Czy dębolistnej dopiero na wiosnę zasychają liście? Bo wreszcie po 2 latach zmagań przesadziłam swoje i teraz nie będę się mogła na nie napatrzyć.
Twój beż też mnie intryguje, bo mam podobnego. A Twój jest kolumnowy czy zwykły?
Przemiłą wiosnę pokazałaś w dużym skrócie pozdrawiam i zapraszam na fotki dębolistnych.
Niestety podczas sadzenia poziomek w doniczce przesadziłem z wodą i dwie sadzonki zostały zaatakowane przez szarą pleśń. Jedna roślinka ledwo przetrwała natomiast druga dobrze to zniosła.
Zauważyłem jednak, że u obu roślin występuje brązowienie łodyg. Postępuje to powoli jednak w efekcie łodygi obumierają. Czy jest to oznaka jakiejś choroby? Być może to efekt porażenia przez pleśń?
Urszulko, mam nadzieję, źe nie będzie się męczył
Przesadziłam go do donicy cztery razy większej, do odpowiednio przygotowanej mieszanki. Jeśli będę miała z nią kłopot, to chyba tylko z powodu przesuszenia korzeni. Moczyłam dobę.
Aniu, Danusiu, Moniko - zaczął się najpiękniejszy czas we wszystkich ogrodach. Nas wabią wszystkie szkółki, a nasze rośliny wabią mszyce. Moje róże już padły ofiarą. Dziś pryskam
A to pierwsze kwitnące rododendrony w pszczyńskim parku:
Oo takich murków co prawda nie robimy, ale podobnie krawężniki wkładamy.
Zobaczymy co mi się uda w nie wsadzić. Kurde roboty tyle, że mam jakieś adhd ogrodowe. Chciałabym robić wszystko i wychodzi na to, że nic nie jest zrobione do końca :/