Ale śliczne i ślicznie nawet jeśli to nie hamelny to i tak piękne. Ja tez mam kilka takich niby Hameln kupowane u jednego sprzedawcy a co trzecia to inna
Alu.Wczoraj też mi po oczach błysnęło. Dobre i to. W ogród wpadłam jak po ogień. Amarylisy-hipki już w domu. dalie wykopane opisane i suszą się w szklarni. MOże za tydzień je zwiozę do piwnicy.
Te przy domku to rozplenice, które kupowałam jako hameln, ale to pewnie pomyłka, są olbrzymie i mają inne kotki niż hameln, które mam w innym miejscu. Kupowałam o dziwo w tej samej szkółce pisałaś, że one u mnie nie kwitną, ale moze słabo widać a kwitną to zdjęcia z poczatku i końca października
Przepiękne te zdjęcia, zacytowałam aż sobie
Ty to masz dar przekonywania. Przesadziłaś sprawę, miskanty stamtąd zabiorę, już postanowione. Dziękuję Ci za tak dokładna analizę, faktycznie upieranie się przy tak wysokich trawach nie ma sensu. Szukam towarzystwa dla śliw zatem
Jak trawa ma kilka łodyg to bez sensu wiązanie. Dzisiaj robiłam obchód działki ibw kilku miejscach zauważyłam samosiejki różnych traw. Oz one to mnie lubią. Żeby powojniki też tak same wyrastały.
Grzegorz nie mam takiej Tui mam szmaragdy, później bardzo podobne do szmaragdów tylko złote, brabanty i kurniki.
Oglądałam tuje areopicata one są bardzo ładne tylko to stożek. Czy cintonbedzie odpowiadało.
Dzisiaj cały dzień spędziłam na pracach ogrodniczych. Oczko wodne siatki zdjęte lilie wodne wykoszone i wyczyszczone. W tym roku miałam trochę mniej czyszczenia bo przed nałożeniem siatki lilie oczyściłam. Więc sierp na stylu dobrze się sprawdził. Przezroczysta woda wszystko widziałam gdzie i jak skosić.
Później dookoła oczka odkurzyć aby liście nie wpadały i jest czysto.
Róże już przygotowane do zimy obsypalam kompostem z krecia ziemia.
Jeszcze zostały kwiaty hortensji do cięcia i skalniak, ale to już nie pośpiech.
Oczko przed cięciem lilii
Mam takie fiolki kwitną jak nigdy na miksturę ze skórki z banana. Mam kilka doniczek i wszystkie takie kwitnące
Trzy miskanty patrząc od lewej strony to Gracki.
Dwa kolejne są niższe i z kłosami, to Graziella.
Gracki bardzo późno mają kłosy, czasem wcale, zależy od tego jak długie i ciepłe jest lato. W tym roku kłosy tylko w połowie wyszktałcone.
Na drugim zdjęciu zaznaczyłam miejsce szczepienia na 140cm.
Tu gracki w grudniu 2019r.
Lato było wtedy od kwietnia do października.
Śliw praktycznie nie widać.
Wracając do tematu śliw...
Wiem, znam Twoje i inki stanowisko w sprawie drzewek przyznam szczerze, że znowu nie wiem, co zrobić, a jak nie wiem, to pewnie nie ruszę już żadnej i zostawię jak jest. Czosnki już tam wsadziłam, to nawet że względu na nie, poczekam z decyzją, dojrzeję do zmiany albo upewnię się przy swoim. Martka, Wiaan, Judith zaskoczyły mnie swoją opinią i uspokoiły wewnętrzne zapędy do wykopków.
Trawy faktycznie wysokie. Myślałam, że Mornong Light jest niższy niż gracek. I czy gracek ma kłosy?
Z niższych traw podoba mi się carex Montana, która wymienilas. Niższe trawy to też jest myśl, tym bardziej, że ta ściana jest podświetlana i miskanty mogłyby zasłonić reflektorki.
Karmnik
Szklarnia przygotowana, ziemia przemieszana z kompostem i przekompostowanym obornikiem.
Mieliśmy awarię wody w mieście. Prawie miesiąc kupowaliśmy wodę w butelkach. Zebrałam je, może mi się przydadzą wiosną. Może jako mini szklarenki?
Moją opowieść kończy szałwia i pokrzywa.
To ich kącik