Każde ujęcie z Twojego ogrodu jest prześliczne czy to zrobione w części użytkowej, rekreacyjnej czy gospodarczej
Ale to szczególnie przypadło mi do gustu - śliczne zestawienie i śliczne ujęcie
Pozdrawiam serdecznie i buziaczki po przebudzeniu
Ja nie nadążam u siebie, wiec u Was mnie nie ma ...
Rybki szkoli M Szkoda, że siebie tak nie wytresował I on je karmi.. tu na szczęście zakupy czyli karmienie robi M.
Zapraszam na lilie i liliowce... masz blisko, wpadaj kiedy chesz, nawjwyżej będzie troche bałaganiarsko... ale to mi nei przeszkadza... a Tobie nie wiem
Szałwia niestety do golenia
Przywrotniki ogolone wczoraj... bo leżały jak głupie... a M nie wiadomo kiedy będzie.. bo Anecie nei odpowiedziałam.. wiec niech będzie naturalnie, czyli czasami gdzieś brzydko..
Obcięta do zera w połowie maja kocimiętka odrosła.. i wygląda juz tak.. i zaczyna kwitnąć.. czyli od ścięcia do zera... kwitnienie jest po ok. 1,5 miesiąca
Chyba jednak wymieniłbym te moje dorodne łany buraków na kwatery bukszpanowe z warzywami. Po spotkaniu z Wami zrobiłem ok. 800 sadzonek bukszpanu, będziemy w tym temacie działać tj. czynić przygotowania
Z ciekawością przeglądam relacje z ogrodu, długo wpatrując się w fotki,
och ... tyko powzdychać – pięknie, naturalnie i swojsko. Szałwia z czosnkami ładnie złączona, oman - okazała bylinka i bardzo podobna do smotrawy, pamiętasz, rosła łanami w arboretum na brzegach stawów, żywopłot z czerwonego buka, ot ciekawostka. Czy to siewki, sama siałaś? Raz widziałem duże ilości siewek pod wiekowym matecznikiem w starym parku.
Dębik ośmiopłatkowy, ten to przykuwa uwagę ...
no nie! Tyle napisałam i mi zeżarło!
Uch, musze znowu.
O donicy była przydługa epistoła.
Zakładam że ona ma mieć kilka metrów dłg i ok ok 0 5 szer.
Rozchodniki okazałe jako szkelet- super. Popytaj np Ankę Małą Mi o odmiany, których nie żrą mszyce. Np Matrona jest ok, ale ciut wysoka, choć i ona może być.
Do nich szałwia omszona. ja najbardziej lubie niską- Deep Blue Sensation, spodobała mi się po rekomendacjach Finki i jest naj, naj.
Możesz ją spytać o wyższa odrobinkę, ale tez zwartą. Ale i ta jest ok.
Do tego kilka kępek trawy carex umbrosa( jej zieleń jest ciemna, to taki spory mop)
Resztę wypełnić dzwonkiem dalmatyńskim- będzie się zwieszał, długo kwitnie ( tylko ślimaki go lubią, ale w donicy łatwiej z nimi walczyć)
Jesli coś być do tego chciała jeszcze, to 2- 3 szt mikołajka Blue Hobbit- uwielbiam go!
Jeżówki, ostróżki, naparstnice, szałwia, przetacznik. Trawy (carexy, stipa).
Bo chodzi o tę rabatę gdzie będzie ławeczka
Jeżówki, naparstnice i ostróżki wyślę Ci jesienią, w przyszłym roku zakwitną.
Irenko nasionka dostaniesz na nowy sezon, uzbieram ta szałwia jest jednoroczna ale jak ja zaprosisz do ogrodu to będzie się sama wysiewać i zostanie u ciebie na długo tak jak zechcesz
Hej Madzia!
Ja też na trochę zniknęłam, zaglądam do Ciebie i szok dopiero co oglądałam jak budujesz skrzynie, planujesz a teraz wszystko u Ciebie tak bujnęło, że mowę mi odebrało. Wszystko pięknie u Ciebie rośnie, milo popatrzeć Stworzyłaś bardzo dobre warunki dla swoich roślinek. Gratuluję!
A tu posadziłam moją nową pysznogłówkę...tzn pysznogłówki, bo oczywiście musiałam ją od razu podzielić
Dosadziłam też orlika ( podzielonego na 3) ale nie wiem czy to dobry pomysł, bo coś mi się gryzie kolor
Myślę czy nie lepsza byłaby tu szałwia zamiast orlików...
Haha...nawet ich nie widać
Tak, wiem, że szałwia łatwo się rozsiewa i może to stanowić kłopot. W poprzednim ogrodzie wysiewała mi się w trawie i w kostce , wtedy robiłam nowe sadzonki, bardzo łatwo się te siewki przyjmowały i szybko kwitły.
Od róży 'Dziedzictwo' wracamy do smaków i wiejskich klimatów.
Trzeba się dokształcić w kwestii porzeczek. Są, bo są, ale rzadkie i marniuśkie i już nieco wiekowe:
Ale szałwia Tricolor to jest ziółko.
Ta zwykła (co nie kwitnie) również: