Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 16:57, 11 lip 2011

Do góry

Aniołki postawione narazie

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 16:56, 11 lip 2011

Do góry
Dziś w ogrodzie sporo się działo. Oczywiście sprawa kuli była na pierwszym miejscu

Rajski ogród Ani 15:49, 11 lip 2011

Do góry
Przestało padać na trochę to wykulałam bukszpanka jeszcze tylko muszę wysypać mu tło kamykami

Cały rok w ogrodzie 15:44, 11 lip 2011

Do góry

Narecznica czerwonozawijkowa

Uwielbiam takie klimaty hortensjowo-hostowo-paprociowo (cisowe-tojadowe) i wszystko co pasuje na rabatę cienistą. Piękna paproć i piękne towarzystwo będzie miała i ma. Ja bym jeszcze dołożyła epimedium czerwone: ono też ma ładny kolor lekkiej czerwieni.
Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 13:35, 11 lip 2011

Do góry
ja tez się zastanawiam czy podciąć świerka , czy rh przesadzić. to fotki z wiosny a teraz zrobiło się jeszcze ciaśniej

Nasz mały świat 13:30, 11 lip 2011

Do góry
Kilka aktualnych zdjęć

Ogród Krysi 13:17, 11 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Do tego trzeba dołożyć zdjęcie

Długośc to gdzieś 10 m.a szerokość ze dwa metry,albo trochę więcej,ale to musiała bym zmierzyć,znaczy na długości całego budynku
.

Sebek napisał(a)
Taki mój koncepcik

1 kratka - 0,5 metra
1 - trzmielina na pniu
2 - hosty lub wrzośce. jeśli leży w zimie tam hałda śniegu to lepsze będą hosty
3 - bukszpan - te dwa pienne i zawijasek
4 - pas irgi
5 - jakieś drzewo - klon globosum lub wiśnia ta co u Danusi(odmiany nie pamiętam). Tak czy inaczej jakiś wyższy punkt
6 - hortensje limelight(lub inne bukietowe) lub krzewiasta anabelle
7 - płożące trzmieliny
8 - zgubiłem - nie ma
9 - kule z bukszpanu
10 - tojeść rozesłana żółta
zostawiłem Ci 0,5 metra chodniczka - myślę, że się przyda. Myślę, że albo dasz żwirek po całości albo na rabacie korę - i oddzielisz ekobordem. Co Ty na to?

Środek budynku wychodzi na 4.75 metra.
Ogród u stóp klasztoru 13:07, 11 lip 2011

Do góry
SEBEK -ale wtopa . no i wychodzi ze MATOUUUUU ze mnie .
MARTA - tak to bergenia mieszańcowa, ja mam dwie odmiany . jedna jest drobnolistna a druga mieszańcowa - ma wielkie liście . nie do końca taka fajna ,bo te dolne liście łapią grzyba i żółkną. ale lubię je .
lato w pełni ,właśnie wysypałam po rabatach normix i trutkę na myszy . zmasowany atak , albo raczej defensywa po zmasowanym ataku - prawidłowo. coś za coś . kompost lubią i kwiaty i nornice .

no i dostałam wczoraj ładny prezent bez okazji 8 koleusów rożnych odmian - prześliczne

wszystko w pełni kwitnienia , można oszaleć od kolorów

od zapachu lawendy uwierzcie można dostać bólu głowy . poleżcie w pobliżu - przekonacie się że nie warto zachwycać się aromatoterapią

ogrodoweimpresjejolki 12:44, 11 lip 2011

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Mój przetacznik ciut ciemniejszy jest,pozwól,że wkleję zdjęcie. rośnie dobrze w różnych miejscach i w cieniu,i wpół, i nawet w słońcu,z tym ,że nogi ma osłonięte innymi roślinami.

Haniu, czy robisz mi nadzieję, ze jest wieloletni ?

Dzięki za info, bo zastanawiałam się gdzie go wsadzić
ogrodoweimpresjejolki 12:38, 11 lip 2011

Do góry
Mój przetacznik ciut ciemniejszy jest,pozwól,że wkleję zdjęcie. rośnie dobrze w różnych miejscach i w cieniu,i wpół, i nawet w słońcu,z tym ,że nogi ma osłonięte innymi roślinami.

Problemy już na wstępie czyli brak konkretnego pomysłu 12:11, 11 lip 2011

Do góry
Trzymamy kciuki, moje Limelight rosną tak samo w słońcu przy murze.

To te po prawej
ogrodoweimpresjejolki 12:11, 11 lip 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
no ładnie Jolu, tylko napisz co to za zakupy, lawenda krokosmia?

Aniu, to nie lawenda tylko przetacznik

był opisany jako bylina a w internecie czytam, że to chyba jednoroczne
Ale i tak mi się podoba

Krokosmie dobrze poznałaś - uwielbiam je.
Zeszłoroczne mi wyginęły (czy trzeba je wykopywać jak mieczyki?) , a z kupionych wiosną cebulek wyrosły tylko 3 ... musiałam coś zrobić, żeby jednak je mieć

O pozostałych zakupach później bo robota czeka, a lista prac do zrobienia na dzisiaj dłuuuuuuuuuga
Mój kawałek raju 12:05, 11 lip 2011

Do góry
wstawiam mojego Chopina i lecę do ogrodu, do wieczora)
Cały rok w ogrodzie 11:47, 11 lip 2011

Do góry
badara napisał(a)

Ta paproć pieknie wygląda w zestawieniu z niebieskimi liśćmi hosty np. "Halcyon" i czymś żółtym. Widziałam taki zestaw w Anglii.

U mnie rośnie obok hosty Gold standard,ale z drugiej strony jest miejsce na Halcyon.

Koniecznie, zobaczysz efekt
Cały rok w ogrodzie 11:46, 11 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Ta paproć pieknie wygląda w zestawieniu z niebieskimi liśćmi hosty np. "Halcyon" i czymś żółtym. Widziałam taki zestaw w Anglii.

U mnie rośnie obok hosty Gold standard,ale z drugiej strony jest miejsce na Halcyon.

Zakwitła Berkheya purpurea,bardzo ciekawa roslina ,pochodzaca z Afryki,musze pamietać ,żeby okryć ją na zimę

Rajski ogród Ani 11:15, 11 lip 2011

Do góry
Właśnie się rozpadało nici z pracy w ogrodzie... pobuszuję więc po waszych ogrodach

A chwasty i trawa sobie rosną!!! i rosną...a mięta czeka na słońce i zerwanie

pochodziłam trochę w deszczyku...
jeszcze kwitną, a jaki zapach!

koło ganeczku

w tym roku w moim ogrodzie zadomowiły się dwie dziewanny

Funkiowe zacisze 10:59, 11 lip 2011

Do góry

Aniu mogłabyś zrobić zdjęcie tych płotków drewnianych nieco wyżej. Chciałabym podejrzeć górną krawędź. Planuję takie płotki u siebie, wszystkie proste bez łuków. Ta krateczka mi się spodobała bardzo. Dodaje pewnej lekkości i uroku. Masz tam jakieś pnącze?
ogrodoweimpresjejolki 10:56, 11 lip 2011

Do góry
Ostatnie moje dni pod znakiem wiśni - bo mam 3 drzewka,które mocno przycięte w zeszły roku nieźle sypnęły owocem Zrywam przetwarzam,rozdaję, zjadamy świeże, zapraszam na zrywanie znajomych ... ale jeszcze dzień, dwa i temat będzie zamknięty do przyszłego roku

U mnie w nocy i rano lało okruuuutnie, ale słyszę, ze u niektórych upał, więc na ochłodę proponuję gipsówkowy śnieżek

W sobotę pojechałam kupić "ślimakowy przysmak" ( niestety pełzające ponowiły inwazję po deszczach wiec muszę zadziałać) no i nie obyło się bez dodatkowych zakupów

Ale o szczegółach potem , bo przestało padać,więc lęcę na pocztę i ....

zostawiam Was sam na sam z moim floksem

Ogród Krysi 10:51, 11 lip 2011

Do góry
Do tego trzeba dołożyć zdjęcie
kriss napisał(a)
Długośc to gdzieś 10 m.a szerokość ze dwa metry,albo trochę więcej,ale to musiała bym zmierzyć,znaczy na długości całego budynku
.

Sebek napisał(a)
Taki mój koncepcik

1 kratka - 0,5 metra
1 - trzmielina na pniu
2 - hosty lub wrzośce. jeśli leży w zimie tam hałda śniegu to lepsze będą hosty
3 - bukszpan - te dwa pienne i zawijasek
4 - pas irgi
5 - jakieś drzewo - klon globosum lub wiśnia ta co u Danusi(odmiany nie pamiętam). Tak czy inaczej jakiś wyższy punkt
6 - hortensje limelight(lub inne bukietowe) lub krzewiasta anabelle
7 - płożące trzmieliny
8 - zgubiłem - nie ma
9 - kule z bukszpanu
10 - tojeść rozesłana żółta
zostawiłem Ci 0,5 metra chodniczka - myślę, że się przyda. Myślę, że albo dasz żwirek po całości albo na rabacie korę - i oddzielisz ekobordem. Co Ty na to?
W cieniu - zacieniona 10:42, 11 lip 2011

Do góry
an_tre napisał(a)

Bogusiu ucięłam bo się położyły częściowo po tych deszczach .Taki jeszcze mam pełny rumianek .Te drobne też się położyły i są dość wysokie Nie zapamiętałam nazwy ,a na trzecie włożyłam rozchodnik

Dziewczyny bukiecik śliczny! niczym marzenie panny młodej

Napisałam wcześniej ,prześliczny,ma Martusia dobry zmysł komponowania.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies