Myślałam całą noc Aniu ,nie mogłam spać [mam chorego sąsiada -ujęli mu nogę].nic nie wymyśliłam.Przed pracą zajechalismy do OBI -tej jagody nie widziałam,.Poczekam jak szkółka na dobre się otworzy to zajrzę i zapytam, bo już zwożą ,a u mnie i tak wszystko póżniej -nawet grzadek wszystkich dokładnie nie czyściłam -bo rosliny dopiero wychodzą i mogłabym je zadeptać.
Bogusiu, też polecam jagodę kamczacką
Smaczny owoc zarówno do spożycia prosto z krzaczka jak i do mrożenia oraz na przetwory.
Smak ma trochę cierpki, ale ja ją uwielbiam. Dodatkowo niezawodnie owocuje co roku i bardzo wcześnie - czerwiec Naprawdę warto. Myślę, że z roku na rok bardziej popularna u nas, więc powinnaś ja gdzieś kupić
pozdrawiam i zdrowia życzę
Bogusia u mnie dochodzi na wysokość do 1m, a może i nawet nie, trochę idzie w bok, taka ładna kulka, ale owoce duże i dużo, ja robię soki, dżemy, zamrażam i jemy do woli na surowo) można łączyć z innymi owocami
Moje 3 krzaczki jagody zdecydowanie większe niż metr (ok. 1,5 m wysokości i szerokości)
Nie mają specjalnych wymagań.
Moje wnuki bardzo je lubią - już jako dwulatki stawali koło krzaczków i podskubywali
Ale Oni i czerwoną porzeczkę wcinają, najwyżej lekko się skrzywią, powiedzą "faśne" i dalej buźki otwierają
szczerze polecam - nie wymarza, nie ma specjalnych wymagań, owocuje rok w rok
właśnie sobie przypomniałam, ze mam jeszcze mrożone
tu na zdjęciu przy sztucznym oświetleniu maja nienaturalny kolor; świeże mają piękny niebieski woskowy nalot
Zawierają vit C, A, żelazo, miedź, jod. Dzięki zawartym antocyjanom mają właściwości antyseptyczne, polecane są osobom mającym problemy z chorobami układu krążenia, przy miażdżycy naczyń krwionośnych. Mają dobry wpływ na elastyczność naczyń włosowatych i na ostrość widzenia.