Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Sylwii od początku :) 20:10, 26 kwi 2011

Do góry
Może to coś ci wyjaśni

Ten pęd na zdjęciu w poprzednim roku wykształcił późnym latem dwa pąki - 1 kwiatowy i 1 liściowy
- wyłamany został kwiatowy zaznaczony na czerwono,
- został jeden widoczny pęd - zaznaczony na niebiesko - który późnym latem tego roku zawiązał na czubku pąk/i kwiatowe lub liściowe (teraz są widoczne krzewie)
- z tych małych pączków na samej górze - żółte kreski/strzałka - wyrosły w tym roku pędy trochę później i też zawiązały pąk/i kwiatowe lub liściowe.
Nawet gdybyś ułamała nieszczęśliwie młody pęd (niebieski) albo 2 żółte pączki u góry (najbardziej narażony ten z żółtą strzałką) albo jedno i drugie razem, to z dolnych żółtych natychmiast ruszyłyby pędy i też zawiązały pąki (teraz widoczne).

Czasami warto przy wyłamywaniu kwiatostanów wyłamać też ten niebieski pęd, wtedy jest duża szansa, że ruszą wszystkie te żółte pączki (będą nowe pędy), które późnym latem wykształcą pąki. Ale taką operację celowego wyłamania trzeba zrobić bardzo wcześnie (maj, czerwiec) żeby pędy zdążyły wykształcić pąki i przygotować się do zimy no i przedtem zobaczyć czy są widoczne pąki śpiące w kątach liści.
"Tulipany witają" - Dni Otwartych Drzwi w gospodarstwie produkującym tulipany 19:32, 26 kwi 2011

Do góry
Wybieramy się na Dni Drzwi Otwartych pn. "Tulipany witają" - 1 maja 2011

Właściciela Firmy Cebulki Kwiatowe - Bogdana Królika poznaliśmy na wyjeździe na targi do Essen. Jeśli jesteście z okolic Poznania i nie tylko - zapraszamy na imprezę.
My też tam będziemy.

M.in. odbędzie się chrzest nowej odmiany tulipana "Lech Kaczyński"

Szczegóły imprezy i dojazd poniżej

http://www.cebulki-kwiatowe.pl/newsdesk_info.php?newsdesk_id=78

1 maja - niedziela

* 10:00 Otwarcie bram firmy
* 14:00 Gala florystyczna "Majowy Ślub"
* 15:00 Chrzest nowej odmiany tulipana 'Lech Kaczyński'
* 18:00 Nabożeństwo Majowe
* 20:00 Zabawa taneczna - wstęp wolny

2 maja - poniedziałek

* 10:00 Pokaz prac polowych przy uprawie kwiatów
* 12:00 Pokaz tresury psów
* 14:00 Występ Pawła Nastuli - Mistrz Olimpijski, 2-krotny Mistrz Świata, 3-krotny Mistrz Europy w judo
* 16:00 Pokaz tańca towarzyskiego - Szkoła Tańca Dance-Center
* 18:00 Kabaret SMILE z Lublina
* 20:00 Zabawa taneczna - wstęp wolny

3 maja - wtorek

* 10:00 Konkurs jeździecki klasy L
* 12:00 Konkurs dojenia krowy - nagroda główna: cielak
* 13:00 Grand Prix Tulipanów - konkurs jeździecki klasy N
* 14:00 Konkurs ujeżdżania byka - nagroda główna: para prosiąt
* 15:00 Pokaz grupy kaskaderskiej Apolinarski Team
* 16:00 Zamknięcie bram firmy

Każdego dnia polecamy

* Atrakcyjne zwiedzanie polowej kolekcji 360 odmian tulipanów
* Kiermasz kwiatów ciętych, cebul i szparagów
* Kiermasz drzew, krzewów ozdobnych i owocowych
* Stoiska wystawców: Agrecol, Durpeta, Ekoenergia, Farmer, Hege Polska, John Deere, Kuhn
* Park rozrywki dla najmłodszych
* Wystawa kompozycji kwiatowych
* Przejażdżki bryczką
* Przelot helikopterem nad Chrzypskiem
* Stoiska gastronomiczne z bogatą ofertą potraw
* Lody i gofry
Cały rok w ogrodzie 19:14, 26 kwi 2011

Do góry
Kwitnie czereśnia

....i grusza
Ogród Sylwii od początku :) 18:43, 26 kwi 2011

Do góry
Z wrzościami to będzie krucho natomiast nabyłam dzisiaj trzy sztuki Rhododendrona Cunnigham's White

W cieniu - zacieniona 18:35, 26 kwi 2011

Do góry
Clematis się już zaaklimatyzował i ma ładne przyrosty.
Na początku jest chaos 16:39, 26 kwi 2011

Do góry
Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

Tu bym dała pomiędzy roślinki kamienie różnobarwne tak jak w "nauka projektowania" możesz sobie podpatrzeć, może Ci się spodoba
Na początku jest chaos 16:35, 26 kwi 2011

Do góry
Linka napisał(a)
Prawa strona wygląda tak:
Wykopałam prawie wszystkie przemrożone wrzosy . Po prawej str studni posadzę wrzośce i wrzosy natomiast zastanawiam się nad lewą str.Też wrzosy? może coś odmienić ( Lawenda, szałwia begonia? mam jeszcze jedną rabate wrzosową w lewym górnym rogu działki pod brzozą.

Mieszane odczucia mam także co do rabaty żwirowej , świerkowej. Chciałam zmienić ale M nie bardzo mi pozwoli
Może ją jakoś odmienić chociaż? Myślałam o lekkim podsadzeniu żurawka citronellą ale to wystawa południowa, wytrzyma?

Ja również mam zaprojektowaną Żurawkę 'Citronellę na południowej stronie . Musi być nawodnienie wtedy da radę ale możesz zastąpić np żurawką pomarańczową 'Marmalade' lub Żurawka 'Peach Crisp' lub Żurawka 'Southern Comfort' do Twojego domku supcio

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 12:13, 26 kwi 2011

Do góry
Heloooł wszystkim
Dziś trochę pracuję w ogrodzie no i kilka rzeczy zrobiłem. Posprzątałem po wczoraj jedną stronę domu, jeszcze została mi druga. Żurawki straciły dużo liści, ale nie są aż takie łyse. Raczej połamało mi pędy tulipanów, ale nie grzebałem przy nich zbytnio. Przed chwilą jeszcze przygotowałem teren pod hostowisko. Dwa razy go przekopałem i dwa razy zgrabiłem. Wygląda na razie tak

Host mam 7 - 3 stare mające już pędy i 4 nowe, które wyglądają już tak

Na razie jest ich za mało, lecz dziś jadę na zakupy ubraniowe, ale może uda mi się skoczyć do ogrodniczego
I jeszcze mam do Was pytanie. Z huśtawki nie chcemy mieć widoku na drogę i miały iść tam żurawki lub coś, ale czy dało by się tam dać jakąś wysoką trawę?. Słońce tutaj świeci koło 4 godzin. Chciałbym po prostu zasłonić tą huśtawkę, tylko czy ten miskant albo coś nie będzie zbyt ekspansywny? Mogę wkopać tam wielką donicę i może w niej będzie rosnąć. Proszę o rady
Mój kawałek raju 10:52, 26 kwi 2011

Do góry
zaczyna kwitnąć brzoskwinia, zdjęcie zrobione przed chwilą z okna) u nas piękna słoneczna pogoda, idę do ogrodu) do wieczora, pa
ogrodoweimpresjejolki 10:44, 26 kwi 2011

Do góry
No czas do ogrodu Trochę ruchu po świątecznym zasiadywaniu przy stole się przyda !
No i trzeba zobaczyć co nowego zakwitło, urosło, wybarwiło się

Białe serduszka zakwitły już w piątek przed świętami, to pewnie dziś czas na różowe

wieczorem zdam relacje co nowego

Ogród Bogusława 10:40, 26 kwi 2011

Do góry

czekam na odrosty '' czerwone '' na świerku, na razie bardzo malutkie

niestety w tym roku się nie udało na wiosnę napewno będą,
nie pozwolę mrozikowi na to co zrobił w maju.
Proszę o pomoc w zaprojektowaniu ogrodu 10:06, 26 kwi 2011

Do góry
dziatjustyna napisał(a)

Nie wiem dlaczego ale wydaje mi się, przynajmniej ja tak mam , że w swoim ogrodzie szukam intymności . Jak to rozumieć?. Lubię aby to był mój i tylko mój azyl ,gdzie mogę się schować przed oczami innych. Dlatego moje sugestie zawsze mają otoczony ogród szpalerami dużych roślin. Nie lubię gapiów i dlatego się przed nimi chowam.
Jeśli w oddali chcę zachować obraz bo warto , wówczas można zastosować cięcie na odpowiednią wysokość roślin aby obrazu, który jest w oddali nie zgubić.

U Ciebie Joasiu poszerzyłabym rabaty wiza-wi tarasu celem posadzenia szpaleru roślin kryjących siatkę i sąsiadów a przed nimi sadziłabym mniejsze rośliny , takie jak podobają się Tobie.

Każdy z nas liczy na pomoc i pomysły ale wiem ,że mamy swoje preferencje i najlepiej by było aby osoba, która chce nam pomóc weszła w nasz umysł i zobaczyła tam czego my chcemy

Więc abyś była zadowolona może opisz w długi lub krótki sposób , jaki charakter ma mieć Twój ogród , jakie rośliny preferujesz , co chcesz z architektury w nim jeszcze umieścić.

Wiem , że z przodu domu chciałabyś coś w stylu ogrodu japońskiego ale również i tył ogrodu może mieć podobny charakter ?
Bratki 09:33, 26 kwi 2011

Do góry
To i ja wkleję swoje

Proszę o pomoc w zaprojektowaniu ogrodu 09:33, 26 kwi 2011

Do góry
Proszę o pomoc w zaprojektowaniu ogrodu 09:32, 26 kwi 2011

Do góry
Cały rok w ogrodzie 09:16, 26 kwi 2011

Do góry
Czeremcha - Prunus padus Colorata

Pigwowiec

Czosnek niedzwiedzi

Epimedium
Cały rok w ogrodzie 09:07, 26 kwi 2011

Do góry
Kwitną serduszki

Ogródek Lilki 08:53, 26 kwi 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

i jeszcze sugestia co do bukszpanów pod murem - nie jestem pewna czy jak to miejsce mocno nasłonecznione to czy będą bujały. a jeśli już to cz to dobry efekt tuż przy murze . ciekawe co na to Danusia?.

Lilka napisał(a)

szpaler bukszpanów wzdłuż domu. Mam wielką ochotę je wykopać i coś ciekawego z nimi zrobić - może coś doradzicie.

Też bym zabrała stąd, tak jak sama piszesz.
Trzeba je posadzic gęściej, jeden przy drugim, jakaś kreska, zawijasek albo żywopłocik - ramka przy drzewie?

W tym miejscu można posadzić szpaler lawendy .... będzie ładnie pachniało i odstraszało owady
Ogród z przeszłością 08:29, 26 kwi 2011

Do góry
Piękne sasanki , ale zaintrygował mnie też ten kwiatuszek pomiędzy barwinkiem, co to jest?

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 08:21, 26 kwi 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Danusza pokazała kwiaty w nocy a ja w takim razie staw

Kapitalnie wyglądają te podświetlane dysze a ten niebieski kolor świetnie oddaje klimat wieczornego uroku

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies