Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Na początku jest chaos 23:49, 27 kwi 2011

Do góry
Pwl napisał(a)

Ja dziś też kręgosłupa nie czuję. Chociaż właściwie to powinnam pisać, że czuję i to mocno.
Przekopywałam klomby przy schodach, żeby trzecia kulę zmieścić. Niby udało się. Proszę o opinie.

Podsadziłam je chyba tojeścią, bo pani sprzedająca nazwy rośliny nie znała. Mam nadzieję, że szybko się rozkrzewi , ewentualnie jeszcze dosadzę

Tak to jest tojeść, będzie świetnie wyglądać jak się rozrośnie, mi się podoba dobra robota!

Często stosuję w takich przypadkach tojeść, jak w tym ogrodzie

Na początku jest chaos 23:47, 27 kwi 2011

Do góry
Tu Danuś mam posadzone na całej długości tawuły a chcę poszerzyć rabatę falowaną linią
Na początku jest chaos 23:47, 27 kwi 2011

Do góry
Linka napisał(a)
Podjęłam dzis decyzje - róże jednak wykopuję. Decyzja ostateczna!
Narysowałam coś na kształt mojej wizji. Dodam , ze jest to klomb na wprost schodów tarasowych. Rosnie juz tam żółta katalpa. Chciałabym ten klomb otoczyć kulami bukszpanowymi ( posiadam ok 10 sztuk) i wypełnić hortensjami.Szerokość klombu ok 2 m. Zastanawiam sie tylko czy nie dodać jeszcze czegoś w kolorze , po wewnętrznej bukszpanów. Lawenda?

Lawenda za wysoka, wyłysieją bukszpany,co najwyżej żurawka może być, pachysandra.
Na początku jest chaos 23:45, 27 kwi 2011

Do góry
Linka napisał(a)
Ja dziś też kręgosłupa nie czuję. Chociaż właściwie to powinnam pisać, że czuję i to mocno.
Przekopywałam klomby przy schodach, żeby trzecia kulę zmieścić. Niby udało się. Proszę o opinie.

Podsadziłam je chyba tojeścią, bo pani sprzedająca nazwy rośliny nie znała. Mam nadzieję, że szybko się rozkrzewi , ewentualnie jeszcze dosadzę

Tak to jest tojeść, będzie świetnie wyglądać jak się rozrośnie, mi się podoba dobra robota!
Na początku jest chaos 23:45, 27 kwi 2011

Do góry
I jeszcze co przytachałam do domu. Z wymówieniem
Na początku jest chaos 23:39, 27 kwi 2011

Do góry
Linka napisał(a)
Próbowałam nadać jakiś kształt dla klombu pod oknami. Marnie mi poszło. Chyba obsadzę go tak jak przymiarka i dodam szałwie lub lawendę w środku na górze. Mile widziane sugestie

Może żurawki? A na dole zawijasek z begonii?
Taki skromny mój głosik, bo ze mnie żadna figura, laik po prostu i tyle
Na początku jest chaos 23:32, 27 kwi 2011

Do góry
Próbowałam nadać jakiś kształt dla klombu pod oknami. Marnie mi poszło. Chyba obsadzę go tak jak przymiarka i dodam szałwie lub lawendę w środku na górze. Mile widziane sugestie

Na początku jest chaos 23:31, 27 kwi 2011

Do góry
Linka napisał(a)

Mnie się podoba. Efekt osiągnięty!
Na początku jest chaos 23:28, 27 kwi 2011

Do góry
Poszukiwałam tez dziś trzmieliny na pniu. Z marnym skutkiem bo albo trafiałam na bardzo wysokie szczepienie , albo kolor był nie ten albo znów nie było dwóch o podobnej wysokości i pokroju. Myślę, że jeszcze trafię. Teraz klomb wyglądają tak
Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 23:27, 27 kwi 2011

Do góry
A tutaj o wyłamywaniu po kwitnieniu wkleiłam z innego wątku. Przyda się nam niedługo

anetawi napisał(a)
Może to coś ci wyjaśni

Ten pęd na zdjęciu w poprzednim roku wykształcił późnym latem dwa pąki - 1 kwiatowy i 1 liściowy
- wyłamany został kwiatowy zaznaczony na czerwono,
- został jeden widoczny pęd - zaznaczony na niebiesko - który późnym latem tego roku zawiązał na czubku pąk/i kwiatowe lub liściowe (teraz są widoczne krzewie)
- z tych małych pączków na samej górze - żółte kreski/strzałka - wyrosły w tym roku pędy trochę później i też zawiązały pąk/i kwiatowe lub liściowe.
Nawet gdybyś ułamała nieszczęśliwie młody pęd (niebieski) albo 2 żółte pączki u góry (najbardziej narażony ten z żółtą strzałką) albo jedno i drugie razem, to z dolnych żółtych natychmiast ruszyłyby pędy i też zawiązały pąki (teraz widoczne).

Czasami warto przy wyłamywaniu kwiatostanów wyłamać też ten niebieski pęd, wtedy jest duża szansa, że ruszą wszystkie te żółte pączki (będą nowe pędy), które późnym latem wykształcą pąki. Ale taką operację celowego wyłamania trzeba zrobić bardzo wcześnie (maj, czerwiec) żeby pędy zdążyły wykształcić pąki i przygotować się do zimy no i przedtem zobaczyć czy są widoczne pąki śpiące w kątach liści.
Na początku jest chaos 23:25, 27 kwi 2011

Do góry

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 23:19, 27 kwi 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
... może kiedyś mnie ekipa z ogrodowiska odwiedzi

Czemu nie Możemy się zobaczyć Swoją drogą spirala wyszła równiutko
Nasz przydomowy ogródek 23:10, 27 kwi 2011

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Nie wykonałem niestety dzisiaj wszystkiego co zaplanowałem. Ale pomalutku "jadę z koksem" do przodu. Rabatka pod świerkiem wykonana (nawet wsadziłem 3 hosty moje - tylko na przechowanie bo docelowo mają być biało obrzeżone ). Promień tego koła niepełnego wynosi 1,5 m od pnia . Pochwalcie mnie że ładnie zrobione .

Bardzo ładnie Zbyszku nie tylko ładnie.Napracowałeś się i efekt jest widoczny,możesz być dumny z siebie

U Kasi w ogrodzie ... 23:05, 27 kwi 2011

Do góry
Babski interes
U Kasi w ogrodzie ... 23:04, 27 kwi 2011

Do góry
Interes życia się kroi

U Kasi w ogrodzie ... 22:53, 27 kwi 2011

Do góry
Rozbieramy stary murek (Waldi rozbiera) i zabieramy stąd ziemię. Będziemy sadzić świerki serbskie od strony sąsiada. Są już zamówione jednak przyjadą dopiero w piatek. Ale jutro powiercimy do nich doły i będzie gotowo.

Jutro kładziemy także linię kroplującą na rabatach

U Kasi w ogrodzie ... 22:51, 27 kwi 2011

Do góry
Nie ma śladu

U Kasi w ogrodzie ... 22:48, 27 kwi 2011

Do góry
Jak Ania (Monteverde) wcześniej zauważyła Ronin się mocno napracował i dziś też kręci

Podgląd

Dyskusja

U Kasi w ogrodzie ... 22:46, 27 kwi 2011

Do góry
Magnolia

Domek na drzewie

U Kasi w ogrodzie ... 22:45, 27 kwi 2011

Do góry
Montaż sterownika

Zamknięty w skrzyneczce

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies