Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

U Kasi w ogrodzie ... 08:17, 23 sie 2011

Do góry
Scewola

Petunie

Lewkonia

Tytoń
U Kasi w ogrodzie ... 08:15, 23 sie 2011

Do góry
Jeszcze pozostało mi lato u Kasi w donicy na ulicy

Centralny punkt kompozycji to pienne drzewko laurowe (świeże liście można używać do potraw)

Na dole rosną rośliny sezonowe w tonacji niebiesko - różowej

Nasz mały, zielony świat. 08:02, 23 sie 2011

Do góry
Bardzo wszystkim dziękuję za odwiedziny Dlaczego ja dopiero tak niedawno dowiedziałam się o Ogrodowisku?
Do grzebania w ziemi miałam ciągoty od zawsze, gdy mieszkaliśmy w Koszalinie, to rodzice działkę, już jako 3-4latka miałam tam swoją grządkę. Potem los nas trochę porzucał, m.in. kilka lat mieszkania w sercu górniczego Śląska, ale Mamie zbrzydło miejskie życie, kupiła kawał ziemi i przenieśliśmy się w jej rodzinne strony.
Ja "poszłam za mężem", jak to się czasem mówi,mieszkaliśmy w Międzyzdrojach a na wsi pod miastem dłubaliśmy i dłubaliśmy dom aż w końcu wydłubaliśmy
Jednego tylko żałuję... że nie mam miejsca dla kilku kur. Tak chciałam mieć z 5 rajskich kurek, ale nie upchnę, nie będę męczyć zwierząt w małym kojcu a luzem łazić im nie dam, nie chcę mieć wszystkiego w kurzych ozdobnikach, do tego nie wiem, czy z psem by się zaprzyjaźniły Pozostało mi zbierać drewniane i ceramiczne figurki kur
Moja szklarnia spuchnie z dumy, jak jej powiem, jaka jest chwalona Pracuje od wczesnej wiosny, zanim "wjadą" pomidory, to najpierw wprowadza się sałata i rozsadnik wszystkich kwiatów, ziół i co tam sobie w danym roku wymyślę. Po pomidorach, ogórkach i papryce to już tylko meble ogrodowe, bo zwłaszcza pomidory są do pierwszych przymrozków, wtedy obrywam do końca dojrzałe i zielone i chowam do piwniczki.
Danusiu, konstrukcja drewniana ma swoje plusy, można gdzie pasuje wbić gwoździa, wkręcić haczyk, żeby np.podwiązać pomidora, w konstrukcji metalowej to jest dużo trudniejsze, niestety. Są tu takie blaszki z dziurkami, ale swobody wyboru miejsca gdzie ta blaszka akurat pasuje już nie ma.

Marto, nie ma obaw, nie przyjdzie mi do głowy kupować zieleniny, no chyba, że mnie pokręci Tak sobie myślę, że nawet jak nie będę miała siły na normalny warzywniak, to malutka grządka z kilkoma porami, selerami i metrem bieżącym natki pietruszki zawsze będzie...
Co do domu... popsuliśmy mu trochę figurę, ze względów praktycznych, które wygrały nad estetyką, mianowicie podnieśliśmy ścianę kolankową, żeby pokoje na piętrze były wygodniejsze a to odbija się na ogólnym wyglądzie, ale trudno, w środku przez to jest dużo lepiej.

Aniu, co do suchego oczka, to jego powstanie było w sumie przypadkiem, gdy brukarze wreszcie sobie poszli ok. 20 lipca, wzięliśmy się za ogarnianie terenu i jak widać na tym zdjęciu trzeba było coś zrobic z rurą odpływową z rynny budynku garażowego.

Okazało się, że w pobliskiej żwirowni można kupić takie sympatyczne kamienie i jakoś tak poszło.
Aż się boję, ile osób postuka się w czoło, co za kicz z tym mostkiem...

Na pierwszym zdjęciu widać taki wybrukowany placyk, to będzie nasze miejsce do siedzenia przy letniej kuchni, bo za widocznymi przy placyku drzwiami będę miała taką kuchnię
Na dniach będziemy tu montować drewnianą konstrukcję, którą chcę obsadzić milinem i to będzie nasza letnia jadalnia. Już nie mogę się doczekać, jak ze smażeniem wszystkich wonności (ryby, placki) wyjadę do tej kuchni
Ogródek Hanusi po zimie 07:41, 23 sie 2011

Do góry
Dziś wtorek,dzień targowy......trzeba się wybrać na targowisko,jest tam pani z bylinami,zobaczymy,co ma do zaoferowania.

A mój ogródek oferuje zawilce

astry

i winogrona
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 06:07, 23 sie 2011

Do góry
Marzenko, Sebku i Joanko dzięki

A dziś pokaże co mnie zachwyciło w ogrodzie u sąsiadki
to jest chyba dereń

choina kanadyjska

a to nie wiem, ale liście ma cudne
Mój kawałek raju 02:45, 23 sie 2011

Do góry
dobranoc, a lato niech trwa nadal
Niecierpek - Impatiens 02:38, 23 sie 2011

Do góry
Zantedeschia - cantedeskia, kalla, kalia 02:28, 23 sie 2011

Do góry
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 02:07, 23 sie 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Taka była wczoraj

A dziś jest taka

Nawet nie pamiętam, że taką sadziłem, ale sadziłem ich wieele

Tak dla porównania wysokości

Jeszcze jeden liść na tym najwyższym pędzie po prawej - i mnie przerośnie

To piękne kwiaty i wspaniale komponują się z pomarańczową dalią taką jak u mnie
Zantedeschia - cantedeskia, kalla, kalia 01:27, 23 sie 2011

Do góry
Ogród moich marzeń 23:56, 22 sie 2011

Do góry
Sebek jak zwykle czuwasz nad wszystkim - dzięki serdeczne za rady. Powiedz tylko kora oczywiście bez włókniny ale jak sobie wtedy radzić z zielskiem jak będzie przerastało korę. Teraz to mam możliwość wypielenia a w korze to jedynie rączkami. I randap nie wchodzi w grę bo za dużo i za gęsto mam tych krzaczków.

Joasiu zazdroszczę Ci tego roku na Bawarii. Zakochałam się w tych zielonych pastwiskach, kolorowych i ukwieconych domach i w tych wszędzie stojących cudeńkach. Po powrocie zrobiłam u siebie małą namiastkę tych klimatów. Miałam przy głównym wejściu do domu bardzo nie ładny kącik

Kiedyś ten iglaczek był na niewysokim pniu i tworzył kulkę teraz strasznie zbrązowiał i stracił swój kształt i wygląd. Nie pasował do całej reszty. dziś to miejsce się zmieniło i wygląda teraz tak

Co sądzicie już jest trochę lepiej - prawda?
W cieniu - zacieniona 23:39, 22 sie 2011

Do góry
miłych snów
W ogródku Niage 23:35, 22 sie 2011

Do góry
czerwone są chyba najładniejsze?
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 23:35, 22 sie 2011

Do góry
U mnie się dziś zbierało na burzę, ale na chwilę delikatnie popadało
pokazała się tęcza

A po niej druga, ale nie zdążyłem jej uchwycić, bo była bardzo delikatna
W ogródku Niage 23:30, 22 sie 2011

Do góry
Ładnie zakwitły,bardzo je lubię,są takie delikatne -u mnie jeszcze w pąkach -mają być czerwone...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:18, 22 sie 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

Super sprawa z tym internetem! Gdyby nie on, nie poznałabym tylu wspaniałych osób i nie zobaczyłbym, jak można wyczarować przestrzeń wokół siebie.

Dopiero możesz poznać - w realu są jeszcze bardziej niesamowici
No sama mi się buzia uśmiecha jak patrzę na to zdjęcie

I żeby nie było, to ta rozchichrana stojaca od lewej to ja

Danusiu, Ty się Kochana ciesz, że ja tak daleko od Was mieszkam, bo w przeciwnym razie do cudownych ogrodowy tabliczek dołączyła by jeszcze jedna pt. Tej pani więcej nie wpuszczamy
Ogród Marty 23:15, 22 sie 2011

Do góry
Marta napisał(a)
tu h. ogrodowa...

niektóre hortensje zaczynają się przebarwiać

Bardzo lubię te odmiany,ale niestety u mnie przemarzają.trzymam trzy takie"śpiące królewny"-chyba z sentymentu -bo kwiatu zero.Teraz, te kwitnące na jednorocznych mnie oczarowały -są niezawodne....a żurawki ja jeszcze dzielę,szybko wraca im forma.
Mój kawałek raju 23:07, 22 sie 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
to sadź Martagona bardzo wysoka lilia lub złotogłów lub trąbkowe

Bogusiu to jest angielka , tak będzie wyglądała, jak podrośnie, sadziłam wiosną nazywa się Graham Thomas, ma lekki herbaciany zapach

Przykro,Twoja będzie piękna -moja niska, okrywowa -ale taką właśnie wybrałam.W pączku wyglądała podobnie.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 22:50, 22 sie 2011

Do góry
Taka była wczoraj

A dziś jest taka

Nawet nie pamiętam, że taką sadziłem, ale sadziłem ich wieele

Tak dla porównania wysokości

Jeszcze jeden liść na tym najwyższym pędzie po prawej - i mnie przerośnie
U Justyny 22:48, 22 sie 2011

Do góry
widziałam u Kasi sielskie klimaty...

ja tez miałam okazję w ostatni weekend pobyć w pięknych okolicznościach przyrody
tylko mała cząsteczka tego, co widziałam....realny piękny stary dom na wsi, z całym obejściem i strych domu nafaszerowany skarbami
są jeszcze takie miejsca w Polsce
piękna, choć "kontrowersyjna" robinia, bardzo stara...

spichlerzyk..
w młodych robiniach - dlatego "kontrowersyjna", he, he.....włąściciel stale walczy i się nie poddaje.........z ich usuwaniem...
i wiele, wiele innych piekności widziałam.....a wszystko takie sielskie, że az nie chciało się wracać....

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies