Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Co i jak? Nowicjuszka

Co i jak? Nowicjuszka

Mira104 09:56, 03 sie 2016

Witaj Kasiu, my tu mamy zawsze ciekawe debaty na temat kup
u Anki widły i do czego służą
nasza encyklopedia ogrodnicza i pomoc Toszka
hindsight 10:40, 03 sie 2016

Haha, to Kasia trafiła w odpowiednim momencie oglądałam właśnie granulowane kupy w ogrodniczym. No drogie to cholerstwo! Ale kto chciałby przy kupie robić najtańsze kurze, w sumie skład ma ok, nie tak dużo azotu, z tego co pamiętam, bo używałam. Za to potasu czy fosforu miał więcej chyba, zaraz poszukam, mam jeszcze jakąś resztkę. Pomidory w donicy rosną mi na tym rewelacyjnie.

Mira, teraz może głupia, ale zaraz będziesz mądra co poradzisz, że sprzedawcy mieszają? Mi głównie chodzi o to, jak rośnie, bo pomyłka może nam pokrzyżować plany, np. sadzisz miniaturę z przodu rabaty, a tu wyrasta na 1,5 m w sezon, jak to niektórzy pisali o Limelight.

Ja pisałam właśnie u Ewy z raju, że mieli u mnie dostawę młodych hortensji, bez kwiatów, ale jaka jakość krzewów! Cudowne... Jednak taka hortensja sama z siebie jest ładna, też bez kwiatów. I można kolorami liści skontrastować nasadzenia.

Kupiłam 3 cisy hillii do żywopłotu, być może jeszcze 2 będę musiała dokupić, ale nie sprawdziłam przed wyjazdem, bo pojechałam głownie pooglądać hortensje
Toszka 11:15, 03 sie 2016

Ptasie qpy są mocno zasadowe. Granulowana qpa nie daje próchnicy, ani nie poprawia struktury ziemi. Granulat, proszek to tylko ekologiczny nawóz.
hindsight 12:44, 03 sie 2016

Toszka jak zwykle czuwa i na czas ostrzeże dzięki!
Mira104 13:48, 03 sie 2016

Jest jeszcze 1 sprawa w jakim okresie stosować obornik. Ja pamiętam za dzieciaka, jak po żniwach rolnicy zaorywali pole i na to dawali obornik. Przez zimę obornik się przekompostował na polu, a wiosną orali jeszcze raz i bronowali. Ja też tak robię jesienią w warzywniaku po zbiorach wysypuję worki z obornikiem i mieszam z ziemią.
Jeszcze 1 ciekawostka w tym roku posadziłam pomidory 1-normalnie w ziemi, a 2 zanim posadziłam dałam do dołka młode pokrzywy i to lekko przysypałam ziemią. Różnica ogromna na plus pokrzywy w dołku, krzaki gigantyczne.
Toszka 14:47, 03 sie 2016

pokrzywa to azot - nie dziwota, ze pomidory bujnęły. Czy w owoce też? Czy tylko w masie zielonej?
hindsight 22:12, 03 sie 2016

Mira104 napisał(a)
Dominiko, ale z tego co pamiętam to ona nie przebarwia się na różowo, przejdzie w taka zgniłą zieleń, a potem zbrązowieje. No będę jej robić zdjęcia, bo nie wiem gdzie ją przesadzić -przód rabaty, czy tył. Patyczki masz zaklepane

Goowno mnie wciągnęło i przeoczyłam kilka wpisów. Ciekawe to, co piszesz, bo ona się trochę przebarwiła na różowo. Może w tym roku będzie inaczej.

Dzięki za link o floksach, czyli podział. Muszę się zastanowić, czy je chcę najpierw kolor mają obłędny, ale tak jakoś... Może w większej grupie...

Wiesz, Mira, ja też mam takie, co kiedyś kupiłam, dostałam. Wywalam bez żalu. Z reguły szły do sąsiadki.
Mira104 22:14, 03 sie 2016

Toszka w masie na pewno pomidory z pokrzywą są większe. Co za tę idzie, mają więcej pomidorów i są większe od tych posadzonych w ziemi.
Ja od tygodni nic nie robię tylko przetwory. Wczoraj ogórki, dziś ketchup, a jutro fasola, bo cały zlew jej mam. Jestem zaskoczona urodzajem, bo tylko 2 skrzynie są na warzywa przeznaczone. Wszystko rośnie bez chemii, jesienią dawałam tylko obornik bydlęcy, dałam też wiosną mączkę bazaltową i czasem podlewałam gnojówką z pokrzyw.
To sa pomidory posadzone w pokrzywie
Mira104 22:18, 03 sie 2016

Toszka, a teraz poradź 1 miskant mi umiera jak go ratować.
2 problem to moja magnolia Gene oberwałam jej listki, spryskałam topsinem i na nowych liściach znowu to samo Takie białe coś i tylko na spodzie liści.

Mira104 22:26, 03 sie 2016

Dominiko dla Ciebie zdjęcia hortek
niby bobo zaczyna się przebarwiać na zielono

hortensja limelight

vanilka

a ta miała być limonkowa