no właśnie tego nie wiadomo, czy były zwykłe czy przekompostowane-ma się dowiedzieć czem prędzej. Bo moje jakies liche nie kwitna juz chyba ponad rok!a przesadziłam w odpowiednie podłoże i...niciale liście i korzenie zielone więc nie wyrzucam jeszcze!może na wiosnę się obudzą bo na zimę patzreć pewnie, jak i ja, nie moga
Podłoże do storczyków jest takie porowate, kawałki różne, ale co do trocin nie wiem co o tym sądzić. Czy ona próbowała, czy te trociny byly przekompostowane?
Albo, zaraz jak rozmarznie, wczesną wiosną, albo zaraz po przekwitnięciu, jak wyłamiesz kwiatostany. Najgorzej jak ma młode pędy- nie wolno, chyba że musisz. Trzeba cieniować. Jesienią bym odradzała.
Nie mogę się nadziwić w centrum ogrodniczym, jak kwitną, nieraz stoją takie wykopane, bryły bez doniczek na wierzchu i się przyjmują ! Bryły korzeniowe trzeba im wtedy chronić mokrą jutą, aby nie wysychały.
Najlepiej zaprawiać dołki do sadzenia, czyli roślinkom w korzenie, ale ściółkowanie też jest dobre, tylko będzie taki nie przesiany nieciekawie wyglądał na wierzchu.