Tam są rozplenice lady u i werbena patagońska, myślicie, że przeżyją? Osypał się na nie śnieg z dachu. A miałam pomysł, żeby dać tam hortensje i hakonechloa, to chyba jeszcze bardziej by ucierpiały? Co myślicie?
Zerknij u mnie na stronę 231, a potem na 348 gdzie odpisałam Katarzynie na temat łączenia. U mnie skrzynie mają wymiar 5m x 1,25 m. Każda składa się z 4 podmurówek w całości i 2 połówek powstałych z przecięcia jednej sztuki. Jedna podmurówka ma wymiar 2,5 m x chyba 20 wysokości x 5,5 cm grubości. Skrzyń mam siedem, a na wiosnę dołożymy ósmą dochodząc do rabaty trzcinnikowej.
tyle śniegu zalega na dachu drewutni
a to przy kompostownikach
warzywnik też zasypany grubo
a przy totemie rozpłaszczona i częściowo połamana trzmielina oskrzydlona
Nie wiadomo, gdzie odrzucać ten śnieg, bo wszędzie go pełno
koszyki jałowcowe sie nie poddały
a to moja ostatnio przerabiana rabata...ta z trawkami i kamyczkami...
natomiast tak wygląda wjazd do garażu
ze schodów można było zjeżdżać na sankach, ale nie próbowaliśmy, ze względu na możliwość utraty uzębienia...Po prawej stronie schodów wejscie do piwnicy...
zostały 3 schody do odśnieżenia
Tu zasypane rojniki w koszyku
żurawki pod gruba poduchą
rododendron przybity śniegiem do ziemi
tu nastepny rodek plaskaty całkiem
ten rodek młodziutki, miał fajne pąki, ale łodyga złamana (Haniu kwiatów nie będzie)
Nie wytrzymaliśmy do jutra...odłożyliśmy wszystkie dzisiejsze plany i pognalismy na działkę...już z 2 łopatami do odsnieżania...Warunki pogodowe były fatalne...najpierw rano deszcz, a później gęsta mgła...
Sniegu sporo mimo, że częściowo stopniał po deszczu...berberysy i hortensje pod grubym śniegiem...
Dzięki Lidka Dopiero tu dotarłam. Moja działka jest dość wąska, bo 21-22 metry długości, ale za to długa na 100 m. Na 25-stronie na moim wątku masz rozważania dotyczące kształtu rabat. Też kiedyś będziemy mieć garaż na tyłach, ale mamy tą swobodę, że mamy z boku działki dodatkową drogę wewnętrzną, więc rabaty nie przeszkadzają przejazdowi.
Ze swojej strony podpowiem, że najbardziej mi pomogło w procesie projektowania: książka Alexander Rosemary podręcznik "Podstawy projektowania ogrodów", przeglądanie forum Ogrodowiska oraz Pinteresta.
Przykładowy pin: https://pl.pinterest.com/pin/5981411999076870/