Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Sylwii od początku :) 20:55, 22 lip 2011

Do góry
Syla pięknie w Twoim ogródku, roślinki śliczne, tempo ekspresowe. U mnie pogoda wstrętna, ogród ciut "zapuszczony", więc oglądam Twoje zdjęcia i wzdycham.

No i oczywiście mam kilka pytań do Ciebie jako ekspertki . Czy z rabatki gdzie posadziłaś bonsai nie wywiewa kory na obwódkę ze żwirku? Jakie roślinki są posadzone na obwódce wkoło domu (zdjęcie poniżej)? Co ile sadziłaś pachysandrę na frontowej rabatce? Z góry wielkie dzięki.

Syla napisał(a)

Nasz przydomowy ogródek 20:54, 22 lip 2011

Do góry
Joanka napisał(a)

Zbyszku, taki zapracowany jesteś, to nie wiem czy zdążyłeś nalepić pierogów?
Jeśli nie, to poczęstuj się - ruskie- więc albo na wrzątek i z cebulką, albo odsmaż sobie

Jolu, prześlij mi DHL-em Kocham ruskie pierogi!!!

"Następnym razem, bo przyjechał M. z delegacji a On odda każdego schabowego za "ruskie" niewiele zostało

Jak Go poznałam, to nie wiedziałam co to ruskie pierogi ( u mnie w domu robiło się z mięsem albo z owocami lub z serem na słodko). Więc jego ukochana Ciocia przesyłała mu w paczce lub okazją z Wrocławia co jakiś czas Zrobiło mi się wstyd i nauczyłam się robić. Teraz jak chcę Mu zrobić przyjemność to kleję; poniżej 200 szt. nie opłaca się, bo dzieci i wnuki też nie pogardzą
Mój mały raj na ziemi :) 20:47, 22 lip 2011

Do góry
anula_wn napisał(a)
tereaz mam prośbę
DORADŹCIE mi, czy dobrze kombinuję....

przy wejściu od strony furtki, po bokach ściezki mam tujki okrągłe (miały kiedyś jasne końcówki, ale mają za mało słoneczka i się odbarwily ;/) i perisy( z przodu). Chcę tam zrobić tuje żółte (po 2-3 po każdej stronie) , wysokie na ok. 1-1.5 m w obrębie rabaty z korą. Taki "żywopłot" od wejścia. Czy to będzie ok? a te kulki przesadzę w bardziej słoneczne miejsce, bo tam za zielono i nie ma zróżniciowania kolorów.... dobrze myślę?

foty tego miejsca
[/img]

Te kulki to pewnie żywotnik zachodni 'Golden Globe'. On rzeczywiście potrzebuje słoneczka, żeby się wybarwić na żółto. Ale można zrobić również tak , że można otoczyć żywotnik żurawkami citronelle, ona uwielbia półcień lub cień i wówczas nawet przy niesprzyjających warunkach atmosferycznych nie przypalają się jej listki. Rozjaśni ładnie ciemne wejście. To z lewej strony furtki.
A z prawej strony można posadzić trzmielinkę szczepioną na pniu również podsadzoną żurawką citronelle???
Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 20:45, 22 lip 2011

Do góry
Danusza napisał(a)
no Joasiu dawaj te moje chaszcze

Ta piękna mordka przyśni nam się w nocy
Taki kochany, grzeczny piesek to skarb
Burze - groźne lecz piękne 20:40, 22 lip 2011

Do góry
U mnie ( okolice Tarnowa) we wtorek burza była po niesamowitym opadzie gradu - pierwszy raz w życiu widziałam takie duże gradowe kule lodowe i w takiej ilości...
O zniszczeniach w ogrodzie już nie piszę...

Mój mały raj na ziemi :) 20:40, 22 lip 2011

Do góry
anula_wn napisał(a)
a tak wygląda trawka po skoszeniu
cud , miód i orzeszki - czyż nie, Sebek ?

No ależ oczywiście - trawnik jest idealny i jaki zieloniutki - aż chce się robić na nim anioły
Nasz przydomowy ogródek 20:39, 22 lip 2011

Do góry
Joanka napisał(a)

Jeśli nie, to poczęstuj się - ruskie- więc albo na wrzątek i z cebulką, albo odsmaż sobie

Joanko już ni ma !!! Zjedzone . W przyszły piątek ja będę robił to możesz sobie zamówić.
Nasz przydomowy ogródek 20:30, 22 lip 2011

Do góry
jotka napisał(a)

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:29, 22 lip 2011

Do góry
Dzisiaj byłem w Wadowicach i w parku spotkałem żurawki

I nie mogłem uwierzyć co spotkałem w sklepie z dekoracjami

Oczywiście wszedłem od razu - mała kosztowała 10, ciut większa 15, a wielkie których tu nie ma 29 - teraz trochę żałuję, że nie kupiłem, ale ciągle się waham
Za 3 wyszło by mi 54 złote, a najmniejsza jest ciut większa od piłeczki tenisowej
Mój mały raj na ziemi :) 20:24, 22 lip 2011

Do góry
tereaz mam prośbę
DORADŹCIE mi, czy dobrze kombinuję....

przy wejściu od strony furtki, po bokach ściezki mam tujki okrągłe (miały kiedyś jasne końcówki, ale mają za mało słoneczka i się odbarwily ;/) i perisy( z przodu). Chcę tam zrobić tuje żółte (po 2-3 po każdej stronie) , wysokie na ok. 1-1.5 m w obrębie rabaty z korą. Taki "żywopłot" od wejścia. Czy to będzie ok? a te kulki przesadzę w bardziej słoneczne miejsce, bo tam za zielono i nie ma zróżniciowania kolorów.... dobrze myślę?

foty tego miejsca
Pogaduchy skowronków 20:24, 22 lip 2011

Do góry
anula_wn napisał(a)
nooo i mży, ale TYLKO mży więc i tak nie jest źle !
ale trawę mi się udało skosić, co najważniejsze
ps.
proponuję w kominkach rozpalić, bo jakby jesiennie się zrobiło....
a ja za tydzień na urlop....nad morze.....chyba kaloszki wezmę

Anula jakby co to mogę Ci pożyczyć moje.

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 20:05, 22 lip 2011

Do góry
no Joasiu dawaj te moje chaszcze

W cieniu - zacieniona 20:00, 22 lip 2011

Do góry
Bogusiu lilie olbrzymie są w moim wątku troche wcześniej pozwalam sobie tu pokazać

Mój mały raj na ziemi :) 19:56, 22 lip 2011

Do góry
a tak wygląda trawka po skoszeniu
cud , miód i orzeszki - czyż nie, Sebek ?

Mój mały raj na ziemi :) 19:49, 22 lip 2011

Do góry
anula_wn napisał(a)
wczoraj zamieszkała u mnie w ogrodzie ŻABA !
sztuczna, przynajmniej nie ucieknie

Anulu,podobno takie żaby przynoszą szczęście i bogactwo,tylko do towarzystwa potrzebują blasku: kryształy,diamenty,złoto./ponieważ się nie wyznają na kruszcach,mogą byś szkiełka,muszelki,stopione szkło,itp/
Przywieź jej coś znad morza!
Mój mały raj na ziemi :) 19:47, 22 lip 2011

Do góry
anula_wn napisał(a)

Anula śliczna żabka, wygląda jak żywa nabrałam się
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 19:33, 22 lip 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Przepraszam, że mnie tak długo nie ma, ale odcięli prąd w całej miejscowości bez żadnego ostrzeżenia na kilka godzin - i to już nie pierwszy raz - przeginają.....
U mnie cały czas pada i pada deszcz - jutro mam nadzieję zaświeci słoneczko i skoszę trawę przed wyjazdem i porobię kilka innych rzeczy. Dzisiejsze migawki z ogrodu

begonie i żurawka na jednej rabatce? z tego co ja wiem to begonie kochają cień a żurawki słońce ...
Mój mały raj na ziemi :) 19:32, 22 lip 2011

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:26, 22 lip 2011

Do góry
danuta_szagala napisał(a)

Dziewczyny na traktory, a jak, umiem

Danusiu rozkładasz na łopatki!!! A czy jest coś, czego nie potrafisz w tych ogrodowych zmaganiach?

Boskie zdjęcie
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 19:20, 22 lip 2011

Do góry
Przepraszam, że mnie tak długo nie ma, ale odcięli prąd w całej miejscowości bez żadnego ostrzeżenia na kilka godzin - i to już nie pierwszy raz - przeginają.....
U mnie cały czas pada i pada deszcz - jutro mam nadzieję zaświeci słoneczko i skoszę trawę przed wyjazdem i porobię kilka innych rzeczy. Dzisiejsze migawki z ogrodu

Basiu - jeden dzwoneczek mi zakwitł - aż jednym kwiatkiem, ale to i tak dobrze
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies