Na początku jest chaos
23:49, 27 kwi 2011
Często stosuję w takich przypadkach tojeść, jak w tym ogrodzie
Podjęłam dzis decyzje - róże jednak wykopuję. Decyzja ostateczna!
Narysowałam coś na kształt mojej wizji. Dodam , ze jest to klomb na wprost schodów tarasowych. Rosnie juz tam żółta katalpa. Chciałabym ten klomb otoczyć kulami bukszpanowymi ( posiadam ok 10 sztuk) i wypełnić hortensjami.Szerokość klombu ok 2 m. Zastanawiam sie tylko czy nie dodać jeszcze czegoś w kolorze , po wewnętrznej bukszpanów. Lawenda?
![]()
Ja dziś też kręgosłupa nie czuję. Chociaż właściwie to powinnam pisać, że czuję i to mocno.
Przekopywałam klomby przy schodach, żeby trzecia kulę zmieścić. Niby udało się. Proszę o opinie.
![]()
Podsadziłam je chyba tojeścią, bo pani sprzedająca nazwy rośliny nie znała. Mam nadzieję, że szybko się rozkrzewi , ewentualnie jeszcze dosadzę
Próbowałam nadać jakiś kształt dla klombu pod oknami. Marnie mi poszło. Chyba obsadzę go tak jak przymiarka i dodam szałwie lub lawendę w środku na górze. Mile widziane sugestie
![]()
![]()
Ja dziś też kręgosłupa nie czuję. Chociaż właściwie to powinnam pisać, że czuję i to mocno.
Przekopywałam klomby przy schodach, żeby trzecia kulę zmieścić. Niby udało się. Proszę o opinie.
![]()
![]()
Podsadziłam je chyba tojeścią, bo pani sprzedająca nazwy rośliny nie znała. Mam nadzieję, że szybko się rozkrzewi , ewentualnie jeszcze dosadzę
Może to coś ci wyjaśni
![]()
Ten pęd na zdjęciu w poprzednim roku wykształcił późnym latem dwa pąki - 1 kwiatowy i 1 liściowy
- wyłamany został kwiatowy zaznaczony na czerwono,
- został jeden widoczny pęd - zaznaczony na niebiesko - który późnym latem tego roku zawiązał na czubku pąk/i kwiatowe lub liściowe (teraz są widoczne krzewie)
- z tych małych pączków na samej górze - żółte kreski/strzałka - wyrosły w tym roku pędy trochę później i też zawiązały pąk/i kwiatowe lub liściowe.
Nawet gdybyś ułamała nieszczęśliwie młody pęd (niebieski) albo 2 żółte pączki u góry (najbardziej narażony ten z żółtą strzałką) albo jedno i drugie razem, to z dolnych żółtych natychmiast ruszyłyby pędy i też zawiązały pąki (teraz widoczne).
Czasami warto przy wyłamywaniu kwiatostanów wyłamać też ten niebieski pęd, wtedy jest duża szansa, że ruszą wszystkie te żółte pączki (będą nowe pędy), które późnym latem wykształcą pąki. Ale taką operację celowego wyłamania trzeba zrobić bardzo wcześnie (maj, czerwiec) żeby pędy zdążyły wykształcić pąki i przygotować się do zimy no i przedtem zobaczyć czy są widoczne pąki śpiące w kątach liści.
... może kiedyś mnie ekipa z ogrodowiska odwiedzi
![]()
Nie wykonałem niestety dzisiaj wszystkiego co zaplanowałem. Ale pomalutku "jadę z koksem" do przodu. Rabatka pod świerkiem wykonana (nawet wsadziłem 3 hosty moje - tylko na przechowanie bo docelowo mają być biało obrzeżone ). Promień tego koła niepełnego wynosi 1,5 m od pnia . Pochwalcie mnie że ładnie zrobione .
![]()
Bardzo ładnie Zbyszku nie tylko ładnie.Napracowałeś się i efekt jest widoczny,możesz być dumny z siebie