Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tam gdzie mgły i róże mieszkają...

Tam gdzie mgły i róże mieszkają...

Safoya 22:16, 22 lip 2011

...
Sebek 22:25, 22 lip 2011

Ależ cudnie wygląda ta rabatka
Safoya 22:56, 22 lip 2011

Dzięki Sebek Ja mam nadzieję, że ona dopiero będzie wyglądać. W sumie jeszcze w maju wszyscy dziwnie się na mnie patrzyli jak tłumaczyłam swoją wizję. Miałam parę kępek przyciętej mikroskopijnej lawendy i żwirownię.
hanka_andrus 23:03, 22 lip 2011

Safojko,pytasz o żywopłot.Ja wybrałabym graby albo głogi.Widok za miedzą masz wcale nie iglakowy.a luźny liściasty.No i problem suchych liści odpadnie,bo ci wszystko wywieje na wiosnę .
Safoya 23:09, 22 lip 2011

hanka_andrus napisał(a)
Safojko,pytasz o żywopłot.Ja wybrałabym graby albo głogi.Widok za miedzą masz wcale nie iglakowy.a luźny liściasty.No i problem suchych liści odpadnie,bo ci wszystko wywieje na wiosnę .

No właśnie ciągle chodzą mi po głowie a mąż mi ciągle je wybija. Marzą mi się takie formowane w geometryczną scianę. Przycinać je trzeba będzie bo inaczej wyrosną w ogromne drzewiska a ja zaraz mam obok dom. Poza tym jak zakończyć taki żywopłot naturalnie? Rabata jest na skraju skarpy, więc jak poproadzić żywopłot dalej? Przecież nie może być wysoki, bo zasłoni widok i sąsiadowi i mi.
Gardenarium 23:27, 22 lip 2011

Safoya napisał(a)
Martek Jotka narzeka, że mają dominujące kłącza.

No właśnie a propos... dostałam dzisiaj od znajomego worek powyrywanej pasychandry (runianki japońskiej) i się przeraziłam. Jakie to ma ogromne rozłogi! Czy ta roślina nie jest agresywna?

To jest roślina, która ma za zadanie zadarnić, więc dobrze, że puszcza rozłogi. Runiankę uwielbiam. Agresywna nie jest zupełnie, delikatne rozłogi można wyciągnąć. Ma jedną ważną zaletę- jest zimozielona i kwitnie na biało. Można w niej sadzić tulipany, czy inne rośliny cebulowe, ukrywa ich zasychające liście.

Instagram Ogrodowiska
Sebek 23:35, 22 lip 2011

Safoya napisał(a)
Dzięki Sebek Ja mam nadzieję, że ona dopiero będzie wyglądać. W sumie jeszcze w maju wszyscy dziwnie się na mnie patrzyli jak tłumaczyłam swoją wizję. Miałam parę kępek przyciętej mikroskopijnej lawendy i żwirownię.

Znamy to bardzo dobrze
monteverde 23:35, 22 lip 2011

a może kule z takiej trzmieliny? dzisiaj robiłam sadzonki
Gardenarium 23:36, 22 lip 2011

Safoya napisał(a)

Potrzebuję rady. Chcę dokończyć moją niebiesko trawiastą rabatę...

...A to poglądowy projekt. Przepraszam za jakość - robiłam go teraz na gorąco. Prawdziwy rysowałam na brystolu. W sumie nie planowałam zawijasków, ale tutaj aż prosi się jako obwódka w okół drzewka. Za bukszpan chcę zasadzić lawendę a po drugiej stronie szałwię omszoną. Z tyłu mają być hortensje anabelle i białe liatry kłosowe (już sobie wszystko rozsadziłam). Rośnie tam też pas niebieskich irysów. Na razie są malutkie.

No i mam ogromny problem. Co dać za tę kompozycję? Trawa w polu wyznacza granicę działki. Potrzebuję jakiegoś żywopłotu w tym miejscu.
Cisy, graby, thuje mieszane żółte i zielone? Nie mam zielonego pojęcia.

A ja już wiem: liściasty koniecznie, a najlepiej grab, lub buk. Buk lubi mieć szkodniki więc grab zostaje. Uważam, że jest szlachetny, a poza tym pięknie wyglądają jego poziome gałązki, niczym kandelabry.

Instagram Ogrodowiska
Safoya 23:39, 22 lip 2011

gardenarium napisał(a)

Martek Jotka narzeka, że mają dominujące kłącza.

No właśnie a propos... dostałam dzisiaj od znajomego worek powyrywanej pasychandry (runianki japońskiej) i się przeraziłam. Jakie to ma ogromne rozłogi! Czy ta roślina nie jest agresywna?

To jest roślina, która ma za zadanie zadarnić, więc dobrze, że puszcza rozłogi. Runiankę uwielbiam. Agresywna nie jest zupełnie, delikatne rozłogi można wyciągnąć. Ma jedną ważną zaletę- jest zimozielona i kwitnie na biało. Można w niej sadzić tulipany, czy inne rośliny cebulowe, ukrywa ich zasychające liście.

No rewelacja! Ja się zastanawiałam co zrobić z tulipanami w przyszłym sezonie. Mam dość tych paskudnych kikutów!