takiego patyczaka widziałam w wiszącej donicy jako ozdoba w restauracji w Zieleńcu, myślę, że jest to roślina ciepłolubna i powinna zimować w pomieszczeniu
mam pytanie...
kupiłam wczoraj tę roślinę - sprzedawczyni powiedziała, ze to 'patyczak' , znalazłam już w necie trochę informacji na jej temat... wiem, ze nazywa się Calocephalus brownii - no i znalazłam sprzeczne treści na temat: czy może zimować w glebie czy jednak trzeba ja zabrać do pomieszczenia o wyższej temp
Czy znacie te roślinę , no i jak z nią postępować w zimie ?
ja zamówiłam cosmos chocolade ja mialam kosmos od sąsiadki się rozsiał i zwykła nasturcja , a ta dzisiaj poobrywała ze swojej strony to i u mnie powiądł
...a to paskudnica pewnie dowiedziała się o spotkaniu i zrobiła to z zazdrości
Dziś wstawiam zdjęcie rabaty, która jeszcze nie jest skończona. Wcześniej rosły pomiędzy roślinkami białe astry, ale już wyrwałam. Mają tu być (jednak) 4 hortensje Limelight, 2 Zebrinusy, trochę trzmieliny z biało-zielonymi listkami, jako wypełniacz płożący a przed tym wszystkim niski żywopłocik z bukszpanu. Sebek wcześniej radził mi runiankę, ale nie ma u mnie nigdzie, ale może zdobędę gdzieś kiedyś. Rh i Tardiva będą przesadzone. Docelowo kształt tej całej rabaty ma być tak jak na zdjęciu z różowymi begoniami. Tu będzie dominował kolor biały a różu odrobinkę. Co o tym sądzicie?