Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

W moim małym ogródeczku - Dorota 20:33, 22 maj 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Podpora jest wyspawana w kwadrat 40X40 cm, wysokość około 2m.

W moim małym ogródeczku - Dorota 20:26, 22 maj 2020

Do góry
Dorotka piękne te orliki co Kasia Bawarka na focie przywołuje. Dorotka zbierz nasiona chodzi mi o wszystkie niebieskie.
Powiedz czy one są duże. Pytam bo moje jakieś małe kwiatki. Napisz w cm.

Chciałam jeszcze zapytać co robisz z niezapominajkami po okwitnieciu czy je przycinasz. Bo moje się tak rozrosły i chce wiedzieć czy je można orzyciac. I czy się same wysiewają.

Pozdrawiam
Elu orliki mają różne rozmiary kwiatów i różne wysokości całych roślin. Kwiatków nie mierzyłam, może jutro to zrobię.Postaram się zebrać nasiona z niebieskich. Muszę pozaznaczać sobie wstążeczką.
Nigdy nie przycinałam niezapominajek. Po przekwitnięciu wyrywałam, przed wrzuceniem na taczki potrzepałam roślinami nad rabatką. W ten sposób mam niezapominajki przez ok. 10 lat a tylko raz wysiewałam.
Na ostatnim zdjęciu są dwa rodzaje niebieskich orlików, te z prawej są wyższe i mają większe kwiatki.

Ptasi gaj 10:33, 22 maj 2020

Do góry
Witam Reniu

Dobrze że mnie odwiedzilas. Też resztkami sił gonie nie mam czasu na nic.
Też wieczorami tutaj jestem tylko zaglądam i nawet nie za bardzo idpusuje. Wstawiam fotki bo to jakiś kalendarz co gdzie kiedy.
Zimno cholewcia taki maj nie pada a zimno noce nawet bardzo zimne.

Zaraz ma fryzjera bo tydzień czekałam a później wyjazd na kilka dni.
Będę wieczorem.
W moim małym ogródeczku - Dorota 23:15, 21 maj 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Ja ogród mam właśnie dla tych kwiatków, zapachu i koloru.

Taki widok mam z okna

I znowu piękny jak w zeszłym roku. Jakie ma podpory. U ciebie taki kopiec. Może i ja się takiego doczekam
W moim małym ogródeczku - Dorota 23:11, 21 maj 2020

Do góry
Dorotka piękne te orliki co Kasia Bawarka na focie przywołuje. Dorotka zbierz nasiona chodzi mi o wszystkie niebieskie.
Powiedz czy one są duże. Pytam bo moje jakieś małe kwiatki. Napisz w cm.

Chciałam jeszcze zapytać co robisz z niezapominajkami po okwitnieciu czy je przycinasz. Bo moje się tak rozrosły i chce wiedzieć czy je można orzyciac. I czy się same wysiewają.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 23:03, 21 maj 2020

Do góry
greg66 napisał(a)
Elu jak zwykle ładnie, memory masz juz taką gęstą?
U mnie trochę kiepsko ale moja na jesień kupowana więc jeszcze młoda (się pocieszam)
Kremowych orlików nie mam.

Kiedy przyciąć derenia, one nie kwitną nie wiem czy jeszcze czy już kupowałem niedawno?

Mam 3 szt Memory i każdy innej wysokości i gęstości. Ta trawa przyznaje wyjątkowa rośnie w gumisie. Najgorzej rośnie zasuszona w zeszłym roku podczas mojego pobytu nad morzem ledwo odratowalam.
Inne trawy tak sobie rosną. Moim zdaniem nie było zimy i trawy dosyć długo były w stanie pobudzenia. Jak ciekami w marcu to były zielone byly związane było im cieplo. Po ścięciu dostały chłodu i zastygly. Zimno w tym roku u nas.
Jutro jadę więc może coś zrobię.

Dzisiaj zrobione fotki kwitnie dużo krzaków między budynkami ciepłej

To chyba jaśmin ten o.malych kwiatach pachnie jak jaśmin

Cały szpaler kaliny sztywnolistnej

Osłonięte od wiatru w pełnym słońcu to pięknie kwitną

Łączka się zmienia

Kwiaty we włosach 22:41, 21 maj 2020

Do góry
U Goni wszystko kwitnie o ile się nie mylę kwitnące w lipcu pięciorniki kwitną. Ta to.ma rękę. Zawsze podziwiam te klosowce żółty i bordowy, przepiękne.
U mnie orliki też kwitną ale kwiaty co niektóre mają małe. Może taka uroda takie duperelki.

Daria mówi o powiększeniu ogrodu. Dobrze się mówi jak się ma dziesci lat. Ale człowiek się starzeje i ledwo siły starcza na obrobienie tego wszystkiego.
Nie przyjeżdżam wypoczywać tylko zasuwam aby dobrze wyglądało.

Kończę bo się nakręcam

Pozdrawiam
Zakątek z fioletową ławeczką 22:32, 21 maj 2020

Do góry
Tyle bzu rozwiniętego a w kurtce chodzisz też zimno? U nas aż się trzęsę aby mi Palibina nie zmroziło co za pogoda.ndawno nie pamiętam aby tak było. Padał deszcz ale było ciepło. 15 stopni w słońcu bo wiatr chłodny.

Ładny powojnik. Kupowałam jakieś tej wiosny ale nie pamiętam nazw. Ja znowu lubię bardziej kolory niebieskie i w różu. U mnie coś nie za bardzo powojników chcą rosnąć. Jak przetrwają 2 lata to już Rosji. Znowu po zimie 2 szt nie odbiły mimo okrycia a zimy nie było.
Nie poddaje się kupuje dalej aż trafię na dobrego. Warszawska Nike też ładny może kupie, ale nie wszystko naraz.

Pozdrawiam
Pamiętajcie o ogrodach 22:17, 21 maj 2020

Do góry
greg66 napisał(a)

Dziś jeszcze ścieżki czyściliśmy z chwastów między cegłami, jutro skończymy to pokażę.

Dla Ciebie
https://www.youtube.com/watch?v=qZ6OrrkeVFo

Też wysłuchałam
Pamiętajcie o ogrodach 22:10, 21 maj 2020

Do góry
Witam

Grzesiu dereń to taki krzak jak ci nie zależy na granatowych owocach jesienią to możesz zawsze ciąć. U mnie rosną każdego roku po ok 1 metra. I to właśnie młode przyrosty zimą mają piękne ubarwienie więc tnij nie obawiają się niczego nawet o połowę.
Widać, że nie kwitły jeszcze młode.
Piękne masz orliki u ciebie jakieś duże maja kwiaty czy to przybliżenie. Bo moje w zeszłym roku takie pyci pyci i w tym roku kwiat ciut większy. Zastanawiam się czy te moje jakieś felerne czy wasze w powiekszeniu. Jedynie duże to te różowe, które się sieją wszędzie.

Pozdrawiam
Gożdzikowa - wiejski ogród 19:52, 21 maj 2020

Do góry
Witam Basiu

Widzę, że teraz dwa ogrody masz. Mimo że masz ogrody na biegunie zimna bardzo słonecznie i zielono u ciebie. Smagliszka piekna. U mnie już wyrosła za bardzo trzeba ściąć, ale będę teraz kilka dni na działce i zasieje nowa.
Zresztą mam bardzo dużo nasion synowa mówi jak w sklepie z nasionami i muszę to wysiać.
Kupuje w donicach a można wysiać samemu. Np niezapominajki wysialam i mam niebiesko jak bym wysialam smagliszke byłoby żółto niebiesko. Warto siać aby mieć swoje.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 19:39, 21 maj 2020

Do góry
gobasia napisał(a)
Elu ładny duży i kolorowy ogród.Rośliny dorodne zadbane .Gratuluję

Basiu staram się,ale roboty nie do przerobienia juz mam dosyć. Myślałam,że już koniec a tu znowu pielic trzeba.
Jutro jadę na kilka dni może się wyrobie przez te kilka dni.

Ogrodowe wariacje 10:57, 21 maj 2020

Do góry
Witam ponownie na ogrodowisku

Poszłaś w nowoczesność. Na focie gdzie tuje i hortensje ibid brzegu trawnika to rozplenice? Czy zachowałam dosyć duży odstęp na focie tego nie widać bo i limelingi i rozplenice po jakimś czasie są bardzo duże.
Jeszcze zobaczę rozplenice jakie ma rozmiary.

Poza tym bardzo ładnie.
Zrób sobie adres pod którym będzie cię można szukać bo tak to od Przypadku zagladaja do ciebie. Zajrzałam bo jesteś nowa i trzeba dać wsparcie.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 08:51, 21 maj 2020

Do góry
CD

Ta trawa to Memory

Ptasi gaj 08:46, 21 maj 2020

Do góry
CD

Po prawej stronie na pierwszym planie hyzop

Ptasi gaj 00:43, 21 maj 2020

Do góry
CD

Coś się dzieje z tą kalina zimozielona

Ptasi gaj 00:38, 21 maj 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Pięknie, tak klimatycznie.
A te poduchy liliowe to floksiki czy macierzanka ??
Czosnki fantastyczne
Piękne koloryty nieba uchwyciłaś

Aniu to floksy. Macierzankę mam w innym miejscu. Robię nowa rabatę i tam chce jeszcze macierzanki dokupić. Mam tylko piaskowa i na skalniaku bardzo piękna.
Muszę poczytać o jej uprawie , chciałabym ją przyciąć bo trochę wyrosła i niedobrze wygląda ale jak to zrobić trzeba wiedzy zasięgnąć.
U nas chłodno słyszę, że znowu przymrozki druga połowa mają i przymrozki co za beznadziejna wiosna.
Nie pada jest sucho podlewalam dzisiaj.

Niebem nie tylko ja się zachwycałam. Wszyscy wyskoczyli na balkony i podziwiali.

Tutaj mam pielenie odwlekam. Czekam na korę będę pielic i od razu kora przydypie.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:11, 20 maj 2020

Do góry
Ja też w niedzielę dopiero siałam nasiona dalii, cynii i jeszcze innych.
Zimno, chłodno jak cholera to jak to ma wszystko wschodzić.
Deszczu też nie ma. Kopałam dołki pod drzewka to tylko wilgoc lekka.
Trawnik nawadniam, konieczność bo nawóz rozsiany.
Jedynie długo u mnie kwitną tulipany bo jest chłodno na szczęście nie było u nas przymrożków i mam nadzieję, że już nie będzie.
Masz fajne miejsce na (szklarenka) na rozsady i inne. Ja to wszystkie rośliny przechowuje w altanie. Też posadziłam 20 donic pomidorów. Czekam na paczkę z tunelem i potem z donicami wsadzę do ziemi.
Najgorsze to pielenie. Ale jak już czysto to satysfakcja murowana.

Trochę ciepłej się zrobiło, ale ma być tak około 19 stopni, upałów nie będzie, zimny ten maj, moje pomidory też się jakoś zatrzymały, a w szklarni rosną. Deszczu też już u nas jak na lekarstwo.
Tunel też potrzebny
Pielę wytrwale, jestem zadowolona z postępów
Ptasi gaj 08:02, 20 maj 2020

Do góry
Jeszcze trochę fotek z niedzieli

Z prawej spacer dzisiaj las kabacki

Pięknie, tak klimatycznie.
A te poduchy liliowe to floksiki czy macierzanka ??
Czosnki fantastyczne
Piękne koloryty nieba uchwyciłaś
Ptasi gaj 20:41, 19 maj 2020

Do góry
Anusia napisał(a)
U nas w Malborku mają zakładać trzy łąki kwietnie. Ciekawa jestem jak wyjdą.

Łąkę kwietna zasiew trwa nie długo a na efekty czeka się 3 lata. Na powyższych forach dużo roślin jeszcze nie kwitnie więc będę pokazywać.
Obok mojego osiedla trawa przy ulicy do pasa cały Ursynów tak wygląda nasiali różnych traw miododajnych dla pszczół i pewnie w ogóle kisić nie będą.

Przed chwilą dosyć mocno ale chwilę lało i nie zwykle niebo.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies