Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:56, 19 maj 2011

Do góry
Zarezerwowałam dziś kulę z cisa 1,5 m średnicy - oooogromna jest, 12 kulek po 59 zł - dobra cena, już nie ma i dwa wielkie Rh białe C.White. Rh już mam na działce i myślę...
Gdzie by tu.... wsadzić???
Chyba w rewolucyjnej części, ale sama nie dam rady przymierzyć za ciężkie są

Co mi radzicie?
Oto moje rewolucyjne pole zakończone ekranem przesłaniającym ławkę

Pod bukiem zrobiłam kostkę dwukolorową.

Widoczek ogólny, jak widać zaróżowiło się

Nasz mały świat 13:49, 19 maj 2011

Do góry
Moje różyczki zaatakowały paskudne pasożyty: nimułki i bruzdownice, których się obawialiśmy i na które robiliśmy oprysk zapobiegawczy Wszystko na nic...
Mnóstwo młodych pędów musieliśmy wyciąć. To w tej chwili jedyny sposób, żeby się ich pozbyć
Zastanawiam się, czy zakwitną w tym roku...

Róża zaatakowana przez nimułkę

Efekt żerowania bruzdownicy pędówki

Larwa bruzdownicy
Cuda natury 13:43, 19 maj 2011

Do góry
Skalne Miasta w Adrspach Czechy

XXXIII Wiosenna Wystawa Ogrodnictwa, Kraków od 6.V - 8.V. 2011. 12:42, 19 maj 2011

Do góry

Pomidory suszone wg Hani 12:36, 19 maj 2011

Do góry
Ana napisał(a)
Ja też robię pomidorki suszone, pierwszy raz sprobowałam w ubieglym roku i zasmakowalam w nich bardzo. Został ostatni sloik, więc w tym roku na pewno zrobię więcej
Suszę w piekarniku.

To moje zeszłoroczne weki.

I przepis z tego bloga: http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,3674032,title,Suszone-pomidory,index.html?ticaid=6c54c

Ale pięknie wyglądają Już mi ochoty narobiłaś na przetwory
Biszkopciki nie tylko dla maluchów 12:26, 19 maj 2011

Do góry
Domowe, miękkie, pyszne i błyskawiczne w produkcji - u nas zajada się nimi cała rodzinka

Podaję przepis na bazę, ale ja często "kombinuję" i najczęściej powstają z mąki orkiszowej i brazowego cukru demerara, a bardziej kruche będą na mące kukurydzianej.

Składniki:

2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru - ja zamiast białego cukru dodałam zmieloną na puder mieszankę demerary i dark muscovado
2 jajka

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i żółtka. Delikatnie wmieszać do masy przesianą mąkę. Nakladać łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kółeczka z masy, piec ok 12-15 min w temp. 160*C (około, ja piekę z termoobiegiem).

Domowa nutella i masło orzechowe 12:22, 19 maj 2011

Do góry
Kto - tak jak ja - da się pokroić za domowe słodkości do chleba ten niech notuje - proste i przyjemne przepisy na domową nutellę i masełko orzechowe

NUTELLA

Składniki na około 280 ml kremu:

•80 g orzechów laskowych (około 2/3 szklanki)

•3/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego

•90 g gorzkiej czekolady

•3 łyżki golden syrupu, miodu lub syropu z agawy - dałam miód

Orzechy laskowe podrumienić (podprażyć) na patelni lub w piekarniku (temperatura 180º), mieszając od czasu do czasu. Obrać z brązowych skórek - najlepiej schodzą po podprażeniu, jeśli zawiniemy je w papierowy ręcznik i potrzemy. Orzechy ze skórkami nadałyby kremowi gorzkiego smaku. Ostudzić.

Ostudzone włożyć do malaksera (foodprocessora). Zmiksować na płynną masę (mniej więcej 8 minut ciągłego miksowania). Orzechy najpierw będą zmielone jak do wypieków, potem powstanie z nich masło, po ostatnich 5 minutach miksowania powstanie z nich w miarę gładki i tłusty płyn - mój malakser mimo, że nowy nie dał rady - wszystko zostawalo na ściankach, więc doszłam tylko do konsystencji masła, ale mimo to efekt finalny bardzo smaczny.

W garnuszku z grubym dnem umieścić mleko skondensowane, połamaną gorzką czekoladę, syrop. Podgrzewać na małej mocy, do rozpuszczenia się czekolady, mieszając by wszystkie składniki się połączyły. Taką mieszankę, jeszcze ciepłą, wlać do malaksera, do przygotowanej wcześniej masy orzechowej. Zmiksować przez 2 minuty, na gładką masę. Nałożyć do słoiczków, odstawić w temperaturze pokojowej, do stężenia.

Przepis z bloga www.mojewypieki.blox.pl

MASŁO ORZECHOWE

Składniki na słoiczek (250ml):
• 150g orzeszków solonych z puszki

• 100g chałwy waniliowej

• 1 łyżka masła

Orzechy zblenderuj na mączkę, w której jednak będzie odrobina większych kawałków. W miseczce rozdrobnij widelcem chałwę. Dodaj do niej orzeszki i masło. Całość wymieszaj dokładnie na zwartą masę... tak, np. widelcem

Zmiksowałam z 2 łyżkami masła, żeby było bardziej kremowe...smakuje idealnie, Tuska wcinała na kolację aż miło,

Przepis - http://justmydelicious.blogspot.com/2010/09/maso-orzechowe-jak-snickers_29.html

Zdjęcia moje - żeby nie było
Nasz przydomowy ogródek 12:17, 19 maj 2011

Do góry
Zbyszku, z wojaży po Krakowie mam też coś dla Ciebie. Wspomnij sobie studenckie lata na leżaku w cieniu Twojego ogrodu. Fotki nie są najprzedniejsze ale robione podczas jazdy samochodem.

Nasz przydomowy ogródek 12:16, 19 maj 2011

Do góry
Zbyszku ja mam do Ciebie pytanie. Czy na rabacie przed bonzai posadziłeś bukszpany i Rh razem??? Chyba, że ja źle zobaczyłam i to zielone to nie bukszpan

Oleje i oliwy aromatyczne 12:16, 19 maj 2011

Do góry
Polecam bardzo prosty i szybki sposob na smaczne i cudnie pachnace oleje i oliwy do sałatek i mięs

olej do mięs - z oleju słonecznikowego, rozmarynu, całego pieprzu tricolor i czarnego oraz czosnku,

oraz olej do sałatek - z oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia oraz gałązki bazylii greckiej, ziół prowansalskich, pieprzu tricolor i czosnku...

Mozna dowolnie komponowac smaki, dodawać ulubione zioła, papryczki chilli, robić na bazie oliwy z oliwek.
Już po kilku godzinach wspaniale pachną, lubię dodawac je do potraw grillowych, do smażenia mięs...

Buteleczki jak to zwykle u mnie z odzysku (nic się nie marnuje) - po Karmi, do tego korki i drukowana etykietka na zwykłym sznurku - pysznie a i kuchnię zdobi
Chlebek. 12:11, 19 maj 2011

Do góry
Ja także uwielbiam domowe pieczywo i chętnie piekę, zwłaszcza na niedzielne śniadanka

Baza:

Składniki na mały bochenek (keksówka):

500g mąki
1 jajko
2,5 dkg drożdży
1 łyżeczka soli
300 ml letniej wody (wymiennie mleko)

Na poczatek rozczyn:
3/4 szklanki letniej wody, rozpuszczamy drożdże, dodajemy 1,5 łyżeczki cukru, 2 łyżki mąki , odstawiamy do wyrośnięcia...
Mąkę przesiewamy przez sito ,dodajemy sól, jajko, rozczyn i wodę - delikatnie mieszamy aż się pozlepia, a potem zagniatamy. Jak będzie dobrze wyrobione, to odstawiamy do wyrośnięcia. Im dłużej zagniatamy tym bardziej puszysty i wyrośnięty będzie chleb. Po wyrośnięciu jeszcze raz zagniatamy, układamy w wysmarowaną masłem keksówkę lub na oproszoną mąką podkładkę, odstawiamy aby trochę podrosło i do pieca. Pieczemy niecałą godzinę w ok.190st.

Tu baza + suszone pomidory i slonecznik

Pomidory suszone wg Hani 12:08, 19 maj 2011

Do góry
Ja też robię pomidorki suszone, pierwszy raz sprobowałam w ubieglym roku i zasmakowalam w nich bardzo. Został ostatni sloik, więc w tym roku na pewno zrobię więcej
Suszę w piekarniku.

To moje zeszłoroczne weki.

I przepis z tego bloga: http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,3674032,title,Suszone-pomidory,index.html?ticaid=6c54c
Pejzaże 11:18, 19 maj 2011

Do góry
widoki z okna

Pejzaże 10:57, 19 maj 2011

Do góry
Pięknie tu macie!

Dodam kilka zdjęć ze swoich albumów.

to zdjęcie najbardziej przypadło do gustu mojemu M

Ania z zielonego wzgórza :-) 10:46, 19 maj 2011

Do góry
A to druga rabata przed domem , stan aktualny:
Ogród Sylwii od początku :) 09:42, 19 maj 2011

Do góry
ana_art napisał(a)

Podobała bym mi się na tej rabacie figurka skulonego chłopca w białym kolorze

Sylwia co to za roślinki te żółto-zielone?

Już odpowiadam : to Jałowiec płożący 'Limeglow'
Szeroki, zwarty krzew, dorastający do ok. 0,4 m wysokości i 1,2 m średnicy. Przyrasta rocznie ok. 8 cm. Igły latem są intensywnie złoto-żółte, zima brązowo-żółte. W czasie suchej i upalnej pogody ulistnienie może być uszkadzane przez słońce. Dobrze rośnie na każdej glebie i stanowisku słonecznym i wtedy ma intensywnie żółte wybarwienie. Polecana do ogrodów skalnych, przydomowych, wrzosowisk, barwnych kompozycji.
Mchy i porosty 09:40, 19 maj 2011

Do góry
Ja dorzucę jeszcze dwa zdjęcia

ogrodoweimpresjejolki 08:55, 19 maj 2011

Do góry
Dzięki Aniu, obudziłam się z uśmiechem na ustach

Ciepło i w miarę mokro po ostatnich deszczach - w ogrodach słychać jak wszystko rośnie ...
Niestety chwasty też

Widziałam wczoraj taką pasiastą konwalię - dziś pomyślałam, że mogłabym ją mieć - ale czy jeszcze na mnie czeka?

Skrawek przed domem 08:31, 19 maj 2011

Do góry
Danusiu, pieniek wystaje chyba z około 5 cm widac to na zdjęciu obok szmaragda. Może rzeczywiście ten skalniak to nie najlepszy pomysł. Całą moją koncepcję psuje mi ten zywopłot. Najlepiej widziałoby mi się cos w tym stylu ale nie bedzie jak ciąć tego zywopłotu Te plamki to ściezka z kamieni.
Ania z zielonego wzgórza :-) 08:06, 19 maj 2011

Do góry
Witam Cię serdecznie Danusiu w moim ogródku czuję się zaszczycona, że znalazłaś dla mnie czas, naprawdę baaardzo dziękuję i odniosłaś się do każdego mojego zakątka serdeczne dzięki, naprawdę jesteś wielka.
A teraz już zabieram się do roboty z samego rana i ochoczo Spróbuję rozrysować to co mam a póżniej będę nanosiła to co ma być, z góry przepraszam za nieudolne bazgroły ale kiepski ze mnie rysownik w razie czego proszę o korektę i podpowiedzi bo projektant też ze mnie kiepski;-( niestety
Czyli tak tutaj przedstawiam stan aktualny:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies