Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W cieniu - zacieniona 15:20, 22 sie 2011

Do góry
Pięknie obrósł wysoką donicę -komarowiec.
W cieniu - zacieniona 15:18, 22 sie 2011

Do góry
Hosty w wesji mini -nn
Nasz mały, zielony świat. 14:17, 22 sie 2011

Do góry
Dzięki Sebek za odwiedziny
Szklarnia to pożyteczne miejsce, od wiosny do jesieni źródło warzyw a na zimę można stoły, ławki wstawić. Swoje pomidory, oberwane przed mrozami mamy do przełomu grudzień - styczeń, oberwane wszystkie zielone dojrzewają sobie powoli.
Szklarnia ma 3x6 m a produkuje tyle, że nie wiem co z tym wszystkim robić, pomidory zrywam na wiadra i pcham w słoiki, bo na świeżo nie da się przejeść.

Przedogródek - tragedia - pomocy :) 14:03, 22 sie 2011

Do góry
Ja wymyśliłem coś takiego

Wszystko od początku! Potrzebne wsparcie! 13:52, 22 sie 2011

Do góry
Mój problem z ogrodem polega chyba na tym, że marzy mi się ogród wiejski, kwietna łąka i malwy + warzywnik a dom jak widać w mieście i to w dość gęstej zabudowie. Z łąki zatem nici, trudno, może innym razem.
Zależy mi na tym, żeby ogród był zharmonizowany z domem (dom poniemiecki z 1933 roku), Lubię rośliny proste, rodzime.
Jeśli mi ktoś nie wyperswaduje jakimiś nie dającymi się obalić argumentami, to nie zrezygnuję z warzywnika, choćby maciupeńkiego, ze względu na liczne maluchy w rodzinie planuję też nieco owoców: borówki, maliny, mamy już w donicach poziomki.
I jeszcze jeden element istniejący, świerk - jedyne stare drzewo na całej ulicy, kiedyś po wichurze strażacy chcieli je wyciąć, ale obroniłam i będę bronić dalej, choćbym się miała przypinać
Wszystko od początku! Potrzebne wsparcie! 13:50, 22 sie 2011

Do góry
I jeszcze dorzucę parę zdjęć z dzisiejszego poranka: wejście

ogród właściwy

od ulicy I strona

Książki o tematyce ogrodniczej 13:49, 22 sie 2011

Do góry
Ja książki ogrodnicze kupuję wszędzie - w księgarniach, w internecie, na allegro. W Krakowie i w Warszawie są księgarnie typu " tania książka", można tam dostać za małe pieniądze pozycje sprzed kilku lat, nawet niekoniecznie wycofane z innych księgarni, bo widywałam te same książki i w taniej książce i w empiku, gdzie oczywiście były o wiele droższe.
Chciałabym polecić wszystkim nowość - b. fajną książeczkę Witolda Czuksanowa, znanego z "Roku w ogrodzie" pt. "Zapytaj ogrodnika"

To pozycja inna niż te które znamy, bo pan Witold w książce udziela fachowych porad, które nie zawsze są łatwe do znalezienia w innych poradnikach. Tu nie ma informacji z gatunku tzw. podstawowych, że np. tulipan to roślina cebulowa, wysokości .... itd.
Podkreślenia wymaga, że ogród autor uprawia ekologicznie. W ksiązce są też fajne przepisy kulinarne - na nalewki, miodek z mlecza, zupę ze stokrotek, itp. Przeczytałam z przyjemnością i wiem że będę do tej książki wracać.
Cena na książce 34,90 zł, 336 stron, kolorowe fotografie.
Wszystko od początku! Potrzebne wsparcie! 13:27, 22 sie 2011

Do góry
Witam, mam na imię Ania, dziękuję Szefowej za wszystkie wskazówki, które chłonę jak gąbka, a pytań mam tyle, nie wiadomo od czego zacząć.
Zacznę więc zgodnie z sugetsią Danusi od rzutu działki
Nasz mały, zielony świat. 13:18, 22 sie 2011

Do góry
Żeby nie było tak przygnębiająco, to pokażę, jak teraz jest przed domem, tak dla porównania z tym zdjęciem zamieszczonym powyżej, mniej więcej takie samo ujęcie.
Tu też jeszcze trochę do zmiany, m.in. likwidacja trawki przed mini wrzosowiskiem i dociągnięcie rabaty wrzosowej do tego placyku pod oknem kuchennym.
Ciągle nie mamy barierki na balkonie, jakoś nie mozemy sie zebrać, pewnie przez to, że do niczego nam ten balkon nie jest potrzebny a ciągle jest tyle innych pilnych rzeczy do zrobienia...
Trawnik łąka kwietna - opinie i doświadczenia. 13:05, 22 sie 2011

Do góry
Podoba mi się łąka kwietna, zostawiliśmy kawałek ogrodu bez koszenia w czerwcu, porosły nam głównie rumianki, nie zdążyłam już wiosną niczego dosiać. Rosną tam trzy ozdobne jabłonki, jeszcze nieduże.
W każdym z angielskich ogrodów, które oglądałam, jest łąka, więc wygląda że teraz to jest bardzo modne. Oczywistym jest, że w małych ogródkach na łąkę nie ma miejsca, ale w dużych - czemu nie, mniej trawy z koszenia zostanie.
W sadzie mam trawę wystrzyżoną na krótko, właśnie z powodów o których Ewa napisała wyżej - łatwiej jest wyzbierać owoce spod drzew. A tu kawałek mojej łąki w czerwcu tego roku:

A tutaj jedna łąka na mojej wsi, przecudna błękitno żółta
Nasz mały, zielony świat. 12:35, 22 sie 2011

Do góry
Dziękuję za miłe powitanie
Okolica rzeczywiście ładna i choć nad morzem to troszkę jak w górach, bo otoczeni jesteśmy starymi klifami porośniętymi głownie buczyną. To dolina, będąca daaaawną zatoka morską, dlatego ziemia słabiutka, dwa grzebnięcia szpadlem i plażowy piasek. Po 3 latach doświadczeń i oceny co tu urośnie a co nie chce zmniejszyłam powierzchnię części warzywnej, bo np. z 6 krzaków ogórków w szklarni mam taki sam zbiór co z kilkudziesięciu roślin na gruncie.

Pogrzebałam w starych zdjęciach i znalazłam ujęcie warzywniaka z kolejnego roku, gdy już w szklarni szalały pomidory i ogórki

Teraz muszę dojrzeć, żeby pokazać, jak było bezpośrednio za domem i jaka tu zaszła ewolucja.
W cieniu - zacieniona 12:35, 22 sie 2011

Do góry
Dalej ,kawałek po kawałku obsadzam puste miejsca pod tujami i świerkami [po podcięciu zrobiło się sporo wolnego}.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 12:04, 22 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Kilka zdjęć bez mgły

Danusiu, tam na pierwszym zdjęciu, po lewej stronie, masz w skrzynkach jakieś trawki? Co to? Masz zbliżenie z czym rosną?

I druga rzecz: masz jakieś ładne aranżacje z wykorzystaniem irysów i kosaćców? Niekoniecznie nad wodą....
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 11:46, 22 sie 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Bogusiu, te cuda, to wszystkie Twoje?

Mam tego trochę,nawet wiosenne kawałki po cięciu ukorzeniły się i już niespodziewanie zakwitły.Zdjęcie nieciekawe -ale wysadziłam z donicy do gruntu ,bo korzenie wychodziły dołem.Mam już nowe rozsady na następny rok.
Wichrowe wzgórze 11:42, 22 sie 2011

Do góry

A póki co letnie obrazki

Monic, na stole jest obrus z materiału czy tzw. cerata ogrodowa? Po prostu cudownie pasująca do różanych klimatów w Twoim ogrodzie. Gdzie ją (cerata, tkanina), go (obrus) zdobyłaś? Plaese ... !
W cieniu - zacieniona 11:41, 22 sie 2011

Do góry
Pod różanecznikami rozsadzam niską,płożącą się tawułkę.Jest niziutka i teraz jej kwiaty zdobią od dołu przekwitłe krzewy rh.
W cieniu - zacieniona 11:38, 22 sie 2011

Do góry
Różaneczniki Cunnigham White -przemarzły w tym roku, ale teraz widać ładne, zdrowe listki.
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 11:38, 22 sie 2011

Do góry
Ewa napisał(a)
Jak skończyliśmy w ogródku rozpadało się i u nas tez, ale trochę się udało popracować

Witaj Ewo,śliczny widoczek.Bardzo podobają mi się te geometryczne wyspy (rabaty) na trawniku.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 11:36, 22 sie 2011

Do góry
Witajcie,
no to po urlopie... :/ ale wracam do pracy w ogrodzie

Tuz przed wyjazdem usunelam czesc trawnika pod miejsce na rabate zaprojektowana przez Danusie:

W projektowaniu ogrodow uaktualnilam moj watek, zobaczymy co z tego wyjdzie - przy pomocy Forumowiczow chcialabym to ladnie rozwiazac. I w tym tygodniu zaczac nasadzenia

W miedzyczasie kilka fotek z innych czesci naszej dzialki:

Warzywnik - widok z pietra:

Jezyna bezkolcowa przy smietniku swietnie sobie radzi - a w sloncu dojrzala i jest slodziutka - mniam

Bukszapanowe prawie-kulki mam nadzieje przezyja, kupilam je przed urlopem z golym korzeniem, goraco bylo-nikt ich nie podlewal 8 dni, teraz nadrabiam i leje wode non stop. Wygladaja dobrze, mam nadzieje sie przyjma...

W cieniu - zacieniona 11:34, 22 sie 2011

Do góry
Tytoń też...tylko wymaga podpór.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies