dzisiaj zrobiłam trochę sadzonek lawendy i trzmieliny
podcięłam wierzbę na trawniku, kwitnie już złota budleja
malwa różowa pełna i żółta liście poszły wek, przez mszycę, wyglądały brzydko więc poobrywałam
oleander na tarasie, czekam na białego
U mnie nie padało ,więc mogłam popracować.... w ogrodzie
może ktoś nie jadł kolacji, to proszę się częstować odmiany: od lewej Opałka, Polish Giant i Amana Orange
Duchness of Edinburgh przerosła kamczacką
i moja datura zakwitnie, chyba ta akurat na żółto
magnolia Ann zakwitła po raz drugi ma pełno kwiatów i pączków
Basiu - jeden dzwoneczek mi zakwitł - aż jednym kwiatkiem, ale to i tak dobrze
Sebku, cieszę się bardzo, bo przynajmniej wiesz co dostałeś. Rozrosną Ci się szybko, tylko po przekwitnięciu nie ścinaj od razu, niech nasionka dojrzeją i rozsieją się.
Muszę pochwalić to piękne zdjęcie! Takie delikatne, miękkie, lekko zamglone !
Basiu - jeden dzwoneczek mi zakwitł - aż jednym kwiatkiem, ale to i tak dobrze
Sebku, cieszę się bardzo, bo przynajmniej wiesz co dostałeś. Rozrosną Ci się szybko, tylko po przekwitnięciu nie ścinaj od razu, niech nasionka dojrzeją i rozsieją się.
Muszę pochwalić to piękne zdjęcie! Takie delikatne, miękkie, lekko zamglone !
...A to poglądowy projekt. Przepraszam za jakość - robiłam go teraz na gorąco. Prawdziwy rysowałam na brystolu. W sumie nie planowałam zawijasków, ale tutaj aż prosi się jako obwódka w okół drzewka. Za bukszpan chcę zasadzić lawendę a po drugiej stronie szałwię omszoną. Z tyłu mają być hortensje anabelle i białe liatry kłosowe (już sobie wszystko rozsadziłam). Rośnie tam też pas niebieskich irysów. Na razie są malutkie.
No i mam ogromny problem. Co dać za tę kompozycję? Trawa w polu wyznacza granicę działki. Potrzebuję jakiegoś żywopłotu w tym miejscu.
Cisy, graby, thuje mieszane żółte i zielone? Nie mam zielonego pojęcia.
A ja już wiem: liściasty koniecznie, a najlepiej grab, lub buk. Buk lubi mieć szkodniki więc grab zostaje. Uważam, że jest szlachetny, a poza tym pięknie wyglądają jego poziome gałązki, niczym kandelabry.
Danusiu a jak zakończyć ten żywopłot? Dalej jest skarpa - zrobić zygzak czy prostą scianę i posadzić inne liściaste krzewy?
...A to poglądowy projekt. Przepraszam za jakość - robiłam go teraz na gorąco. Prawdziwy rysowałam na brystolu. W sumie nie planowałam zawijasków, ale tutaj aż prosi się jako obwódka w okół drzewka. Za bukszpan chcę zasadzić lawendę a po drugiej stronie szałwię omszoną. Z tyłu mają być hortensje anabelle i białe liatry kłosowe (już sobie wszystko rozsadziłam). Rośnie tam też pas niebieskich irysów. Na razie są malutkie.
No i mam ogromny problem. Co dać za tę kompozycję? Trawa w polu wyznacza granicę działki. Potrzebuję jakiegoś żywopłotu w tym miejscu.
Cisy, graby, thuje mieszane żółte i zielone? Nie mam zielonego pojęcia.
A ja już wiem: liściasty koniecznie, a najlepiej grab, lub buk. Buk lubi mieć szkodniki więc grab zostaje. Uważam, że jest szlachetny, a poza tym pięknie wyglądają jego poziome gałązki, niczym kandelabry.
Wczoraj u mnie nie padało. Dobrze, że choć na godzinkę odwiedzilam działkę, bo dziś byłoby to niemożliwe. Pada już okragłą dobę i ani myśli przestać. Mam kilka nowych fotek .
Floksy w pełni kwitnienia
Odętka wabi owady a heliotrop coraz ciekawiej wyglada
Krokosmia, młoda i nierozrośnięta. Bulwki /raptem trzy / sadziłam wiosną. Lwiepaszcza - samosiejka ożywiła do końca nie zagospodarowane miejsce pod świerkiem.