Pora dźcie jeszcze w kwestii 3 iglaków po lewej stronie (jałowce). Czy zamiast nich pasowałyby 3 sosny ościste lub "gromadka" kosodrzewiny?
Danusia sugerowała kolumnowe iglaki (cisy), ale ja szukam oszczędności
Ładny kolor kwiatów. czy to roślinka wieloletnia czy jednoroczna? ja miałam szałwię lekarską i co roku pięknie kwitła na fioletowo, a po tej zimie chyba zmarzła jeszcze poczekam ale nie widzę oczek
Bogda prosiła o zdjęcie hortensji w moim ogrodzie.
To hortensja bukietowa "LImelight", jeden z najładniejszych krzewów, moim zdaniem.
W jeden dołek posadziłąm dwa krzewy, żeby był większy efekt.
Pospacerowałam sobie po Waszych ogródkach i jestem zachwycona a jednocześnie przerażona, ile pracy mnie jeszcze czeka.
Jestem niecierpliwa i chciałabym mieć wszystko od razu ale to niestety wiąże się z finansami. Mój ogród ma 3000mkw i tak naprawdę oprócz drzew i krzewów nie było na niej nic - o przepraszam były chwasty, które cały czas likwidujemy. Ale jest to bardzo przyjemne patrzeć, jak ogród się zmienia z każdym rokiem.
Zresztą, jak wyczytałam u kogoś, że mając zrobione wydawało by się wszystko to i tak ciągle coś jest do zmiany i poprawienia.
Oprócz róż opętały mnie datury, które zachwyciły mnie już dawno a teraz próbuję je wyhodować. Mam kilka sadzonek, nawet nie wiem jakie kolory a tym bardziej nazwy. Zaczynam z nimi tak, jak było na początku z różami, czyli NN Jeśli (a mam taką nadzieję) zakwitną to na pewno się nimi pochwalę.
Róża pnąca Goldstern - kupiona w ubiegłym roku i od razu tak pięknie kwitła, aż do przymrozków...
Moje 3 krzaczki jagody zdecydowanie większe niż metr (ok. 1,5 m wysokości i szerokości)
Nie mają specjalnych wymagań.
Moje wnuki bardzo je lubią - już jako dwulatki stawali koło krzaczków i podskubywali
Ale Oni i czerwoną porzeczkę wcinają, najwyżej lekko się skrzywią, powiedzą "faśne" i dalej buźki otwierają
szczerze polecam - nie wymarza, nie ma specjalnych wymagań, owocuje rok w rok
właśnie sobie przypomniałam, ze mam jeszcze mrożone
tu na zdjęciu przy sztucznym oświetleniu maja nienaturalny kolor; świeże mają piękny niebieski woskowy nalot
Zawierają vit C, A, żelazo, miedź, jod. Dzięki zawartym antocyjanom mają właściwości antyseptyczne, polecane są osobom mającym problemy z chorobami układu krążenia, przy miażdżycy naczyń krwionośnych. Mają dobry wpływ na elastyczność naczyń włosowatych i na ostrość widzenia.
Piękny zakup
czy one mają jakieś "imiona"? z obrazka nie bardzo można stwierdzić, co to jest za róża, oczywiście oprócz koloru i gatunku. Trzymam kciuki, żeby się dobrze przyjęły i pięknie kwitły.
Mam nadzieję, że pochwalisz się nimi, jak zakwitną...
Ja też mam sporo róż bez imion, rosną dobrze i mają piękne kwiaty...
To jedna z NN
Trochę mnie zmartwiły Wasze posty.
Ja wysiałam swoją kobeę z myślą, ze zasłoni częściowo i upiększy moją szklarnię. Wzeszło 100% czyli wszystkie 7 nasionek
Tydzień temu wyglądała tak
Wywiozłam ja do mojej szklarni w zeszłym tygodniu, bo zaczynała czepiać się firanek.
Mam nadzieję, że spełni moje oczekiwania
A jak nie to będzie oznaczało, że siałam ją 2 razy: pierwszy i zarazem ostatni raz
Wyczytałam, że kobea wymaga gleby przepuszczalnej i średnio żyznej oraz słonecznego i osłoniętego stanowiska. Aby roślina obficie kwitła, należy od połowy czerwca zasilać ją nawozami fosforowo-potasowymi z minimalną dawką azotu (w przeciwnym razie uzyskamy dużą masę liści i bardzo słabe kwitnienie).