrobić nasion, które mam...
P.S. Czy informacja od sprzedawcy "nadaje się do uprawy bez osłon" oznacza, że może być uprawiany i bez osłon i w szklarni? Jest do tych pomidorów jakiś kod do tłumaczenia tych zaszyfrowanych informacji???

Dagmara - sama bym to chciała wiedzieć... Wygląda na to, że temu, co robił taki opis, nie zależy na naszych sukcesach uprawowych Może jednak warto skorzystać z doświadczeń bardziej zaawansowanych pomidorowo, jak właśnie Karolina. Z tym, że ona stosuje nawozy mineralne w uprawie, czego ja jednak nie chciałabym robić. Ale na swoim profilu, o ile wiem, odpowiada na pytania, można spróbować. Ludzi z pom...landii też bym przycisnęła, a co.
Ja tu może nie jestem najlepszym przykładem, bo do swoich pomidorków jeździłam co parę dni w sezonie, żeby je podlewać i wietrzyć szklarnię, więc one mogły być zestresowane nieodpowiednimi warunkami (w tym roku będzie już od początku podlewanie automatyczne i automatyczne uchylanie okna w szklarni) - ale jak dotąd niektóre odmiany na pewno lepiej rosły w gruncie.

PS. Wyszukałam stare fotki, na których widać, że rok rokowi nierówny - proszę bardzo - piękne pomidorki w szklarni w 2018:

oraz szczęśliwe pomidorki na rabacie kwiatowej

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies