Wiosennych porządków ciąg dalszy...
Trawy pościnane-jeszcze tylko rabata brzozowa i proso, rozchodniki oczyszczone, no i żeby nie było tak słodko przy cięciu miskantów ML przy tarasie przecięłam kabel i nie mam oświetlenia na tarasie Na szczęście we wtorek przyjeżdża mój Tato i naprawi.
Znam takie powiedzenie ,że "Niedzielna praca w g... się obraca" i w stu procentach się sprawdziło
Aganiu podjazd wygląda supernową pasja super wygląda - troszkę poczytałam żeby wiedzieć o co chodzi czytam o kolejnych narodzinach- Kochana musisz mieć dużo siły Taka Babcią jak Ty to skarb
Agatko, piękny podjazd, pomiędzy zielonymi iglakami świetnie się prezentuje. Piękna kępa przebiśniegów potwierdza, że wiosna już do Ciebie zawitała.
Bardzo zaciekawiło mnie Twoje nowe bobby, super sprawa. Wnusie słodkie, kotki też.
Problemy z rurami zdarzają się niestety, cóż, życie.
Ja planuję jutro zacząć prace ogrodowe, pogada piękna, ale w nocy mrozik jest.
Dziś podziałałam troszkę w ogrodzie . Pogoda słoneczna tylko wiatr nie potrzebny o trawy pocięte mi rozwiewał ale
Trzcinnki ,Seslerie ,Hakonki i Sporobolusy wycięte. Zaczęłam wycinać Rozchodniki i Kocimiętki przesadzane na jesieni wszystko ładnie rusza .Przesadzane za radą Justyny na jesieni Hortensje mają się dobrze
Sesleria Skalna i Jesienna
Trzcinnki Brachytrycha i KF zielone.
Je wiem czy nie za nisko przycięłam?
Lidka tujki były posadzone na całej długości płotu łącznie z miejscem gdzie są laurowiśnie. jak kupiliśmy graby dałam ogłoszenie ,ze sprzedam tuje-za godzinę była kobieta z okolicy - z łopatą Zostawiłam po trzy aby jak to mówi mój Niemąz było coś zimozielonego
Te tuje, które mam pod oknem musze koniecznie przyciąć i być może zrobię z nich tujowe drzewka z koroną a na dole jak Wy to piszecie "w nózki" dam rozplenice.
Odnośnie hortek. Ażurowych mam sporo :
Wim's Red, Confetti, Angel's Blush i niekoniecznie azurowe ale nie tak pełne to Pinky Winky i Pink Diamond. Te ostatnie mają prosty pokrój nie "rozłażą" się, a najintensywniej przebarwia się Wim< Red oraz Pinky Winky
Zdjecia z róznych sezonów
Tu na pierwszym planie Confetti
Tu z ubiegłego lata
Ta wysoka ażurkowa to Confetti
A na tym zdjęciu
pierwsza z prawej Pinky Winky
Druga Silver Dollar
Trzecia Wim"s Red
Przy miskancie Cabaret- Confetti
A tu zdjęcie z września
pierwszym planie Silver Dollar
następnie Pinky Winky-lekko schowana w trawach
od brzozy na lewo Candle Light ta niska ciemno rózowa
Na zdjęciu wydaje się, że są gałązki ładne, zielone i są gałązki brzydkie.
Czy wyrastają z różnych pędów jak dwie sadzonki w jednej doniczce?
Biorąc pod uwagę zbliżającą się wiosnę, dobre stanowisko pozbawione bezpośredniego słońca, ja bym poczekała i nie cięła i nie odżywiała.
Spodziewałabym się, że ta żywa część ruszy, a wygląd tej słabszej znacząco się pogorszy i będzie dość oczywiste, że trzeba ją usunąć. Ale kto wie. Jeżeli ta brzydsza część jest żywa to moim zdaniem lepiej jej nie ciąć. Wtedy szubciej się przekonasz, czy coś z niej będzie.
Od piątku mamy nową dostawę śniegu i ze sprzątania nici
Widziałam, że u Was bliżej wiosny
A ja skusiłam się kamasje, cebulice, na kolejne dalie i kilka innych, a to Wszystko przez Sylwię(Pozdrawiam!) weszłam na Flo..o i uległam promocjom
Słoneczko, więc wybraliśmy się na działkę pospacerować...
Snieg przykrył "moje wypociny" tzn. przycięte rozchodniki, rozplenice, kostrzewę siną oraz tujki kuliste Golden Tuffet na nowej rabacie.
Postawiłam dziś z mężem ławkę pod wiśnią i źle to wyglądało. Musi stać między wiśnią, a ambrowcem. Kąt ścieżki musi się zmienić, muszę go podprostować. Chociaż efekt mniej mi się podoba. Muszę zrobić tam koło lub półkole.
anuska2507, fajna twoja propozycja, połączenie koła pod huśtawkę z kołem pod trampoliną może być ciekawe. Tym bardziej, że z tego co widziałam dzisiaj muszę przesunąć trampolinę do środka, bo obecnie byłaby na brzegu rabaty. Tutaj to dobrze widać (ciemne pole to tam gdzie stała wcześniej)
Jeszcze wrzucę kształt ogniska, to elipsa jak "piaskownica"