Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Dla odmiany czas na zmiany... 11:03, 28 lip 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
jak ślicznie u Was!

witam Panią....dziękuję Martuś....

Sebek napisał(a)
Beata - no cudnie masz! pięknie wszystko współgra ze sobą

czesć...dzięki...czasem myślę tak jak Ty a czasem mam takiego nerwa, że wolę przez okno nie wyglądać...ale ponoć tak juz jest
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:44, 28 lip 2016

Do góry
malkul napisał(a)
Wysiałam coś i nei mam pewności czy to dynia ozdobna?
czy dynia od Magnolii do faszerowania???
czy jeszcze coś innego?

ktos zna?

To raczej ozdobna.
Mała ode mnie jest jaki mini dynia.
Dla odmiany czas na zmiany... 10:39, 28 lip 2016

Do góry
jak ślicznie u Was!

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:17, 27 lip 2016

Do góry
No to teraz trochę teoretyzowania i zastanawiactwa. Otóż jeszcze raz mój self-projekt

Posadzona rabata to rabata numer 6.
Ten x w kółeczku na niej to była sobie magnolia... W czasie przeszłym.

Teraz mam zagwozdkę z czwórką.
Po jej obu stronach na rysunku są w śliwy czerwonolistna.
Ostatecznie wyznaczona rabata ma w swoim obrębie te drzewka.
No i muszę posadzić coś pomiędzy.
Rosną tam dwie samotne tawuły, ale trochę mi nie pasują.
Dodam, że po przeciwnej stronie tarasu rosną dwie hakuro-nishiki, ale dosadzę trzecią w rzędzie. No i pomiędzy nimi posadzę jakąś niską i grubą trawkę, np kocią. Wszystko będzie w żwirku, aż po lawendę (2).
Dlatego chciałabym, aby ta rabata nr 4 też była w żwirku. Ale co tam dać?
Ogród z łezką II 16:55, 27 lip 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)
Będzie mi kwitła sasanka Aaaa...i żółta magnolia ma ze 3 pąki, nie mam zdjęcia...

I podarowane dalie. Od Irenki i Mariolki

Szok, ale się jej zebrało
Dalie piękniusie motylki też, postarałaś się.
U mnie chyba Susan ma też 3 pąki, hcyba twoja tez z tych powtarzającyh kwitnienie. Jak będą deszcze i ciepło, będą dokazywać magnolki.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:20, 27 lip 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
jesteś mega szybka!

tak jakoś wyszło
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:32, 27 lip 2016

Do góry
jesteś mega szybka!

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:09, 27 lip 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
pewnie że grzeczna czasem

Co 30-35 cm. Tylko z Pic Carlitem tez może być tak że szybko się zestarzeje. Wtedy trzeba wyjąć, urąbać , posadzić młode sadzonki ze starych.
Potrzebujesz 8 szt.
Pamiętam że Ensata kupowała swoje w Albmarze i piękne miała, nie pomylone z niedźwiedzim futrem

zakupiłam
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:36, 27 lip 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

Co 30-35 cm. Tylko z Pic Carlitem tez może być tak że szybko się zestarzeje. Wtedy trzeba wyjąć, urąbać , posadzić młode sadzonki ze starych.
Potrzebujesz 8 szt.
Pamiętam że Ensata kupowała swoje w Albmarze i piękne miała, nie pomylone z niedźwiedzim futrem

jesteś nieoceniona.

ps. bywam grzeczna
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:40, 27 lip 2016

Do góry

Potrzebujesz 8 szt.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:30, 27 lip 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

hej Gosiu
U Was nie ma słabych dni ogrodzie. Pięknie jest, nawet z uwiądem i rdzą czy przypalonymi liśćmi.

mogę wtrącić trzy grosiki?- na fotce powyżej , pod donicami Twojego M brakuje mi czegoś niskiego, co wypełni przestzreń miedzy gabionem a tarasem. Może kostrzea Pic Carlit, albo jakiś carex....
A może się czepiam...

jestem grzeczna
kupię zatem kostrzewę Pic Carlit
będzie ok?
z lekką przerwą lepiej posadzić to co ile rozstawa?
tam jest 280x25 cm
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:59, 27 lip 2016

Do góry
malkul napisał(a)

hej Gosiu
U Was nie ma słabych dni ogrodzie. Pięknie jest, nawet z uwiądem i rdzą czy przypalonymi liśćmi.

mogę wtrącić trzy grosiki?- na fotce powyżej , pod donicami Twojego M brakuje mi czegoś niskiego, co wypełni przestzreń miedzy gabionem a tarasem. Może kostrzea Pic Carlit, albo jakiś carex....
A może się czepiam...
Księżycowy... 11:56, 27 lip 2016

Do góry
No nie ma za bardzo gdzie upchnąć tej 4 kaliny... chyba że na bylinówkę Aga wciśnie, albo posadzi za drewutnią No i ciąć trzeba potem będzie, nie wiem jaką odmianę tej

Tawułki jeśli dobrze widzę na rysunku to są od frontu... chyba o tych mowa...

Pszczółka ma rację w narożnikach zawsze dobrze wyglądają drzewa, choćby kolumnowe. Jeśli nie zasłaniałoby sadu i warzywniaka to może jednak magnolia Lub 4 szt tulipanowców kolumnowych

A dla zrównoważenie form - można miskantami

No to teraz musisz sobie zaplanować resztę, bo nie wiem do końca czy o to Ci chodziło

Księżycowy... 11:14, 27 lip 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

Czy ten rysunek jest nadal aktualny? Siedzę i dumam nad tym. Na całej długości będziesz miała żywopłot grabowy, trochę szkoda zasłaniać go kaliną bo wiesz jak ona rośnie - tworzy się gęsty, jednorodny szpaler. Więc byłby żywopłot i szpaler.
A gdyby ją rozdzielić na bylinówkę?
Nie jest wysoka więc światła nie powinna zabierać nasadzeniom z sadu.
Tam gdzie bordowe kropki to kalina, na hortensjowej posadziłabym więc magnolię ( kropki szare) ale tylko w jednej odmianie i tylko białą, do tego cały szpaler hortek ( kropki limonkowe) rabata piękna i mało obsługowa. Dosadzać potem możesz co chcesz tam czy trawy czy cebulowe.

A na bylinowych możesz trzymać się kolorów - kaliny wiosną białe, cebulowe białe i niebieskie, peonie białe, czosnki, ostróżki, bodziszek wspaniały, kwiaty letnie jakie chcesz, jesienią trawy z powiewającymi pióropuszami
Tylko musisz to zrobić powtarzalne trzy razy tak jak masz wydzielone miejsca na bylinówki. Ja bym tak zrobiła... tak myślę

Tylko nie mają tu zastosowania żółte kule z tawuły. Pójdą na bylinową? Gabrysia ma tawuły takie w bylinowej i fajnie to wygląda.

Tylko ta czerwona kropka na magnoliowej jest zgrzytem, sztuczne nawiązanie (pokrój kaliny a pokrój hortensji są tak inne. Oraz: jak kalina będzie kwitnąć, to hortensja obok będzie tylko kulką i nie zrównoważy rozmiaru kaliny). Tam pasuje drzewo. Albo magnolia albo jakieś smukłe wysokie w typie klona polnego (liście zielone błyszczące) lub ambrowca wąskokolumnowego. Ale piszę o drzewie, nie znając jednak uwarunkowań bliższych obok - tak na podstawie planiku. Wiem tylko, że czasami drzewa ładnie wypełniają rogi - tak jest często w projektach Danusiowych.

Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 10:25, 27 lip 2016

Do góry
Witam wszystkich Mam problem z magnolią gwiażdzistą w maju zostały posadzone w moim ogrodzie dwie takie magnolie i jedna z nich choruje znacznie bardziej niż ta druga. Wszystko do tej pory było ok i z daleka wyglądają na zdrowe,ale zauważyłam najpierw,że młode listki od razu żółkną a teraz to już i te starsze :żółkną, mają takie brązowe odbarwienia i niektóre tak jakby się zwijają i czuć pod palcem lekkie zgrubienia szczególnie te na samych końcach. Wyczytałam tu na forum,że magnolia nie lubi włókniny, więc ją dzisiaj usunęłam i podsypałam korą, bo u mnie są kamyczki.Hmmm ;/ po zdjęciu włókniny zauważyłam ,że górna częśc korzeni jest na wierzchu a korzenie są jasne takie kremowe(czy to normalne?)Ale to chyba nie ma znaczenia bo w donicy tez tak była.Podlałam nawozem do kwaśnolubnych,napowietrzyłam .Przedwczoraj spryskałam Topsinem od grzyba ,ale czy to na pewno to ? Szkoda by ich było bo są już duże ,mają ponad 180cm Co to może być ? a w jaki sposób można sprawdzić ph gleby? może coś nie tak jest?rośliny sadziła mi pani od ogrodów,więc powinnam ufać że skład ziemi jest ok ale czy na pewno ? z drugiej strony powinna wiedzieć ,ze magnolia może się przyduszać pod włókniną i kamykami Pani Danusiu! Ratunku !za 1,5 tyg ruszam na urlop i aż się boję co zastanę jak wrócę

Ogród z łezką II 17:43, 26 lip 2016

Do góry
Będzie mi kwitła sasanka Aaaa...i żółta magnolia ma ze 3 pąki, nie mam zdjęcia...

I podarowane dalie. Od Irenki i Mariolki

Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:00, 25 lip 2016

Do góry
judaszowiec w tym roku śmignął cudnie

i magnolia w liatrach
Ogród wśród pól i wiatrów 22:51, 25 lip 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
ta trawka z lasu to nie będzie kosmatka owłosiona?
Zobacz tą moją - zidentyfikowała mu Magnolia i jakoś Twoja mi się podobna wydaje.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=892

A te kwiatki z rowu to krwawnica pospolita, ja też mam w pobliżu jej skupisko i też myślałam czy by jej na bylinową rabatę nie zaadoptować.

http://sezonowo24.pl/sklep/dla-ogrodu/krwawnica-pospolita-robin-lythrum-salicaria-sadzonka-p1

Fryzjer z Ciebie pierwszorzędny.
Nie wierzę, że to piszę, żółte jeżówki są cudne

Hmm, hmm... może i faktycznie ta moja leśna trawa przypomina kosmatkę. Muszę jeszcze sprawdzić te meszki, o których Iwonka pisała A krwawanicę bezbłędnie zidentyfikowałaś, na 100% to ona I popatrz - po 12 zł ją sprzedają a ja mam takie gratisy w rowach Jak mi się jakaś nawinie łatwo dostępna to sobie przyniosę do ogrodu.

Fryzjer..uff!! Dobrze, że już po robocie A jeżówki wszystkie piękne są, te żółto złote również
Choć moją faworytką na tę chwilę jest green eyes i biała tradycyjna
Ogród wśród pól i wiatrów 22:31, 25 lip 2016

Do góry
ta trawka z lasu to nie będzie kosmatka owłosiona?
Zobacz tą moją - zidentyfikowała mu Magnolia i jakoś Twoja mi się podobna wydaje.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=892

A te kwiatki z rowu to krwawnica pospolita, ja też mam w pobliżu jej skupisko i też myślałam czy by jej na bylinową rabatę nie zaadoptować.

http://sezonowo24.pl/sklep/dla-ogrodu/krwawnica-pospolita-robin-lythrum-salicaria-sadzonka-p1

Fryzjer z Ciebie pierwszorzędny.
Nie wierzę, że to piszę, żółte jeżówki są cudne
Miejsko & sielsko 21:19, 25 lip 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
jej, aleś Ty śliczna!
Bardzo się cieszę z Twojego powodu bardzo!

Martuś, dziękuje dziękuje !!!
całusek za wszystkie dobre słowa!!!!

a to piękności...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies