Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój mały raj na ziemi :)

Mój mały raj na ziemi :)

anula_wn 20:24, 22 lip 2011

tereaz mam prośbę
DORADŹCIE mi, czy dobrze kombinuję....

przy wejściu od strony furtki, po bokach ściezki mam tujki okrągłe (miały kiedyś jasne końcówki, ale mają za mało słoneczka i się odbarwily ;/) i perisy( z przodu). Chcę tam zrobić tuje żółte (po 2-3 po każdej stronie) , wysokie na ok. 1-1.5 m w obrębie rabaty z korą. Taki "żywopłot" od wejścia. Czy to będzie ok? a te kulki przesadzę w bardziej słoneczne miejsce, bo tam za zielono i nie ma zróżniciowania kolorów.... dobrze myślę?

foty tego miejsca
anula_wn 20:28, 22 lip 2011

Sylwia, zrobię projekt i dam do wglądu, porady i opinii ! ale ciągle brak czasu ... a jak go mam to siedzę tu na ogrodowisku i czytam, czytam, czytam....
Joanka 20:37, 22 lip 2011

No Anulka, trawa jak malowana Pomylić się można
Sebek 20:40, 22 lip 2011

anula_wn napisał(a)
a tak wygląda trawka po skoszeniu
cud , miód i orzeszki - czyż nie, Sebek ?

No ależ oczywiście - trawnik jest idealny i jaki zieloniutki - aż chce się robić na nim anioły
ela 20:46, 22 lip 2011

Trawnik wygląda super, a zjawiskowe jest dla mnie otoczenie ławeczki i ona sama, tylko odpoczywać
Syla 20:47, 22 lip 2011

anula_wn napisał(a)
tereaz mam prośbę
DORADŹCIE mi, czy dobrze kombinuję....

przy wejściu od strony furtki, po bokach ściezki mam tujki okrągłe (miały kiedyś jasne końcówki, ale mają za mało słoneczka i się odbarwily ;/) i perisy( z przodu). Chcę tam zrobić tuje żółte (po 2-3 po każdej stronie) , wysokie na ok. 1-1.5 m w obrębie rabaty z korą. Taki "żywopłot" od wejścia. Czy to będzie ok? a te kulki przesadzę w bardziej słoneczne miejsce, bo tam za zielono i nie ma zróżniciowania kolorów.... dobrze myślę?

foty tego miejsca
[/img]

Te kulki to pewnie żywotnik zachodni 'Golden Globe'. On rzeczywiście potrzebuje słoneczka, żeby się wybarwić na żółto. Ale można zrobić również tak , że można otoczyć żywotnik żurawkami citronelle, ona uwielbia półcień lub cień i wówczas nawet przy niesprzyjających warunkach atmosferycznych nie przypalają się jej listki. Rozjaśni ładnie ciemne wejście. To z lewej strony furtki.
A z prawej strony można posadzić trzmielinkę szczepioną na pniu również podsadzoną żurawką citronelle???
Syla 20:48, 22 lip 2011

Pewnie pisząc o tych thujach miałaś na myśli żywotnika wschodniego 'Aurea Nana' ???
anula_wn 21:29, 22 lip 2011

Sylwia, ja się nie znam na roślinkach .... kupuję, bo mi pasują formą czy kolorem ! dopytuję jak rosną itp., Tu miały byc jaśniejsze kuleczki a zrobiły się zielone jak szmaragdy z tyłu i jest nijak.....

Może mnasz rację ! podsadzę je , póki co , żurawkami i zobaczymy !
może uda mi się jutro zależy od pogody ! żywopłot zawsze mogę zrobić później !

dzięki wielkie!
anula_wn 21:31, 22 lip 2011

Sebek, jakie anioły...?
anula_wn 21:32, 22 lip 2011

Elu, faktycznie ławeczka idealnie się sprawdza jak pracuje w ogrodzie! zmęczona siadam na niej, bo jest tam cień w połowie dnia