Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Antyki i starocie w ogrodzie 12:47, 29 lis 2010

Do góry
Pamiętam te odcinki, oglądałam chyba wszystkie, ale z kociołkiem nie pamiętam, muszę przejrzeć, bo nagrywałam. Dzieki tym programom dowiedziałam się o Chelsea Flower Show i, że w Anglii są ogrody do zwiedzania.
Jeszcze kilka murków w Park der Gaerten 12:44, 29 lis 2010

Do góry
To prawda, człowiekowi trudno się potem zorientować, co zrobić we własnym ogrodzie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 12:43, 29 lis 2010

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 12:38, 29 lis 2010

Do góry
Wcześniej dach nie miał obróbek, tylko gołe deski. Wyklejony jest EPDM-em i zrobiony odpływ. W środku są specjalne warstwy zielonego dachu (ZINCO), i nasypana ziemia z keramzytem (warstwa 30 cm). Tzw. dach intesywny pozwala uprawiać małe krzewy, w przeciwieństwie do dachu ekstensywnego (macierzanki, rozchodniki).

Tutaj już ma zrobione obróbki blacharskie

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 12:16, 29 lis 2010

Do góry
Zielony dach (ogród intensywny) powstał zamiast dachówki na dachu mojego śmietnika. Jest dwupoziomowy, niższa warstwa jest nad wnęką z lustrem (mam w ogrodzie dwa lustra), a wyższa nad śmietnikiem z wejściem od ulicy.

Rosną tam kule z bukszpanu posadzone w sposób regularny, a między nimi pachysandra, wrzośce, wrzosy, żurawki i irga płożąca "Mooncreper".

Wnęka pierwotnie miała być wykorzystana na drewutnię, ale szkoda mi było zmarnować to miejsce. W przyszłym roku będę je ładnie zagospodarowywać na fajne miejsce do siedzenia, ukrycia się. W tym roku stały tutaj kaktusy i agawy. Część zabrałam, a część dzisiaj.

ogrodoweimpresjejolki 12:09, 29 lis 2010

Do góry
gardenarium napisał(a)
Działeczka będzie polem doświadczalnym przed własnym ogrodem.
A mnie bardzo się spodobał dach z wikliny (?), Czy długo wytrzymuje? Czy ma zadanie cieniujące, czy też leży na czymś nieprzemakalnym i chroni od deszczu?
Dziękuję za ten wątek, mamy więcej inspiracji.

Daszek wykonany jest z plexi, a wiec chroni nie tylko przed słońcem, ale i przed deszczem; Są to płyty faliste ułożone są na konstrukcji z kantówek. Pomysłodawcą i wykonawcą jest mój kochany mąż, który od lat pomaga mi w trudniejszych pracach.
Danusiu, złudzenie jakiemu uległaś myśląc, że jest to dach z wikliny wynika z tego, że wisteria przeplotła swoje pędy na konstrukcji, tworząc siatkę. Podoba jej się zarówno pod daszkiem jak i na daszku. W porze jej kwitnienia czujemy się pod jej fioletowoniebieskimi gronami jak w niebie. Zazwyczaj w maju, jak zakwita, robimy na działce spotkanie towarzyskie z okazji "święta wisterii" W tym roku jednak z powodu przemarznięcia (wyjątkowo ostra zima była) nie zakwitła w maju w ogóle i wyglądała na schorowaną; ale począwszy od lipca zaczęły zakwitać pojedyncze grona i tak było aż do września. Nie wiem jak da sobie rade w tym roku, ale mam nadzieję, że sobie poradzi.

Aha, jeśli chodzi o trwałość daszku, to ma on kilka lat i ogólnie ma się dobrze. Ale wspomniana glicynia wpycha się swoimi coraz grubszymi pędami pomiędzy plexi a kantówki i niektóre płyty popękały, wtedy w czasie deszczu "wędrujemy" z naszym stołem, aby nie kapało do kubeczków lub talerzyków. Remont w planie, ale to trzeba zgrać z cieciem wisterii
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:49, 28 lis 2010

Do góry

Prezentuję starą, żeliwną donicę, którą na wiosnę będę obsadzać, ale jeszcze nie wiem, gdzie ją postawię

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:43, 28 lis 2010

Do góry

Ognik szkarłatny w donicy

Odbicie w lustrze

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:38, 28 lis 2010

Do góry
Czapy śniegu na trzmielinie

I nie tylko

Na zielonym dachu

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:28, 28 lis 2010

Do góry
Dom też zasypało, otuliło ostatnie kwiaty róż

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:22, 28 lis 2010

Do góry
Będę wyglądać przez okno i patrzeć, czy już wiosna przyszła

Tych skrzynek z dekoracjami zimowymi nie zasypało, bo stoją pod dachem

Zapowiadają duże mrozy w tym tygodniu, czuję, że kordyliny nie dostoją do świąt. Jutro przeprowadzka do garażu.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:14, 28 lis 2010

Do góry
No i po jesieni. Nasypało śniegu co niemiara. Nadchodzi okres ciężki dla mnie do zniesienia, bo w ogrodzie nie mogę już grzebać i przestawiać. No i koloru białego mam aż nadto.

Antyki i starocie w ogrodzie 22:06, 28 lis 2010

Do góry
Dobre podejście, pojechać do rodziny i popatrzeć po szopkach.
A takie krzesło można rzeczywiście zrobić. To dość łatwe.
Dalie - Dahlia 21:58, 28 lis 2010

Do góry
O, nareszcie mam wsparcie u Bogdy. Bogda nie trwoń pieniędzy na roślinki, z którymi dodatkowo będziesz miała dużo pracy, sadź świerki serbskie, choiny kanadyjskie i co tam będzie, ale żeby wiatr Ci nie hulał na działce, potem będziesz wypełniać piętra. Jakieś piekne drzewo. rób sadzonki z trzmieliny, irg i innych roślin które się płożą, bukszpanów co dostaniesz, albo kupisz, od razu dziel na kilka sztuk, aby było więcej, kompost do dołka, żeby ładnie rosły i znowu dziel. Będzie więcej to więcej obsadzisz.
Dalie - Dahlia 21:40, 28 lis 2010

Do góry
gardenarium napisał(a)
Ja bym w Twoim przypadku inwestowała najpierw w szkielet ogrodu, tzn, wszystkie główne rośliny albo byliny.

dokładnie! priorytetem muszą być rośliny "szkieletowe" będące głównymi elementami założenia a na wykończenie przyjdzie czas...zanim zgromadzi się wszystkie potrzebne rośliny tamte zdążą się zadomowić i rozrosnąć
Topiary z bukszpanu i cisa 21:36, 28 lis 2010

Do góry
Utworzenie wątku ze strzyżonymi bukszpanami i cisami uważam niemal za obowiązek, bo uwielbiam obydwie rośliny. Strzyżenie jest moją pasją.

Pomocne artykuły

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/234-sztuka-tworzenia-topiarow
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/235-wlasne-topiary-w-ogrodzie
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/238-pielegnacja-topiarow-z-bukszpanu

Oto, co można wyczarować z bukszpanu lub z cisa.
Zapraszam do zamieszczania swoich topiarów.

Jeszcze kilka murków w Park der Gaerten 21:18, 28 lis 2010

Do góry
Czyli raczej na sucho. Pięknie zrobione.
Antyki i starocie w ogrodzie 21:15, 28 lis 2010

Do góry
Antyczna donica

Schody z potłuczonej porcelany

Stołki ze starych pni

Krzesło z gałęzi

Przyjmę wszelkie nadwyżki 21:10, 28 lis 2010

Do góry
Na pewno coś się znajdzie dla miłej forumowiczki, będziemy pamiętać na wiosnę.
Dalie - Dahlia 21:09, 28 lis 2010

Do góry
Ja bym w Twoim przypadku inwestowała najpierw w szkielet ogrodu, tzn, wszystkie główne rośliny albo byliny.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies