Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Iwci w Niemczech 17:00, 15 sie 2011

Do góry
nastepna matamorfoza czekala te choiny kurcze nie mam glowy do nazw...

a teraz tak "narazie"- oczywiscie

i zobaczcie ile miejsca zyskalismy i te chiny i inne o meter ca od thui

Strasznie sie obawiam ze te suche sie nie zarosna i bedzie to tak wygladalo , moze trzeba cos zrobic?
I jeszcze to nie skonczona praca bo trzeba wierzcholkow sie jeszcze pozbyc , ale i tak chcialam pokazac
Cały rok w ogrodzie 16:55, 15 sie 2011

Do góry
Na dzielżanie cały czas coś się dzieje

Pajączek jakby zawisł w powietrzu

Clematis Summer snow

Sylphium perfoliatum czyli Rożnik przerośnięty ( taką ma polską nazwę ),rzeczywiscie przerośnięty,ma wysokość ponad 2 m

Ogród Iwci w Niemczech 16:50, 15 sie 2011

Do góry
Dlugo mnie nie bylo ale to nie znaczy ze wcale nie bywalam....i totalnie musze sie opierac zeby czegos a raczej nowej rosliny do ogrodu nie kupic
W moim "ogrodzie" nastapilo pare zmian , a pogoda nie dopisywala i leje w niemczech ze plakac sie chce
Pare zmian
Pamietacie ta fotke z tym drzewkiem-dowiedzialam sie ze to Wierzba Iwa..

a tak wyglada teraz jeszcze chce podsypac innymi kamyczkami i nieskonczona ale efekty juz sa

Heh jak moj maz zobaczyl co zrobilam z drzewkiem to oczy mu w orbita wyskoczyly i powiedzial ze terz mu sie nie podoba , ale potem po nasadzeniu limelight i cos tam jeszcze to sam nanosil kamieni i teraz juz mu sie spodobalo hmmm..
Cały rok w ogrodzie 16:28, 15 sie 2011

Do góry
an_tre napisał(a)
Pozdrawiam

Ja też
Mój kawałek raju 16:14, 15 sie 2011

Do góry
dzięki Sebek
oto mój hibiskus dwu kolorowy w liście i kwiaty

clematis Crystal Fountain
Wichrowe wzgórze 15:43, 15 sie 2011

Do góry
Monic napisał(a)
Surfinie ... W nowym domu i ogrodzie wszystkie rosną wspaniale. W starym marnie kwitnły, chorowały. Ciekawe dlaczego?
Nawet różowa - antyczna, jak ją nazywam ma pięknie wybarwione, pełne kwiaty z zielonkawym odcieniem.

Kupiłam też do donic miniaturową surfinię, czyli Milion Bells - ależ one są piękne Kwitną tak obficie z jednej sadzonki, jakby ich kilka było wsadzonych.

Spotkał ktoś może białe?

Witaj ja mam białe Milion Bells, były śliczne, niestety po powrocie z wakacji nie są już takie piękne
Mój kawałek raju 15:38, 15 sie 2011

Do góry
dzięki, Badara
Witam Aniu
pada średnio co godzinę, przerwa i znowu zdjęcia robiłam miedzy opadami, teraz znowu pada
wymęczony deszczem Chopin
Barkarolle
tygrysówka pawia
jedna robiona w deszczu druga w słoneczku
Mój kawałek raju 15:15, 15 sie 2011

Do góry
Witam wszystkich w świątecznym dniu najpierw było święcenie w kościele wiązanek zielnych, to moja

a to mieczyki w jadalni

zbliżenie
a potem był świąteczny obiad , a po obiedzie spacerek po deszczowym ogrodzie
Moj fioł na punkcie ogrodu.... 15:03, 15 sie 2011

Do góry
65

115

132 i ten tez podoba mi sie taki pod brąz podchodzi lekko...

141 i ten taki przydymiony, jakby był brudny
Bukiety 14:56, 15 sie 2011

Do góry
Robiony przeze mnie na dziś
Wichrowe wzgórze 13:58, 15 sie 2011

Do góry
Takie cisy ostatnio posadziliśmy - odmiana Hilli. Ma być z nich żywopłot. Muszę jeszcze dokupić kilka szt., bo mi brakło.

Żywopłotów czy też ekranów z cisów mamy kilka.
Ekrany tworzyłam z odmiany Wojtek - udało mi się rok temu kupić sporo krzewów ponad metrowych w dobrej cenie, więc zaszalałam i kupiłam ich ok.45szt. Powstały ładne parawany, ale jeszcze potrzebują czasu, żeby się zagęścić. Nie sadziłam 'na styk', bo obawiałam się, że z czasem będzie im ciasno - są posadzone 'doniczka przy doniczce', a więc w odległości ok.20cm od siebie. Mam takie Wojtkowe kurtyny w trzech miejscach ogrodu.

Żywopłot na końcu działki stanowią cisy Hicksi. Ładne są te cisy, mają dość długie igły, choć wolę ciemniejszą zieleń Hilli, z których powstaje żywopłot z jednego z boków działki w przedogródku. Udało mi się zdobyć również ładne krzewy, dość gęste, wys.ok.90-100cm, ale niestety zabrakło ich i musiałam dokupić, ale niestety niższe ok.60cm, bo już tych dużych nie było. Posadziliśmy co 90cm te większe (jak na zdjęciu u góry), a pomiędzy te mniejsze sadzonki. Brakło jeszcze kilku szt., ale też będą musiały być niższe. Niestety u nas w okolicy ciężko o odmianę Hilli - Hicksi jest bardziej popularna i można dostać większe egzemplarze.

Nabyłam też Taxus Baccata, z którego również będzie część żywopłotu z boku domu. Niestety ma tylko jakieś 60-70cm, ale jest dość gęsty, więc powinien ładnie wyglądać za 3-4 lata. Ciekawe, czy z tego pospolitego można robić topiary? Mam 3 sadzonki, które aż się proszą o przycięcie w stożek, a co najmniej dwie chciałyby być kulami.

Jak już jestem przy cisach...
Są w moim okolicznym ogrodniczym duże, gęste cisy, ale jakaś odmiana o złotych przyrostach - "Aurea", albo coś takiego. Ładne są takie złote cisy na żywopłocie? Kusi mnie cena, bo za sadzonki wys.1,2m (moze nawet większe) cena tylko 19zł/szt., tylko nie wiem, czy ta żółć mi się spodoba... Raczej wolę ciemną zieleń. Gdy jednak tak podumam, to wymyśliłam, że można by zrobić ładny żywopłot podwójny - jedno piętro zielone, a drugie, niższe - złote. Co o tym sądzicie?
Bukiety 13:40, 15 sie 2011

Do góry
Bukiet pachnący procesją
Mój mały raj na ziemi :) 13:03, 15 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Jak to się ładnie pali, ale gorąco było, ufff

Specjalne widelce do smażenia kiełbasek

Wspaniałe ognicho i te pogaduchy przy nim,a kiełbaski palce lizać Sami też często biesiadujemy przy ognisku
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 12:25, 15 sie 2011

Do góry
A ja teraz na poważnie.

Jest konkurs fotograficzny na Ogrodowisku na Facebooku.

Konkurs "Kwiaty Lata", szczegóły tutaj http://www.facebook.com/ogrodowisko

Zapraszam wszystkich do wklejania zdjęć kwiatów i klikania "Lubię to" na najładniejsze Waszym zdaniem kwiaty.
Najwięcej kliknięć - to zwyciezca. Mam nadzieję, że będą emocje i niezła zabawa z wybieraniem zdjęć

Ogród Sylwii od początku :) 12:23, 15 sie 2011

Do góry

Ogród Sylwii od początku :) 12:18, 15 sie 2011

Do góry

Turcja - Marmaris 12:16, 15 sie 2011

Do góry
Najpiękniejsza plaża, na której byłam.

Łagodne zejście, żadnych kamieni w wodzie, po prostu bajka.

Wieczorami jest zamykana, ponieważ żółwie caretta caretta znoszą na niej jajka

Bukiety 12:12, 15 sie 2011

Do góry
a to mój dzisiaj poświęcony
Pogaduchy skowronków 12:08, 15 sie 2011

Do góry
Cześć wszystkim, u mnie popadało ok.11.00, teraz spokój, a to moja dzisiejsza święconka

Ogród Sylwii od początku :) 12:07, 15 sie 2011

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies