Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tam gdzie mgły i róże mieszkają...

Tam gdzie mgły i róże mieszkają...

Gardenarium 23:39, 22 lip 2011

Powiem tak, koniecznie zajrzyj do artykułu o ogrodzie

Hyde Hall

Wypisz, wymaluj Twoje wzgórza i w dodatku różne niebieskości, Tylko przenieść je na wzgórze zamglone

Instagram Ogrodowiska
Safoya 23:40, 22 lip 2011

monteverde napisał(a)
a może kule z takiej trzmieliny? dzisiaj robiłam sadzonki

Trzmieliny mam sporo, nawet na pniu kupiłam Już ją lubię. Ta biało niebieska faktycznie by pasowała. Mam ja na skarpie i fajnie by nawiązywała.

Safoya 23:41, 22 lip 2011

gardenarium napisał(a)

Potrzebuję rady. Chcę dokończyć moją niebiesko trawiastą rabatę...

...A to poglądowy projekt. Przepraszam za jakość - robiłam go teraz na gorąco. Prawdziwy rysowałam na brystolu. W sumie nie planowałam zawijasków, ale tutaj aż prosi się jako obwódka w okół drzewka. Za bukszpan chcę zasadzić lawendę a po drugiej stronie szałwię omszoną. Z tyłu mają być hortensje anabelle i białe liatry kłosowe (już sobie wszystko rozsadziłam). Rośnie tam też pas niebieskich irysów. Na razie są malutkie.

No i mam ogromny problem. Co dać za tę kompozycję? Trawa w polu wyznacza granicę działki. Potrzebuję jakiegoś żywopłotu w tym miejscu.
Cisy, graby, thuje mieszane żółte i zielone? Nie mam zielonego pojęcia.

A ja już wiem: liściasty koniecznie, a najlepiej grab, lub buk. Buk lubi mieć szkodniki więc grab zostaje. Uważam, że jest szlachetny, a poza tym pięknie wyglądają jego poziome gałązki, niczym kandelabry.

Danusiu a jak zakończyć ten żywopłot? Dalej jest skarpa - zrobić zygzak czy prostą scianę i posadzić inne liściaste krzewy?
Gardenarium 23:44, 22 lip 2011

Może zagięty jak u Pieta Oudolfa
Zajrzyj do galerii zdjęciowej tutaj

Instagram Ogrodowiska
Safoya 23:47, 22 lip 2011

No te wyglądają fantastycznie Dzięki Pomysł już kiełkuje w mojej głowie.
Gardenarium 23:47, 22 lip 2011

Albo niekoniecznie po prostej, może schodzić w dół (zmienić wysokość) i zakręcać jak zawijasek

U Pieta żywopłot jest cisowy, po prostej tylko faluje, u Ciebie może być i jedno i drugie. Pewnie mam jakieś zdjęcia ale nie będę przekopywać. Dopasuj sobie w tej wizualizacji

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 23:50, 22 lip 2011

Pamiętaj, żadnych tui, "spaskudzisz" wszystko, cały ten bajkowy klimat. Tylko fale, jak te trawy na łąkach

Instagram Ogrodowiska
Safoya 23:54, 22 lip 2011

Ja sobie kiedyś jak zobaczyłam tę dziłkę powiedziałam - żadnych tui. Potem zgłupiałam, bo wszyscy na siłe mi je wmawiali. Generalnie unikam ich jak ognia.
Cieszę się, że mnie utwierdziłaś w swoim przekonaniu.
Aż się boję co będzie jak sąsiad wpadnie na pomysł tujowy. Mój mąż krzyczy bukszpan! Ale kiedy on urośnie
Safoya 23:57, 22 lip 2011

gardenarium napisał(a)
Powiem tak, koniecznie zajrzyj do artykułu o ogrodzie

Hyde Hall

Wypisz, wymaluj Twoje wzgórza i w dodatku różne niebieskości, Tylko przenieść je na wzgórze zamglone

Oj oj piękny!!! Sporo inspiracji widzę.

Gardenarium 23:58, 22 lip 2011

Bukszpan na niskie żywopłoty się nadaje. Chociaż znam też wysokie, ale to 30-letnie. Szkoda czekać.
Poza tym celowo się je mocno przycina i utrzymuje w tej wysokości.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies