Ewo, nie jestem przekonana do wybranych przeze mnie roślin ale do dzisiaj nie miałam konkretnego pomysłu na tą rabatę. Chciałam, żeby było coś czerwonego bo ładnie się odbija na żółtym tle ściany, a hortensje umieściłam aby nawiązywały do skarpy,
Dzisiaj jednak przyszedł mi do głowy inny pomysł. Głównym elementem rabaty przed domem mógłby być buku "Purpurea Pendula" (szczepiony na wys ok. 2 m),
a reszta rabaty wypełniona niskimi krzewami i bylinami (np. bukszpany, berberysy,niskie Rh, tawuły, hosty, żurawki).
Spróbuje coś wybrać z wymienionych roślin i naszkicować.
zapewne też mam dużo hortensji przeważnie macrophylle i mam ten sam problem, ale w tym roku im bardziej dogodzę w osłanianiu, bo właściwie najbardziej im szkodzą wiosenne przymrozki i muszą być zabezpieczone a tak wyglądały moje wiosenne zakupy
Ania (Monteverde) o takie szaleństwo Cie nie podejrzewałam. Myślałam, że jesteś rozsądną i umiarkowaną
Ogrodniczką
Monic, piwonie to namber łan u mnie. Co rośnie dookoła nich?
Ojej, jakie cudne te białe miliony!! Piękne kwiatuszki! Kusicie nimi, a teraz już nie do kupienia... Ta biała odmiana jest chyba z tych najdrobniejszych o sztywnych pędach? Z tego rodzaju mam jasnoróżową.
Ten ostrokrzew faktycznie do złudzenia przypomina bukszpan. Czy również jest zimozielony? Danusiu, co rośnie pod Limelight? Czy można co nieco zmałpować? Bukszpany poznaję, ale chodzi mi o obrzeże.
Monic, jest zimozielony i są odmiany także żółte.
Pod bukszpanem przy stawie ramka jest z żółtego Ilex crenata "Golden Gem"
Mogą być iglaki szczepione na pniu, korona zupełnie dowolna, niekoniecznie kulista, może być rozczochrana. A nawet może miłorzęby Mariken?. Pod spodem można podsadzać kwitnącymi sezonowymi, albo kordylinki i kwitnace też. Wtedy taka dekoracja jest zmienna.
dzięki Kochani, no to chyba pierwsza różanka przyklepana! Teraz myslę nad drugą
Zrobię tak: teraz po posadzeniu podsypię czrną ziemią wymieszaną z drobniutka odlezaną korą, na zimę zrobię kopczyki z kompostu lub obornika, a wiosna podsadzę czymś okrywowym.
Nad New Dawn też myślę intensywnie, miała być Jasmina, ale przeczytałam na jakims forum, że średnio u niej z kwitnieniem no i mam zgryz...wolałabym mieć wszystkie róże z jednej szkółki, z tym znaczkiem ADR, trzymam się zaleceń z Mojego Pieknego Ogrodu...
Ale Ty wspaniałe zdjecia robisz, Danusiu
Dziękuję za lawendę - odwdzięczam się liliowcem z poranną rosą
Ten ostrokrzew faktycznie do złudzenia przypomina bukszpan. Czy również jest zimozielony? Danusiu, co rośnie pod Limelight? Czy można co nieco zmałpować? Bukszpany poznaję, ale chodzi mi o obrzeże.