Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "AngelikaX"

Typografia ogrodu 12:48, 26 paź 2016

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Witam się Asiu z Tobą tym razem w Twoim wątku
Gwarno tu i Ciebie i wesoło
No i oczywiście ogrodowo pięknie
Bardzo podobają mi się żywopłoty jedne w drugich, ale pracy będzie żeby to utrzymać chyba jesteś perfekcjonistką Kwadratowe żywopłoty też śliczne. Uwagę moją przykuła oryginalna donica? Ona jest drewniana? Czy tylko tak stylizowana?

Napisz proszę czy masz jakiś projekt ogrodu? Nie zaznajmiłam się z całym wątkiem, bo sporo tego ale na pewno nadrobię

Pozdrawiam

ps. Liściasty dywan cudny, fakt szkoda sprzątać

Piszesz zapewnie o korycie. ono jest u nas od niedawna. jest z piaskowca. to kamień nie drewno
Ale to też nie jedyne koryto u nas
ich historia jest dość dluga a ti gdzieś są ich początki pochodzą z Twoich okolic nawet
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5397-typografia-ogrodu?page=1869

są tez takie
https://uk.pinterest.com/pin/575123814897148557/
https://uk.pinterest.com/pin/340795896785962496/
https://uk.pinterest.com/pin/340795896785962498/

to podobno nasz znak rozpoznawczy i nasz ulubiony element
projekt jakiś mam ale własnej koncepcji będzie minimalistycznie i trawiasto

zapraszam cześciej to wszsytko szybkjo nadrobisz. milo, ze wpadłaś
Typografia ogrodu 12:37, 26 paź 2016

Do góry
Witam się Asiu z Tobą tym razem w Twoim wątku
Gwarno tu i Ciebie i wesoło
No i oczywiście ogrodowo pięknie
Bardzo podobają mi się żywopłoty jedne w drugich, ale pracy będzie żeby to utrzymać chyba jesteś perfekcjonistką Kwadratowe żywopłoty też śliczne. Uwagę moją przykuła oryginalna donica? Ona jest drewniana? Czy tylko tak stylizowana?

Napisz proszę czy masz jakiś projekt ogrodu? Nie zaznajmiłam się z całym wątkiem, bo sporo tego ale na pewno nadrobię

Pozdrawiam

ps. Liściasty dywan cudny, fakt szkoda sprzątać
Na zielonej... trawce :) 20:39, 25 paź 2016

Do góry
Najgorsza z najgorszych a Ty piszesz o tym jak byś zaledwie parzyła herbatę i najlepsze to na końcu "... i już"
Na zielonej... trawce :) 19:42, 25 paź 2016

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Asia poszło na priv - trawnik jest z rolki

Zrywałaś darń łopatą????!!!! Kilkaset metrów? O jaaaa.... my po zbieraniu rolek starej "ściętej" maszyną taka jak mają plantatorzy traw z rolek mieliśmy co robić. Podziwiam Cię!
dzieki.jak trzeba to się zrobi ja przekopuję na głębokość łopaty,pozostawiam do wyschnięcia jesli jest czas i potrzeba a pózniej wytrzepuje ziemie z kęp darni i juz.choc przyznam ze to najgorsza chyba z ogrodowych prac
Na zielonej... trawce :) 16:54, 25 paź 2016

Do góry
Asia poszło na priv - trawnik jest z rolki

Zrywałaś darń łopatą????!!!! Kilkaset metrów? O jaaaa.... my po zbieraniu rolek starej "ściętej" maszyną taka jak mają plantatorzy traw z rolek mieliśmy co robić. Podziwiam Cię!
Na zielonej... trawce :) 15:00, 25 paź 2016

Do góry
Witaj cieszę się, że mnie odwiedziłaś bo to za Twoją namową w metamorfozach podjęłam ostateczną decyzję o założeniu wątku Właścicielce taaakiego cudnego ogrodu się nie odmawia

Dziękuję za pochwały co do nazwy to w sumie to mi na myśl pierwsze przyszło, potem kilka pomysłów jeszcze po głowie chodziło, ale ostatecznie został ten
Trawnik swój uwielbiam i szczerze jak opowiadam o nim to póki ktoś nie włoży nogi to nie kuma o czym mówię Nasi goście chwalą, podziwiają, ale wielkie "wooow" nadchodzi jak się po nim przejdą oczywiście bardzo dbam o niego - wertykulacja wiosną, w sezonie co 4-5 tygodni nawoże, koszenie dwa razy w tygodniu, raz na dwa tygodnie przycinam kanty i oczywiście automatyczne nawadnianie

U nas koszt założenia był podobny ok 17zł/m2 łącznie z przygotowaniem podłoża. Samo zerwanie darnii nie kojarze ile, bo to co mogliśmy zrobiliśmy sami - także wynajęliśmy maszynę do zrywania darnii, łopatą sobie nie wyobrażam pozbyć się 500m2.
Pamiętam, po budowie 7 lat temu na szybko zakładaliśmy pierwszy trawnik, bardzo niedokładnie zresztą, fatalna ziemia, mieszanka nasion też nieciekawa, brak nawadniania. Na drugi dzień po sianiu przyszła mega burza i połowa nasion spłynęła, potem było dosiewanie nie raz, ale wygląd i tak marny. Boksowaliśmy się z tym trawnikiem kilka lat. Żle podeszliśmy do tematu od początku wiec do tego początku trzeba było wrócić. Odpowiednia ziemia to podstawa - ten temat zostawiliśmy firmie ogrodniczej - jak pamiętam mieszali nowo nawiezioną z piaskiem. Trawa z rolki też chcieliśmy z górnej półki.

Cebulowe mam, na froncie czosnki ozdobne przy żurawiu, na rabacie lawendowej kwitnie ok 200 cebul tulipanów białych i czarnych, kilka plam krokusów w gaikach brzozowych - co roku staram się coś posadzić w tym np na ścieżce z kulami w Beatlesach posadziłam kolejne czosnki - sama jestem ciekawa efektu i w jednym gaiku przy stipach tulipany Ballade - na tle niebieskich wydmuchrzyc piaskowych powinno ładnie się odznaczać
Na następną chce dorzucić cebulowych na rabatę przy tarasie, miało być teraz ale chce ją na wiosnę trochę zmienić wiec stąd zmiana terminu.

Pozdrawiam

Moja "przyziemna" :) pasja 13:00, 25 paź 2016

Do góry
AngelikaX napisał(a)

strzeliste berberysy wymiatają, na tle tej ścianki wyglądają troszkę jak wodorosty w wodzie oczywiście nr 1 to hortensja z rozplenicą i czosnkami także się zachwycam

Lubię te berberysy . Za chwilę pokażę je w innej odsłonie.
Na zielonej... trawce :) 09:51, 25 paź 2016

Do góry
Witam Cię Marto dziękuję i również pozdrawiam
Na zielonej... trawce :) 20:22, 24 paź 2016

Do góry
A Ty skąd Asiu? Z której części Wielkopolski?

Kuknełam na Twój wątek, ale masz terenu - ogród, bryła domu - bardzo nowocześnie podoba mi się bardzo - na pewno będę Cię odwiedzać, podziwiać Pozdrawiam
Na zielonej... trawce :) 19:29, 24 paź 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)
powiem ci ze to co napisałaś o fachowcach ..trochę jest żałosne...że popełniają takie błędy kosztem klienta i jeszcze śmią napisać ze wymagający...ale nie ma co.... ważne ze opanowałaś areał idealnie ... bo opanowanie opuchlaków to jak walka z wiatrakami ...sa watki na ten temat na forum ...dziewczyny majatek w ziemie wylały a skuteczność mała.

ale jedno z twojego opisu jest dla mnie pocieszające że ja jednak dalej walczę i poprawiam sama po sobie choć czasem jest to dołujace

Justyno nie jest to fajne napewno - korzystając z usług fachowca spodziewamy się, że ta usługa zostanie wykonana fachowo. I to chyba tyle co napisze w tym temacie

Natomiast co do poprawek po sobie, Jeśli coś zostało posadzone w ogrodzie nie musi zostać tam na zawsze tej zasady się trzymaj dobrze jest dążyć do perfekcji . Tymczasem śmigam na wieczorny obchód w poszukiwaniu ogrodowego szkodnika

Moja "przyziemna" :) pasja 19:17, 24 paź 2016

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Trochę zdjęć

strzeliste berberysy wymiatają, na tle tej ścianki wyglądają troszkę jak wodorosty w wodzie oczywiście nr 1 to hortensja z rozplenicą i czosnkami także się zachwycam
Na zielonej... trawce :) 19:12, 24 paź 2016

Do góry
Dziękuje Boso po nim to dopiero jest cos ale za zimno teraz trzeba poczekać do lata

PS. Jagoda byłam u Ciebie w odwiedzinach pięknie masz Hortensje w połączeniu z rozplenicami i czosnkami bajka Bardzo podoba mi się też ten "żywopłot" z zielonych strzelistych berberysów
Na zielonej... trawce :) 14:46, 24 paź 2016

Do góry
smaczki oczywiście zgapione z Ogrodowiska

pięknie przebarwiający się klon palmowy

Na zielonej... trawce :) 14:41, 24 paź 2016

Do góry
drugi gaik brzozowy - od strony tarasu - troszkę różni się nasadzeniami od tego poprzedniego: są tu rozplenice w wersji miniaturowej, stipy z berberysami i kiścienie.

Ten gaik jest trochę mniejszy, wrzosowisko również. Na obu w sumie jest 300 wrzosów i wrzośców.

Nad kiścieniami zastanawiam się czy nie przesadzić ich na ścieżkę dzielącą trawnik, za cisowymi kulami (teraz są tam tawuły ale dość marne, nie mogę pozbyć się z nich mączniaka) pięknie będą kontrastować z jasnym podłożem. Poza tym w gaiku dość daleko od ścieżek nie widać ich cudnych kwiatków i marmurkowych liści. Wówczas musiałabym poszukać na stare miejsce coś nowego.

Na zielonej... trawce :) 14:27, 24 paź 2016

Do góry
rabata przy domu - po drugiej stronie ścieżki jest lawendowa rabata

Na zielonej... trawce :) 14:24, 24 paź 2016

Do góry

Na zielonej... trawce :) 14:11, 24 paź 2016

Do góry
Nett napisał(a)
Witaj. W tle na zdjęciu powyżej masz miskanta o jasnych kłosach. Jaka to odmiana?

obstawiałam Cabaret, też ma biały pasek w środku ale pewności nie mam.
Na zielonej... trawce :) 14:09, 24 paź 2016

Do góry
AngelikaX napisał(a)
U mnie dziś rano pochmurno, za to teraz ślicznie świeci słoneczko

kilka fotek z wczorajszej, cieplutkiej iście wiosennej niedzieli aż się wierzyć nie chce, że to końcówka października

wiśniowo-lawendowa rabata

Piękna
Na zielonej... trawce :) 14:02, 24 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

ja to już za bardzo nie mam miejsca

w moim niby też ale ciągle coś tam jeszcze upycham
Na zielonej... trawce :) 14:01, 24 paź 2016

Do góry
Nett napisał(a)
Witaj. W tle na zdjęciu powyżej masz miskanta o jasnych kłosach. Jaka to odmiana?

Witaj Aneto mam ich kilkanaście sztuk rośnie też w brzozach w ostatnim piętrze, ale niestety akurat jego nie pamiętam nazwy - kiedyś próbowałam w necie porównać ale nie udało mi się. Może jakiś ekspert od traw się tu wypowie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies