Pisałaś u Ani, że lubisz narcyzki z bliska więc proszę
Miałem z nim w zeszłym roku śmieszną sytuację, bo jak usłyszałem, że pachną to chciałem go powąchać. No i jak zacząłem wykonywać tę czynność to przypadkiem cały pyłek z niego nosem wciągnąłem. Pierwsza i ostatnia używka, bo czułem się jak na haju
bardzo już ładnie wszystko rośnie, u Ciebie mówisz hiacynty przekwitają , a u mnie dopiero będą) a może na ścianę coś tak pstrego, mało znany u nas wiciokrzew włoski Harleguin, pięknie pachnie szybko zarasta i ślicznie wygląda
Uczę się, uczę ogrodowej sztuki. Krok po kroku, kwiatek po kwiatku. Może marzenia o pięknym ogrodzie się spełnią?!
Moja pierwsza Hortensja, żeby ją kupić pojechałam pierwszy raz w życiu na dużą giełdę kwiatów. Zainspirowana jestem oczywiście Ogrodem nie tylko bukszpanowym.
Dziękuję! Jeżeli można to zdjęcie świerków niech pozostanie na forum.
Dzisiaj posadziłam bratki. Piękne żółciutkie. Zrobiłam kilka zdjęć. Widać, że wszystko budzi się do życia. Obmyślam założenie nowej rabaty. Ale o tym ciut później. Pewnie będzie trzeba skosić trawę w następnym tygodniu prze świętami, ale czy nie za wcześnie?
hiacynty już powoli przekwitają...
zamierzam również wymienić ten jałowiec Stricta w donicach na coś innego , może w tym roku będą tam kwiaty...
Witaj Paweł, dziękuję za kibicowanie i cenną uwagę odnośnie sosen, nie przeżyłabym gdyby "padły", są faktycznie piękne. Będę musiała przypilnować przy kopaniu fundamentów. Z leszczynami problemów nie ma (jeszcze), ale za to orzechy były stare i chore więc 2 zostały wycięte, został tylko jeden, który kiedyś też pewnie podzieli los poprzednich, a póki co tworzy florę naszej pustej działki )) Z wypowiedzi i rysunków na innych wątkach zauważyłam, że doskonale się orientujesz w temacie ogrodów więc czekam na Twoje rady Masz fajne pomysły. Ciekawe co zaprojektujesz dla siebie
Odnośnie przyszłych nasadzeń drzew to na dzień dzisiejszy mogę jedynie stwierdzić, że napewno będzie czerwony buk (poniżej w jesiennej szacie)
........może będzie również dąb, a do tego jodła koreańska i jakiś srebrny świerk, a może świerk serbski tuje czy cisy, które sadzimy w tym roku mają stanowić tło, ale obsadzamy jedynie 10 % działki, bo w pozostałych częściach będzie front robót i szkoda sadzić "na zniszczenie".
Posiadam również plan posadowienia domu na działce z podanymi odległościami i jak już pisałam w swoim wątku za bardzo nie będzie gdzie poszaleć , więc muszę dobrze wszystko przemyśleć. jeśli chcesz zerknąć, mogę wysłać na PW.
Dokładnie taki ogród chcę mieć jak piszesz - że nie będę chciała z niego wychodzić
Dziękuję Wam za doping i trzymanie kciuków. Najważniejsze aby nie padało. Danusia z ekipą jedzie więc zdradzę Wam tajemnicę że oprócz pierogów będą rogaliki. Moje dziewczyny pracują od rana. Zaraz muszę ładować baterie do aparatu. Denerwuję się jak jasny gwint.
Od strony wykusza mam posadzone 3 berberysy czerwone nie wiem jak to wykończyć ,czy obtoczyć je w małe kółka podsypane kamykami czy coś innego .Błagam i proszę o pomysły ))
Koło w którym jak już pisałam rosną hortensje i jest tu studnia do pomiaru wód gruntowych.. Nie wiem jak to ukryć czy same hortensje wystarczą . Bo to nie ładnie wygląda ((