Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z przeszłością 13:53, 09 maj 2011

Do góry
Dawno u Ciebie nie byłam i co ja widzę?

Joku napisał(a)

Ach jak mi pięknie kwitła bergenia -5 kwiatów na małej kępie i przyszedł mróz i kwiatów nie ma już...
Przynajmniej jest gdzie tęskne oko zawiesić.

W temacie wynagradzania męża: podoba mi się Twój tok myślenia!
Jak przyciąć modrzewia? 10:18, 09 maj 2011

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Agnieszko mam modrzewia którego tnę co roku .Gdyby nie to - miałby już 10 m wysokości. Nie znam tej Twojej odmiany ale mój to zwykły . Ja zrobiłem tak : jak miał 2,5 m wysokości - to miałem zamiar go wykopiać bo rośnie przy drodze. Ale - obciąłem czubek na 2 metrach i wszystkie gałęzie tak - aby miał średnicę ok. 80 cm. Zagęszczał się stopniowo i każdego roku pilnowałem cięcia .Zrobiła się kopuła która ma już 10 lat . Zobacz aktualne zdjęcie.

Zbyszku, Tobie też dziękuję. Piękny ten Twój modrzew, chociaż gdyby mnie ktoś spytał, to w życiu bym nie powiedziała, że to modrzew. Może na żywo, to tak. Piękna, soczysta zieleń. Jest bardzo gęsty. Może mój "ogryzek" też tak ładnie będzie się prezentował za 10 lat .
To będzie zaczarowany ogród 09:24, 09 maj 2011

Do góry
Dzień dobry, wpadam z rana z nowymi zdjęciami. Tym razem zakątek ziołowy.
Ścieżka z klinkieru już jest, wodnik też ( choć jeszcze nie podłączony ) w grządkach pomalutku rodzi się życie, tu jestem spokojna, w ubiegłym roku mialam przepiękne ziola. W widocznych już doniczkach rozsiądą się truskawki zwisające a dodatkowo na ścieżce staną w donicach rozmaryn i laur.
Ale problem zaczyna się do okoła rabat.Chcialam je ladnie obsadzić aby stworzyć tlo dla ziól. Na plocie pomalutku rośnie winobluszcz, więc będzie tam zielona zasłona. Zaraz kolo i za wodnikiem chcę posadzić rabarbar ( na ciasto , pycha ), tuż przy ścieżce posadzę lawendę ale dalej to zupelnie nie mam pomysłu. Szukam czegoś co ma dosyc spore liście, drobne bedą w ziołach tu musi być coś gładkiego, no tak mówię jak dekorator, jakbym chciała tkaniny łączyć...
tu mały pogląd na herbarium

Nasz mały świat 08:36, 09 maj 2011

Do góry
Masz rację staramy się jakoś to pogodzić, nie zawsze to wychodzi... jedną małą różyczkę Lichtkönigin Lucia (wsadzoną w tym roku) połamały już kilka razy mimo zabezpieczeń
Ogród jest duży, więc jak zobaczą lub usłyszą coś nad jeziorem, to taranują wszystko, co im stanie na drodze

Tak wygląda teren przy siatce nad jeziorem. Nie ma mowy o posadzeniu tam czegokolwiek - nawet zasianiu trawy, bo wszystko jest zniszczone...

Ogród Sylwii od początku :) 08:03, 09 maj 2011

Do góry
anetawi napisał(a)
Jakoś ta niebieska folia w oczku i mała ilość wody mi się nie podoba

Ujęła bym to słowem "razi" !!!
Ogród Sylwii od początku :) 08:01, 09 maj 2011

Do góry
Jakoś ta niebieska folia w oczku i mała ilość wody mi się nie podoba
Nasz przydomowy ogródek 07:47, 09 maj 2011

Do góry
Ależ nigdy Zbyszku nie będę Cię biła po łapkach. Ja mam żwirek szary, granitowy, mogą być takie kamyczki okrągłe, one są też ładne i mogą Tobie pasować.

Nasz mały świat 07:38, 09 maj 2011

Do góry
Troszkę zdjęć mojego ogrodu
Mam jeszcze dużo miejsca do zagospodarowania, może mi coś podpowiecie?
Proszę, nie zwracajcie uwagi na trawnik (właściwie, to co jest, trudno nazwać trawnikiem), planujemy zrobić go w przyszłym roku...

ja i moi "pomocnicy"...

Pogaduchy skowronków 06:17, 09 maj 2011

Do góry
No i znów rozpoczął się pracowity tydzień!
Miłych pobytów w wymarzonych miejscach z dodatkiem słonecznej zieleni!

Ogrodowy salon nad wodą 01:05, 09 maj 2011

Do góry

Na powitanie jutrzejszego ranka

Ogrodowy salon nad wodą 01:02, 09 maj 2011

Do góry
Wszystko "rozbabrane" - teraz nie ma przepuść, mus dokończyć dzieło

Szlam z dna

Zdejmujemy starą folię

Ogrodowy salon nad wodą 00:57, 09 maj 2011

Do góry

Ogrodowy salon nad wodą 00:54, 09 maj 2011

Do góry
Zbyszku, oczywiście zawiadomię o emisji programu "Maja w ogrodzie", teraz narazie nagrywamy, jak skończymy dopiero coś będę wiedziała.

Rysiu, mamy specjalne preparaty marki Soll, będziemy stosować aby można było ryby wpuścić, bo nie możemy przetrzymywać, poczekamy tylko, żeby woda się ogrzała.

Ryby są teraz w tym pojemniku, zbudowanym z palet

Dla bezpieczeństwa ryb przykryliśmy go siatką

Chłopaki kończą wyławianie, a tymczasem Witek zabiera się za mycie kamieni

Dwa światy 22:36, 08 maj 2011

Do góry
...to jest bukszpan
Smagliczka skalna, złotka skalna ( (Aurinia saxatilis) 22:34, 08 maj 2011

Do góry
Cudo, muszę upolować .
ogrodoweimpresjejolki 22:29, 08 maj 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

na zdjęciu powyżej bergenia jest już na końcówce kwitnienia i trochę wyblakła

niestety nie mam jej lepszego zdjęcia, bo w tym słabo kwitnie a ubiegłego roku wcale
nawet myślałam ją zlikwidować, ale z braku czasu została

Jak będziesz się pozbywać to daj mi znać - przyda mi się na hostowisko - dam ją za huśtawkę

będę pamiętać
ogrodoweimpresjejolki 22:19, 08 maj 2011

Do góry
jotka napisał(a)
na zdjęciu powyżej bergenia jest już na końcówce kwitnienia i trochę wyblakła

niestety nie mam jej lepszego zdjęcia, bo w tym słabo kwitnie a ubiegłego roku wcale
nawet myślałam ją zlikwidować, ale z braku czasu została

Jak będziesz się pozbywać to daj mi znać - przyda mi się na hostowisko - dam ją za huśtawkę
Raczkujący ogród Iwony 22:19, 08 maj 2011

Do góry
O, w sumie dobry pomysł. Mam taką - Naomi Campbell, mogłabym ją tu posadzić.
Raczkujący ogród Iwony 21:55, 08 maj 2011

Do góry
Chciałabym posadzić w tym roku trochę roślin wokół ogrodzenia stanowiących szkielet ogrodu oraz rabatę wzdłuż kostki i pod oknem.No i tu mam problem - wzdłuż kostki będą kule bukszpanowe i żurawki. Największy problem stanowi rabata pod oknem, nie mam na nią pomysłu.

Myślałam o czymś takim, ale nie jestem do tego przekonana (stożki cisowe, kule bukszpanu, coś na pniu?, żurawki, trzmielina jako wypełnieniei i ekran z bukszpanu):

Albo tak - zamiast kuli na pniu jakiś krzew, tu: azalia, ale lepsze byłoby coś, co kwitnie długo

Dodam, że jest tu bardzo słonecznie przez większość dnia. Podrzućcie proszę jakieś pomysły, u mnie straszna pustka, a czas mnie goni
Raczkujący ogród Iwony 21:25, 08 maj 2011

Do góry
Cały teren wyrównałam sama, teraz mąż kładzie siatkę przeciwko kretom i nawozi na to ziemię.

Po nawieziemi ziemi czeka mnie taka sama, a nawet dokładniej wykonana praca.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies