Takie cisy ostatnio posadziliśmy - odmiana Hilli. Ma być z nich żywopłot. Muszę jeszcze dokupić kilka szt., bo mi brakło.
Żywopłotów czy też ekranów z cisów mamy kilka.
Ekrany tworzyłam z odmiany Wojtek - udało mi się rok temu kupić sporo krzewów ponad metrowych w dobrej cenie, więc zaszalałam i kupiłam ich ok.45szt. Powstały ładne parawany, ale jeszcze potrzebują czasu, żeby się zagęścić. Nie sadziłam 'na styk', bo obawiałam się, że z czasem będzie im ciasno - są posadzone 'doniczka przy doniczce', a więc w odległości ok.20cm od siebie. Mam takie Wojtkowe kurtyny w trzech miejscach ogrodu.
Żywopłot na końcu działki stanowią cisy Hicksi. Ładne są te cisy, mają dość długie igły, choć wolę ciemniejszą zieleń Hilli, z których powstaje żywopłot z jednego z boków działki w przedogródku. Udało mi się zdobyć również ładne krzewy, dość gęste, wys.ok.90-100cm, ale niestety zabrakło ich i musiałam dokupić, ale niestety niższe ok.60cm, bo już tych dużych nie było. Posadziliśmy co 90cm te większe (jak na zdjęciu u góry), a pomiędzy te mniejsze sadzonki. Brakło jeszcze kilku szt., ale też będą musiały być niższe. Niestety u nas w okolicy ciężko o odmianę Hilli - Hicksi jest bardziej popularna i można dostać większe egzemplarze.
Nabyłam też Taxus Baccata, z którego również będzie część żywopłotu z boku domu. Niestety ma tylko jakieś 60-70cm, ale jest dość gęsty, więc powinien ładnie wyglądać za 3-4 lata. Ciekawe, czy z tego pospolitego można robić topiary? Mam 3 sadzonki, które aż się proszą o przycięcie w stożek, a co najmniej dwie chciałyby być kulami.
Jak już jestem przy cisach...
Są w moim okolicznym ogrodniczym duże, gęste cisy, ale jakaś odmiana o złotych przyrostach - "Aurea", albo coś takiego. Ładne są takie złote cisy na żywopłocie? Kusi mnie cena, bo za sadzonki wys.1,2m (moze nawet większe) cena tylko 19zł/szt., tylko nie wiem, czy ta żółć mi się spodoba... Raczej wolę ciemną zieleń. Gdy jednak tak podumam, to wymyśliłam, że można by zrobić ładny żywopłot podwójny - jedno piętro zielone, a drugie, niższe - złote. Co o tym sądzicie?