Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Dwa czerwone dęby 15:00, 19 kwi 2011

Do góry
Wczoraj podsypałam próchnicy pod poziomki i zauważyłam pierwsze kwiatki

konwalie , w ubiegłym roku posadziłam pod jodłą i rosną

barwinek też dobrze rośnie , widać sporo młodych przyrostów i chyba nasadzę go więcej , żeby utworzył pod brzozami dywan

Ogród coli 14:45, 19 kwi 2011

Do góry
Karolino, w tym może pomóc katalog roślin szkółkarskich. Tam jest podana docelowa średnica i wysokość drzew i krzewów.

To co napisałaś jest dobrze, tylko czasem sadzimy coś pod drzewem lub krzewem więc obrys korony to jedno, a pod nim można hortensje narysować lub inne roślinki.

Tuje sadzimy mniej więcej co metr, Smaragdy co 0,7 m, świerki serbskie co 1,5 m (u mnie co metr bo szpaler), krzewy małe 3 szt na m2, krzewy duże 1 krzew na m2, bylinki duże 1-3 szt/m2, bylinki małe około 15 szt/m2, wrzosy od 10-15 szt na m2. Można także gęściej (wtedy się tnie i trzyma w ryzach jak u mnie) lub rzadziej, wtedy trzeba czekać na ostateczny efekt.

Mój 4 arowy azyl... 13:48, 19 kwi 2011

Do góry
Zaczyna się feeria kwiatów i barw...

Rozpoznawanie roślin iglastych.... 13:24, 19 kwi 2011

Do góry
co to za iglak?
Cały rok w ogrodzie 13:22, 19 kwi 2011

Do góry
Dzięki,aż sie zarumieniłam

Chciałabym żeby tak było,ale mi bardzo daleko do takiego stanu,czasami jestem zmęczona i nie pragnę juz nowości,najgorzej jest jak wpatruję sie wiosną w niektóre wschodzące roślinki i nie mogę przypomnieć sobie co ja tam posadziłam,a innych które posadziłam jesienią szukam daremnie,bo padły przez zimę .
Proszę o pomoc w zaprojektowaniu ogrodu 13:01, 19 kwi 2011

Do góry
dziatjustyna napisał(a)

Druga część domu od wykusza rosną 3 klony palmowe czerwone ale co jeszcze posadzić lub czym podsypać by było ładnie ???

Pod klonami dobrze byłoby posadzić żółtą trzmielinę, albo żółte żurawki hosty, rośliny o kontrastowym kolorze liści i niskie.
Ale w dużej ilości.
W rogu pasowałoby większe drzewo, np tulipanowiec albo platan.
Albo grupa świerków serbskich.
Proszę o pomoc w zaprojektowaniu ogrodu 12:59, 19 kwi 2011

Do góry
dziatjustyna napisał(a)

Wydaje mi się jakby nie pasowała w tym kolistym miejscu, bo to prosta bramka.
Może trzeba ją gdzieś przenieść, żeby coś zasłaniała, lub sama była tłem, a tutaj dać małe drzewko na pniu
Proszę o pomoc w zaprojektowaniu ogrodu 12:56, 19 kwi 2011

Do góry
dziatjustyna napisał(a)

Ja bym tutaj dosadziła bordowy, wygięty klon palmowy np. Dissectum Atropurpureum.
No i dużo roślinek płożących jednego gatunku niczym dywan zielony, taka rozlana plama.
Cotoneaster "Major", Pachysandra terminalis. Karmniki ościste byłyby dobre ale za mikrusie na ten teren chyba. Hosty, paprocie, liliowce, trawy miskanty.
Ten fragment trzeba wydzielić i wyżwirować, suchy strumień zrobić. Takie różne propozycje

Proszę o pomoc w zaprojektowaniu ogrodu 12:41, 19 kwi 2011

Do góry
dziatjustyna napisał(a)

Tutaj albo można posadzić gęsto ekran z cisa lub inny iglasty, albo wymurować donicę z bloczków betonowych i obsadzić wieloletnimi roślinami typu iglaki (kompozycje) jak lubisz, albo kule z bukszpanu podsadzone zwisającą irgą, czy trzmieliną, albo trzecia propozycja - rośliny sezonowe ale pośrodku ozdobne drzewko typu wiśnia japońska "Kiku Shidare Zakura".

Jeszcze jeden pomysł to pergola z kratką na pnącza, ale to chyba najgorsza propozycja.
Dwa czerwone dęby 12:17, 19 kwi 2011

Do góry
Dziś od rana piękna pogoda to i przyjemnie wyjść do ogrodu z kubkiem kawy .W nocy lub nad ranem miałam gości , zostawili ślady na dopiero co umytych oknach od tarasu . Przez świeżo posianą trawę sunia ma ograniczony dostęp do ogrodu , to i kocurki sąsiadów śmielej poczynają znacząc teren .
Na tyłach działki w samym rogu mamy szopę na doniczki , narzędzia i takie tam .Wiosna,wzmożone prace w ogrodzie i większość narzędzi stoi przy garażu , więc do szopy dawno nie zaglądałam . Dziś zajrzałam i ... Jakiś czas temu usuwaliśmy mały skalniak . Rosło na nim trochę roślin i część powsadzałam do doniczek .Jednak miałam za mało dobrej ziemi , w pierwszej kolejności zadbałam o te z drobniejszymi korzeniami . Nocki były z przymrozkami to pozostałe "gołe" wstawiłam do szopy. Na następny dzień miałam dokupić ziemi ogrodniczej , uporządkować resztę i ...zapomniałam , aż do dzisiaj.

Może będzie ok. , zobaczymy za jakiś czas .

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 11:14, 19 kwi 2011

Do góry
Joanka napisał(a)

Po prostu tulipanowy zawrót głowy. U mnie masz pierwsze miejsce

Dziękuję I

Tylko jak tu wybrać te najładniejsze...

To co wybieramy ??? mogę wskazać swoje osiem koników
Cztery łapki - zwierzęta domowe 11:14, 19 kwi 2011

Do góry
to mojej siostrzenicy malamuty, mieszkały na Alasce, teraz w Karolinie Pn.)
Nasz mały świat 11:07, 19 kwi 2011

Do góry
Monika bardzo wysoko rosła i się rozrastała,pełno kwiatów, Fresia rosła nie za wysoko na jakieś1,20 ale dużo kwiatu, wczoraj wsadziłam ponad 40 koszy mieczyków, w koszach po 5-7 sztuk zależy jaki kosz był duży, zobaczymy na pewno wyjdą, a jak na zośki będą przymrozki, to przykryję włókniną, chce mieć szybko kwiaty)O różach piszę w czasie przeszłym, bo w tym roku moje różyczki wszystkie dostały w d....ę od mrozu i musiałam niziutko przyciąć(( dzisiaj na dachach rano też było biało (
Cztery łapki - zwierzęta domowe 10:50, 19 kwi 2011

Do góry
A oto moja Tajga. Alaskan Malamute. Dewastator ogrodowy.(tu jeszcze szczeniaczek).

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 10:27, 19 kwi 2011

Do góry
Syla napisał(a)
Po prostu tulipanowy zawrót głowy. U mnie masz pierwsze miejsce

Dziękuję I

Tylko jak tu wybrać te najładniejsze...
Co wykopaliśmy w ogrodzie 10:22, 19 kwi 2011

Do góry
badara napisał(a)

ok a teraz moje wykopalisko...kolejne....mam tego jeszcze sporo i zagadka

Jak to sie nazywa?

podpowiedź nr 1. nazwa pochodzi od kobiety

podpowiedź nr 2

To się nazywa "babsko rzyć",kto zna śląską gwarę ,wie o co chodzi,narzędzie używane kiedys przez górników pod ziemią.

U nas godo sie na to "sercowa"( nie da się napisać naszej wymowy ). Służy teraz "do nabiyranio wonglo w piewnicy"
Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 10:16, 19 kwi 2011

Do góry

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 10:07, 19 kwi 2011

Do góry

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 09:59, 19 kwi 2011

Do góry

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 09:46, 19 kwi 2011

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies