Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 14:08, 24 sie 2011

Do góry
Róża delikatnie pachnie
A tak swoją drogą jestem ciekawa kto je ma w ogrodzie w Polsce?

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 14:07, 24 sie 2011

Do góry
Zdjęcia róży nieco spóźnione z powodu gościa z kawą

Galeria róży "William and Catherine" - róża stworzona w szkólce Davida Austina z okazji ślubu księcia.

Jola - ogrody mojego dzieciństwa 13:54, 24 sie 2011

Do góry
Moje hortensje w tym roku wybujały w liście natomiast bardzo słabo kwitną. Mają zaledwie kilka kwiatów.

Po powrocie z urlopu bardzo zmartwiła mnie wiadomość od Danusi, że jej bukszpany bardzo chorują. Zrobiłam przegląd swoich i na szczęście, poza dwoma malutkimi nowymi bukszpanami, cała reszta jest zdrowa. Profilaktycznie jednak spryskałam je przeciw grzybom. Tu zdjęcie mojego największego okazu.

Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 13:43, 24 sie 2011

Do góry
a żeby nie było tak sielankowo, to niestety zaczęło się - wywożą moją górę !!!
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 13:01, 24 sie 2011

Do góry
na wiosnę

i teraz
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 13:00, 24 sie 2011

Do góry
na wiosnę

i teraz
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 12:58, 24 sie 2011

Do góry
na wiosnę

i teraz
Ogród Sylwii od początku :) 12:55, 24 sie 2011

Do góry
Syla napisał(a)

Przepraszam Sylwio, ale się wyłamię z ogólnych zachwytów. Ta rabata zupełnie do mnie nie trafia. Czy coś będziesz tu jeszcze sadzić?
Przedogródek - tragedia - pomocy :) 12:51, 24 sie 2011

Do góry
A może tak zmodyfikować (czerwoną linią obwiedzione bergenie)

Jola - ogrody mojego dzieciństwa 12:36, 24 sie 2011

Do góry
Nasze pieski to bernardyn Kaprys, jamniczka Sonia, których już nie ma z nami.

Teraz mieszka z nami Elza.
Jola - ogrody mojego dzieciństwa 12:31, 24 sie 2011

Do góry
Odnalazłam zdjęcie mojej ukochanej kaliny (w prawdzie sprzed kilku lat), która wiosną obsypana jest białymi kulami. To też wspomnienie dzieciństwa, tak jak i stokrotki w trawniku. Pamiętam je z wakacji u dziadka na wsi. Musiałam je mieć u siebie w ogródku.

Jola - ogrody mojego dzieciństwa 12:24, 24 sie 2011

Do góry
Marzył mi się w ogródku lawendowy kącik. W ubiegłym roku posadziłam kilka sadzonek, "dorobiłam" odpowiednio ziemię (tak mi się zdawało). Kilka z nich przetrwało zimę, trochę nowych dosadziłam w tym roku, ale narazie jak widać rezultat nie jest zadowalający. Na pocieszenie urządziłam "lawendowy" kącik na tarasie. Oczywiście kolory kwiatów (białe pelargonie i niebieskie petunie) to już fascynacja ogrodem Danusi.

Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 12:20, 24 sie 2011

Do góry
Na wiosnę to miejsce tak wyglądało

a teraz tak - na pewno będą jeszcze zmiany
Jola - ogrody mojego dzieciństwa 12:09, 24 sie 2011

Do góry
Mój bukszpanowy żywopłot jest dla mnie wyjątkowy z racji tego, że powstał z sadzonek zrobionych osobiście przez moją mamę (zapaloną ogrodniczkę) z JEDNEGO krzaczka bukszpanu, który ma na swojej działce pracowniczej. Wyobraźcie sobie te malutkie sadzonki - myślę, że hoduję je już od około 10 lat. W końcowej części ten żywopłot nie ma jeszcze wyciętych "kulek" i jest zdecydowanie niższy, bo dosadzałam go stopniowo. Teraz ma ok 30 m długości. Żywopłot z bukszpanu, to "smak" dzieciństwa. Pamiętaj go z parku skaryszewskiego w Warszawie, gdzie często chodziłam na spacery z rodzicami. Myślę jeszcze o wysypaniu przed nim wąskiego paska żwirku aby podkreślić jego urodę i zabezpieczyć przez przerastaniem trawy.

Przedogródek - tragedia - pomocy :) 12:07, 24 sie 2011

Do góry
Ja to widzę tak
Jola - ogrody mojego dzieciństwa 11:57, 24 sie 2011

Do góry
Moje róże też bardzo ucierpiały podczas remontu elewacji budynku, ale powoli nabierają dawnego "blasku".
Jola - ogrody mojego dzieciństwa 11:54, 24 sie 2011

Do góry
A to nowa aranżacja dotychczas zaniedbanego miejsca na mojej działce.

To zdjęcie mojego dawnego ogródka skalnego, który powoli próbuję przekształcić na kącik "japoński". Moja wyobraźnia w tym kierunku jest trochę nieudolna, ale próbuję i się nie zniechęcam, a po wczorajszym obejrzeniu japońskiego ogródka Anety mam nadzieję, że dokonam tu jeszcze kilku zmian. Znalazłam tu miejsce na azalie japońskie, sośnicę (prezent od moich przyjaciół na 50 urodziny) i dwa klony japońskie.

Jak widzicie eksperymentuję też ze starymi egzemplarzami iglaków, które bądź zbyt panoszyły się w ogródku, lub chorowały. Kilka z nich udało mi się uratować i przerobiłam je na kule "na pieńku" lub inne dziwne kształty.

To właśnie tu 11:31, 24 sie 2011

Do góry
Dzidka napisał(a)

Jestem ciekawa czy ktoś ma doświadczenie z zimowaniem agapantów w gruncie ?

Witaj, też mam dwa agapanty - biały i ciemnoniebieski, ale nigdy nie próbowałam ich zimować w gruncie - na pewno by przemarzły, myślę że niewiele się różnią pod tym względem od dalii. Przepięknie Ci kwitną, jak je uprawiasz, bo moje nie są tak okazałe, w tym roku w ogóle nie zakwitły, ale prawda jest taka, że wyniosłam je z piwnicy jak już były bardzo wyciągnięte, więc to odchorowały.
Jola - ogrody mojego dzieciństwa 11:29, 24 sie 2011

Do góry
Mam w ogródku dwie peonie krzewiaste, które uprawiam od kilku lat. Oto jedna z nich.

Ta magnolia jest już trzecią zasadzoną w moim ogródku. Dwie poprzednie chyba zmarzły i dopiero dla tej znalazłam odpowiednie miejsce, bo pięknie rośnie i z małej roślinki stała sie już całkiem dużym drzewem. Po dwóch nieudanych próbach zrezygnowałam już z kupna kolejnej magnolii, ale tę kupiła mi mama i chyba miała dobrą rękę.

Mam też kilkuletniego migdałka, którego podziwiam z kuchennego okna.

Moje cisy osiągnęły już takie rozmiary, że musiałam wziąć nożyce do ręki i nad nimi zapanować.

Teraz wyglą dają tak:

Jabłonkę ozdobną "Ola" zapragnęła mieć moja córka Marta. Kupiłyśmy ją chyba 4 lata temu na wystawie "Zieleń to życie". Obawiam się, czy wybrałam dla niej właściwe miejsce. Wprawdzie pięknie prezentuje się na tle żywopłotu z tui, ale jest tam już bardzo ciasno. Mam nadzieję, że poprzez odpowiednie cięcie i jej naturalny, kolumnowy pokrój zapanuję nad jej rozmiarami.

A oto moja "królewna nr 1" - wiśnia. Dwa razy do roku to istne cudo. To zdjęcie na wiosnę, kiedy cała obsypana jest kwiatami. Jesienią liście jej przebarwiają się (chyba w ciągu jednej nocy) na cudowny, złoty kolor.

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 11:21, 24 sie 2011

Do góry
Dziekuje Wam! Wiec dzisiaj po pracy po szczelna puszke z gniazdkiem i... uszczelke do podlaczenia weza ogrodowego - wczoraj nie moglam tych bukszpanow podlac inaczej niz wiaderkiem, bo mi uszczelka strzelila i lalo sie z przylacza ze hej

A zrobic przylacze sprobuje szanowny malzonek moj

Czy pomnpka moze byc taka?:
http://allegro.pl/pompa-fontannowa-do-oczka-wodnego-step-1-i1772992475.html
czy wieksza?
http://allegro.pl/pompa-fontannowa-do-oczka-wodnego-step-3-i1772992471.html
i jeszcze?
http://allegro.pl/pompa-fontannowa-pfn-650-aquajet-ogrod-oczko-i1763007630.html

Moj kamien:

Chcialabym go uniesc i podeprzec pod katem, zeby woda po nim splywala. Mam nadzieje sie uda
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies