Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rajski ogród Ani 12:07, 28 lip 2011

Do góry
Po wczorajszej ulewie jest mokro i zimno, że mogłam robić tylko zdjęcia. wiele kwiatów straciło swój urok, a ogród w pochmurny dzień zrobił się bardzo smutny
zaczęłam więc szukać małych oznak koloru i radości

trawy położyły się na ziemi od nadmiaru wody...

kwitną już wczesne chryzantemy

fioletowa datura nie jest tak piękna jak się zapowiadała

kilka jeszcze kwitnących lilii

kolorowo jest na rabacie z mieczykami

ogrodoweimpresjejolki 11:51, 28 lip 2011

Do góry
Ten rok nie bardzo owocowy, ale będą jeszcze

aronia

winogrona

jeżyna bezkolcowa

wczoraj jeżynę już próbowałam - troszkę kwaśna bo brakuje jej słonka
Z wizytą u Jana van den Top czyli hostowy zawrót głowy 11:28, 28 lip 2011

Do góry
Coś dla Ciebie specjalnie

Kubusiowo 10:48, 28 lip 2011

Do góry
Z okazji 100 tki

W maju trawy były jeszcze niskie

A przy okazji wykończenie brzegów faszyną

I samotnia we dwoje nad wodą

Pogaduchy skowronków 10:40, 28 lip 2011

Do góry
annka napisał(a)
Dedykuję to zdjęcie wszystkim którzy mają dzisiaj coś do zrobienia w ogrodzie

Z takim sprzętem Aniu wygrasz każdą ogrodową bitwę sił i powodzenia życzę
Przymiotno ogrodowe (Erigeron) 10:16, 28 lip 2011

Do góry

Przymiotno ogrodowe (Erigeron) 10:15, 28 lip 2011

Do góry
Odkryłam go w zeszłym roku i na dobre zagościł na mojej rabacie.

Bluszcz pospolity - Hedera helix 09:52, 28 lip 2011

Do góry
Od ulicy w tym roku nic nie pomarzło

Zakrywa skrzynkę, domofon i numer

Uwielbiam jego świeże, jasnozielone liście

Bluszcz pospolity - Hedera helix 09:50, 28 lip 2011

Do góry
Bluszcz z tyłu domu po zimie zmarniał. Obcięłam mu wszystkie listki

Potem odbił i jest ładnie

Ogródek Hanusi po zimie 09:48, 28 lip 2011

Do góry
hanka_andrus napisał(a)

Haniu czy to "Electrik lime"?
Zielony dach - ogród na dachu, czy to się może udać? 09:35, 28 lip 2011

Do góry
Budowa dachu nad kącikiem jadalnianym

Z tyłu

Zielony dach - ogród na dachu, czy to się może udać? 09:33, 28 lip 2011

Do góry
Fajnie jak na dachu jest estetyczny, sprytnie zamaskowany domek na narzędzia, wtedy trzymanie kosiarki jest bezproblemowe.
Na środku tego dachu był brzydki komin obudowany przez dewelopera deskami. Dobudowaliśmy do niego domek, dzięki czemu podzieliliśmy przestrzeń na kąciki: jadalniany z grillem i meblami do siedzenia, rerezentacyjny, widokowy z Księżycową Bramą i wypoczynkowy z trawnikiem, leżaczkami i nawet żródełkiem na głazie zpecjalnie wyrzeźbionycm przez kamieniarza. Woda opływa kamień ruchem spiralnym.

Komin zimą

Budowa skrzyń

Dobudowa domku

Pogaduchy skowronków 09:11, 28 lip 2011

Do góry
Dedykuję to zdjęcie wszystkim którzy mają dzisiaj coś do zrobienia w ogrodzie

Cały rok w ogrodzie 08:59, 28 lip 2011

Do góry
Ogrodowe pachnidło - lilia Miss Lucy

Cały rok w ogrodzie 08:47, 28 lip 2011

Do góry
Joku napisał(a)
Łucjo, zaciekawił mnie krzew z żółto - zielonymi liśćmi na zdjęciu w ostatniej serii. Obok rosną jeżówki białe i różowe. Zdradzisz nazwę?

Jolu,oczywiście zdradzę ,to krzewuszka Caricature,niektorym nie podabają się te poskrecane liscie,ale ja ją bardzo lubię ,jesienią pięknie sie przebarwiają,jeszcze u mnie nie kwitla,ale wiem,że ma różowe kwiaty.

Pogaduchy skowronków 08:33, 28 lip 2011

Do góry
Witajcie, dzisiaj przywitało nas słoneczko, jest cieplutko. Wczoraj było tak samo, nawet skosiłam połowę ogrodu. Niestety po południu ulewa i skoszenia nici. Kosi się bardzo ciężko, ziemia namoknięta jak gąbka. Ogarnia mnie jakaś apatia.

Glicynia zaczyna kwitnąć po raz drugi.
Ogród Leny. 08:27, 28 lip 2011

Do góry
Tak więc została tylko lawenda-jest o niebo lepiej

Choroby i szkodniki buków - buk, Fagus 08:19, 28 lip 2011

Do góry
Ewa napisał(a)

A tu wypatrzyłam zmartwienie, coś dzieje się z posadzonym wiosna bukiem

Poszarpane liście mogą być efektem gradobicia, czy było ostatnio? Albo silna ulewa.? To byłoby przyczyną uszkodzeń i późniejszych plam.

Najbardziej prawdopodobna jest choroba grzybowa. Dziurawe liście obetnij i spal. Nie wyrzucaj na kompost. Stosuj Score, Topsin.

Na buku prawdopodobne jest też żerowanie gąsienic niedolotnika bukowczyka, który dziurawi liście, ale to na pewno nie tak wygląda. W razie czego Owadofos stosujemy. Obejrzyj liście dokładnie.

Inny prawdopodobny owad to mszyca zdobniczka bukowa. Zobacz czy na dolnej stronie liści nie ma białej wydzieliny woskowej, bo mszyce żerują w koloniach, jakby w gęstym puchu wysysając liście. Uszkodzone liście przedwcześnie zasychają i odbija się to także na wzroście młodych pędów, który jest zahamowany,
Żółtawozielone, pokryte białą wydzieliną woskową mszyce żerują w dość dużych koloniach na dolnej stronie liści, pod osłoną gęstego białego puchu woskowego, wysysając zawartość komórek roślinnych. Uszkodzone liście przedwcześnie zasychają, a wzrost młodych pędów jest silnie zahamowany.
W okresie wegetacji, w celu zniszczenia mszyc należy opryskać preparatem mszycobójczym, np. Mospilan lub Confidor.
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 08:15, 28 lip 2011

Do góry
Ewa napisał(a)

A tu wypatrzyłam zmartwienie, coś dzieje się z posadzonym wiosna bukiem

Poszarpane liście mogą być efektem gradobicia, czy było ostatnio? Albo silna ulewa.? To byłoby przyczyną uszkodzeń i późniejszych plam.

Najbardziej prawdopodobna jest choroba grzybowa. Dziurawe liście obetnij. Stosuj Score, Topsin.

Na buku prawdopodobne jest żerowanie gąsienic niedolotnika bukowczyka, który dziurawi liście, ale to na pewno nie tak wygląda. W razie czego Owadofos stosujemy. Obejrzyj liście dokładnie.

Inny prawdopodobny owad to mszyca zdobniczka bukowa. Zobacz czy na dolnej stronie liści nie ma białej wydzieliny woskowej, bo mszyce żerują w koloniach, jakby w gęstym puchu wysysając liście. Uszkodzone liście przedwcześnie zasychają i odbija się to także na wzroście młodych pędów, który jest zahamowany,
Żółtawozielone, pokryte białą wydzieliną woskową mszyce żerują w dość dużych koloniach na dolnej stronie liści, pod osłoną gęstego białego puchu woskowego, wysysając zawartość komórek roślinnych. Uszkodzone liście przedwcześnie zasychają, a wzrost młodych pędów jest silnie zahamowany.
W okresie wegetacji, w celu zniszczenia mszyc należy opryskać preparatem mszycobójczym, np. Mospilan lub Confidor.

Funkiowe zacisze 08:15, 28 lip 2011

Do góry
U kogoś w wątku Danusia napisała że lubi koty. Ten jest wyjątkowo zainteresowany terenami zielonymi. Zaprzyjaźnili byście się

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies