Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój kawałek raju 21:54, 19 maj 2011

Do góry
ostatnie to chabry, a napewno chodziło o powojnik Pamela Jacman) przed moim iglakiem z którego postaram się zrobić bonsai)) witam odwiedzających dopiero odpaliłam kompa
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:46, 19 maj 2011

Do góry
pomimo dwóch wychodzących jedynek u mojego najmłodszego udało mi się posadzić hosty )) narazie sztuk 5 ale będzie więcej ,

No i najważniejsze wystrzygłam moją zawijaną obwódkę bukszpanową

A takiego miałam pomocnika

Efekt prawie końcowy

Nasz mały świat 21:03, 19 maj 2011

Do góry
Viki napisał(a)

Efekt żerowania bruzdownicy pędówki

Larwa bruzdownicy

Trzeba wyciąć pędy o jeden węzeł niżej, czasem już widać jak puszcza niżej. Róża będzie kwitła.
Sprawdzić trzeba czy pęd nie jest pusty w śroku i ciąć aż nie będzie pusty.
Dwa czerwone dęby 20:54, 19 maj 2011

Do góry
mysza napisał(a)
Jeszcze pokarzę Wam moje ziółka , stoją tak już jakiś miesiąc i żyją i sałaty w osłonce "zmałpowane "od Danusi

Zmałpowane to zmałpowane ale nawet lepiej wyszły
Ogród muzy czyli kaliope z motyką w dłoni 20:46, 19 maj 2011

Do góry
Kaliope napisał(a)
Bardzo dziękuję, spróbowałam wprowadzić poprawki. I oto efekt. Wytyczyłam mniej więcej linię trawnika, nie wiem czy to OK. Wydaje mi się, ze lewa strona jest za ciężka w stosunku do prawej, ale może na początek lepiej nie przesadzić?
Dodałam świerki po lewej, ale biorąc pod uwagę, że tam jest 19 m to cztery to raczej za mało. Ja nie chcę gęstego żywopłotu, raczej coś takiego co było w Ogrodzie kolorowym, kompozycja z różnych iglaków. Danusiu co tam stanowi tło dla klonu? Tuje jakieś i co jeszcze?
Choina kanadyjska z tego co czytam to nie lubi słońca, a na razie będzie plaża, więc jej nie umieszczałam.
Czy te rabaty w całości powinny być ściółkowane korą, czy częściowo kamyczkami?
Rzućcie okiem czy jest lepiej, może przesadzam z różnorodnością roślin na początek?

Pozdrowienia nocne

Ta linia trochę jednak za ciężka i niepotrzebnie się urywa po prawej stronie. Trzeba ją łagodnie poprowadzić.
W cieniu - zacieniona 20:43, 19 maj 2011

Do góry
Od dwóch lat przemarzały hortensje - te tradycyjne.
Jesienią wsadziłam jedną do pojemnika i do piwniczki.
Wygląda nawet porządnie,zielona i chyba nic jej nie zaszkodziło - w przeciwieństwie do tych pozostawionych w gruncie -jedna całkowicie zmarzła a druga próbuje sobie poradzić.
Myślę,ze to dobry sposób na zapewnienie kwitnienie -do tej pory nie miałam z nich pożytku -tylko liście a kwiatów zero.

Piszę o tych, które zakwitają na dwuletnich pędach - moje pozostałe kwitnące na jednorocznych pędach są niezawodne i kwitną corocznie.
Pogaduchy skowronków 20:31, 19 maj 2011

Do góry
Dziś uwolniłam jedną grządkę z chwaściorów! Obejrzałam róże-znalazłam pierwsze mszyce-brązoworude.Dostały pirimorem po oczach.Jutro sprawdzę czy skutecznie.
Skosiłam trawniczek,wzruszyłam grządkę z kalarepką i ogórkami.Ogórki jeszcze nie wzeszły, cukinia tak.
Zrobiłam skrzynię 1m x 1m x o,25-wypełniłam kompostem.wsiałam tam nasiona dyni krzaczastej-to było 10dni temu. dziś nasiona już skiełkowały i widzę roślinki na wierzchu.
Truskawki kwitną,
Kosy opuściły gniazdo.
Życzę wszystkim miłego wieczoru.

Zielony Punkt - ogród Finki 20:04, 19 maj 2011

Do góry
finka napisał(a)

Jak nic to mi przypomina piękny Ogród Beth Chatto

ogrodoweimpresjejolki 19:34, 19 maj 2011

Do góry
Donice na parapecie balkonowym gotowe

Moje zadanie podlewać, nawozić, ... a pelargonii pięknie kwitnąć do późnej jesieni

Złota tawuła 18:24, 19 maj 2011

Do góry

o takie coś.
dzis byłam w ogrodniczym, zastanawiam sie czy nie lepiej byłoby gdybyś ja sobie kupiła: u nas sadzonka ładnie wyrośnięta o średnicy ok 20-25 cm to 8 zł.
Ale tak czy inaczej moge ci podesłać
Warszawskie parki i ogrody na starych fotografiach 18:20, 19 maj 2011

Do góry
Genius loci Warszawy został zmieciony przez wojnę i powojenne przebudowy.
Tak przed wojną, nie II a I, wyglądał Ogród Krasińskich.

Kwatery kwiatowe obwiedzione bukszpanami, symetryczne nasadzenia. Dziś jak się spaceruję po tym parku, to mam wrażenie, że to park krajobrazowy. I moje odczucia są jak najbardzie uzasadnione. Franciszek Szanior taki mu nadał charakter. Zdjęcie zostało wykonane zaledwie kilkanaście lat po przebudowie założenia ogrodowego, więc jest to zaledwie młody ogródek.
Dodam jeszcze, że Szanior dla rodziny Krasińskich projektował też park przy gnieździe rodowym w Krasnem (miłym zresztą mojemu sercu - kraina dzieciństwa).

Źródło zdjęcia: http://www.polona.pl/dlibra/doccontent2?id=27930&dirids=1
Nasz przydomowy ogródek 15:52, 19 maj 2011

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Zbyszku ja mam do Ciebie pytanie. Czy na rabacie przed bonzai posadziłeś bukszpany i Rh razem??? Chyba, że ja źle zobaczyłam i to zielone to nie bukszpan

Bonsai jest na lewo w żwirku, ato jest ta kula z jałowca, co go z Witkiem cięliśmy.
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 14:35, 19 maj 2011

Do góry
Oj, niestety o lawendzie nie mam zielonego pojęcia
W ubiegłym roku miałam jeden krzaczek i go wczesna wiosną podzieliłam na dwa. Tydzień temu dokupiłam 2 malutkie lawendy , pisało na nich , że zimują, w gruncie.
A dziś kupiłam w Lidlu , bo mi się spodobały, ale okrutnie naraziłam się mężowi
Ruch to zdrowie zrobiłam zdjęcia:
ta z tamtego roku (przycinałam)

tą mam od niedzieli

a te dzisiejsze nic nie pisało na etykiecie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 14:24, 19 maj 2011

Do góry
ana_art napisał(a)
a wczoraj widziałam w ogrodniczym takie piękne rożowe hortensje i zastanawiałam się nad nimi. i chyba mnie natchneło, pojadę kupię na schody przed domem a zawijasy w bukszpanach zamiast jak wstępnie planowalam czerwoną begonią obsadzę różową, a do tego jakie różaneczniki by pasowały?

Jasnoróżowe różaneczniki

Kalinka

albo bardzo ciemne

Nova Zembla

Ten ładny NN

Nasz przydomowy ogródek 14:09, 19 maj 2011

Do góry
Odpowiadam od tyłu po kolei.
Marysiu dzięki za te fotki. Te czasy wspominam najpiękniej . To budynek główny a w piwnicach była duża stołówka i na kolację jadło się po 7-8 kromek chleba z tym co tam było jeszcze. A uczyliśmy się pilnie całymi nocami jak widać poniżej

Ela spokojnie . W ogród bawię się 20 lat a jak widzisz zabrałem się do przeróbki . Będziesz miała piękny ogród . Co do irysów to chyba nie za bardzo pasują na tę rabatkę ale dla Krysi to cenna pamiątka i musiały być przeniesione i posadzone.

Gosia jak wstawiłaś to zdjęcie to pewnie to dotyczy tego fragmentu. Idąc po kolei od bonsai : Żurawki ,
przed cyprysikiem kolumnowym w kupie 3 bukszpany pstre ( których na tym zdjęciu nie widać są na lewo jeszcze przed żurawkami w samym rogu ) trzmieliny japońskie , jałowiec Blue karłowy no i begonie a przed dużą kulą jałowce 3 szt bukszpanów z których planuję zrobić kulki. Jak co to pytaj.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 14:02, 19 maj 2011

Do góry

Nowy koszyczek po wspólnych zakupach

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 14:02, 19 maj 2011

Do góry
Świeżutki rekonesans po ogródku .
azalia japońska

żółty pięciornik

nowa lawenda

goździk
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 14:00, 19 maj 2011

Do góry

Liść miłorzębu mnie zachwycił

Ścieżka donikąd (wycięłam część trawnika i tutaj chyba po lewej aż pod lustrem posadzę RH, aby się w nim odbijały

Ania z zielonego wzgórza :-) 13:58, 19 maj 2011

Do góry
Myślałam o czymś takim, ale to chyba nie za dobrze, co? nie wiem co posadzić w żwirku przy kamieniu no i jeszcze nie wiem czym zadarnić przestrzeń pomiędzy drzewami, pod brzozami Hosty zakryją ziemię, ale przy sosnach może trzmielina biało-zielona? Bardzo podobają mi się takie zestawienia białego z zielonym a może dać tam jakąś hortensję na biało kwitnącą? Są przepiękne Pomyślałam też Danusiu żeby zamiast poziomek zasadzić lawendę na obrzeżu, co Ty na to? Wiem poziomki to kontynuacja tego co jest z boku, ale lawenda jest zimozielona, jak myślisz może tak być? A może poziomki wokół kamienia dać jeszcze? Coś mi tu jeszcze brakuje, pomożecie?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:57, 19 maj 2011

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies