Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Wizyta w ogrodzie Agnieszki listopad 2010 19:00, 13 lis 2010

Do góry
Agnieszka i Jacek mieli właśnie montować drzwiczki do wędzarni, zapraszając wszystkich na imprezkę i bigos domowej roboty. Głośno było o tym na ich wątku ogrodowym Zmiany...zmiany...zmiany

Drzwiczki wykonane przez kowala, to chyba jedyna rzecz jakiej sami nie zrobili

Ogrodowisko mieszka blisko, więc oczywiście zapisaliśmy się na spróbowanie. Była też okazja, bo nagroda za wzięcie udziału w konkursie czekała do odbioru. Wyruszyliśmy, żeby dotrzeć na 11:11, tak jak obiecaliśmy. Pierwsze fotki z ich ogrodu:

Ogród z wodospadem 17:47, 13 lis 2010

Do góry
Tej donicy na tarasie nie robiliśmy, już była. Jest w środku z włókniną, odpływ ma, nie przyjrzałam się, ale chyba to jest z betonu, obłożone tym łupkiem. Ja dałam keramzyt na dno i nasypałam kwaśne podłoże (torf kwaśny i próchnicę kwaśną).

Sosnowo 01:13, 13 lis 2010

Do góry
Jest na to sposób- oprysk Bofixem (zwalcza dwuliścienne), albo preparat o nazwie Mniszek.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 00:56, 13 lis 2010

Do góry
Klonów palmowych raczej się nie przycina Kasiu.
Ogród z wodospadem 13:05, 12 lis 2010

Do góry
Tyno. ledwo, ledwo daliśmy radę, ale ile samozaparcia było w nas, ten deszcz i gleba zapadająca się pod nogami ...ehhh.
Wiosna zazielenią się drzewa u sąsiadów, bo teraz brzydkie budynki widać, ale tutaj jest spore zagęszczenie. Świerki szybko urosną. Za to na ulicy jest zabytowa aleja kasztanowców. Ogród teraz jest świeży, spod igły.
Ogród z wodospadem 23:01, 11 lis 2010

Do góry
shrekol napisał(a)
Danusiu ogród super , kolorowe wrzosy żurawki ...... ( jakie odmiany zastosowałaś?) Oj pogoda dała Wam w kość wiem coś o tym sam wsadzałem w deszczu ale efekt najważniejszy

Z żurawek: Citronelle, Tiramisu i jakieś bordowe ze srebrnym rysunkiem.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:51, 11 lis 2010

Do góry
Przez kostki trawa też wchodzi na korę, wiesz?
Sosnowo 22:10, 11 lis 2010

Do góry
Alina poczytaj o kantach trawnika tutaj, zanim podejmiesz decyzję o ich ułożeniu.

Ogród u stóp klasztoru 22:06, 11 lis 2010

Do góry
Ładne masz zestawienie żółtego berberysu z niezpominajkami. Kremowe różaneczniki mam też, jako że lubię biały i kremowy w ogrodzie. Hej
Ogród u stóp klasztoru 22:04, 11 lis 2010

Do góry
alinak napisał(a)
tak jest kapitanie......już się robi .dąbrówka już usunięta .a na kolor żółty wybiorę berberysy,.masz rację ten zestaw będzie naj. a co myślisz o tym żeby zostawić te żurawki ,które tam gdzie - nie gdzie widać i dać ich na całej długości . Danusiu czy berberys posadzić jeszcze teraz?.mam okazje kupić taniej z zaprzyjaźnionej szkółki. tylko czy nie za późno sadzić.a może kupić i przechować do wiosny w szopce? co do jałowców kolumnowych to na razie zostawiam . cisy dokupiłam w dużej ilości ale małe na 60 cm. na wiosnę jednak już ich podetnę żeby się od razu ,od dołu ładnie zagęściły.jak wyrosną to zgubią w sobie te jałowce.co ile sadzisz cisy na żywopłot.ja posadziłam jak thuje co 80cm.nie wiem czy cis nie sadzić gęściej?

Cis posadź tak, żeby gałązki się stykały i przytnij w poziomie od razu. Można miedzy jałowcami.
Berberysy można sadzić, lepiej niz postawić do szopki. A gdzie są żurawki?
Ogród z wodospadem 21:54, 11 lis 2010

Do góry
Widok na dom od strony ogrodu. W całym ogrodzie posadziliśmy około 700 szt cebulek tulipanów, narcyzów i krokusów.

Widoki od frontu domu

Skrzynka elektryczna została obudowana taką oto konstrukcją, w której dało się posadzić jałowce płożące

Furtka wejściowa

Dodatkowy pojemnik na ogrodzeniu od ulicy, przeznaczony również na rośliny

Ogród z wodospadem 21:40, 11 lis 2010

Do góry
Z tej strony więcej zieleni. Sosnę, która kiedyś była formą bonsai, kupiłam po sporej obniżce.

Okrągły placyk będzie służył do ustawienia leżaczków i czytania książek przy szumie wodospadu (zamiast oglądania telewizji)

Ewentualnie można poleżeć na soczystej trawie

Ogród z wodospadem 21:32, 11 lis 2010

Do góry
Wodospad zbudowany ze skał dolomitowych wtopił się w otoczenie. Szkoda, że u sąsiadów spadły już liście z dużych drzew. Miałby ładniejsze tło. Poczekamy do wiosny, będzie bardziej zielono wokół.

Ogród z wodospadem 21:24, 11 lis 2010

Do góry
Kombinacje linii i nawierzchni. Wszystko ma tu swój sens i kontynuację.

Ogród z wodospadem 21:14, 11 lis 2010

Do góry
Udało nam się dokończyc ogród, nie uwałowaliśmy tylko trawy, bo jednak za mokro jeszcze i pod stopami się ugina. Czekamy na suchszy czas.

W donicach posadziłam choinę kanadyjską (Tsuga canadensis "Jeddeloh") i ciemnoróżowe wrzosy

Na skarpie posadziłam Eonymus fortunei "Golden Harlequin" i kalinę (Viburnum "Globosa") w formie szczepionego drzewka. Na kolumnach pergoli od strony tarasu już rosną różowe róże pnące.

Pergola, która zakręca tak, jak ścieżka (gięte drewno), jest również gotowa, pomalowana tak, jak podbitka. Obsadziłam ją bluszczem (Hedera), wiciokrzewami: zimozielonym Lonicera henryi i Lonicera "Serotina" o pięknym zapachu. Przyjemnie będzie przechodzić takim zielonym tunelem.
Z boku, rabaty obwiedzione są gęstym bukszpanem, rosną tam także różaneczniki o różowych kwiatach, posadziliśmy tulipany i krokusy.

Zielono mi! 19:01, 11 lis 2010

Do góry
Grama, napisz do nas na maila gardenarium@gmail.com gdyż podałaś chyba zły adres mailowy.
Nie możemy Ci wysłać informacji o odbiorze nagrody. Pozdrawiamy.
Uprawianie roślin w donicach 18:30, 11 lis 2010

Do góry
Fajnie, ja też pokażę, jak przycinam swoje róże.
Uprawianie roślin w donicach 13:53, 11 lis 2010

Do góry
Zamiast tarasu, lepiej postawić w zacisznym zakątku gdzieś wśród roślin. Aniu, zimą róża nie zdobi, więc może jednak będziesz miała gdzie zadołować? Albo zrób pomysł z ta piwnicą, wtedy donicy nie trzeba obsypywać kopczykiem.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:28, 10 lis 2010

Do góry
Oczywiście, w takim razie zrobię tak. Nigdy nie myślałam, że będę musiała się go pozbywać. Lubię mech.
Uprawianie roślin w donicach 20:25, 10 lis 2010

Do góry
Z różami piennymi jest ciężko. W gruncie powinny być pochyło posadzone, potem podwiązane do palika, aby stały pionowo. To pomoże w późniejszym przyginaniu ich do ziemi, aby zrobić kopczyk na części szlachetnej. Albo zakopane pozimo do ziemi.
Ziemia najlepiej chroni gałązki róży przed mrozem.
W donicach jest nieciekawie zimą, garaż do 10 stopni może być ok, trzeba tylko co jakiś czas podlewać, aby utrzymać wilgotność.
Na zewnątrz może pomóc mata słomiana, ale w mroźną zime róża może przemarznąć.

Widziałam też coś takiego w Ogrodzie Botanicznym w Warszawie: robiono specjalne rusztowanie, owiązywano wokół korony, jakby lejek z materiału, sypano ziemię i zawiązywano, jak cukierek. Całość jest ciężka, więc musi być przymocowana, aby nie złamała róży.
Bryła korzeniowa należy do podkładki, więc nie jest tak wrażliwa na mróz, ale też lepiej ją zabezpieczyć, obłożyć kartonem i obsypać korą.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies