Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Hippeastrum - Amarylis 16:06, 01 kwi 2011

Do góry
Witajcie miłośniczki hipeastrum. Ja też mam 7 cebul tego pięknego kwiatu. Teraz kwitną 2 czerwone cebule, następne 3 już się budzą. Dwie cebule wypuściły dużo liści ale kwiatu nie widać. Też za Waszą radą spróbuję w maju wysadzić do gruntu, może zakwitną. Takie mam kolory jak poniżej.

Te właśnie kwitną teraz.
Poniżej kwiaty z ubiegłego roku.

Zielono mi! 15:49, 01 kwi 2011

Do góry
Tym razem poszłam w ptaki
U Justyny 15:36, 01 kwi 2011

Do góry
100 LAT !!!!
Ogród coli 15:32, 01 kwi 2011

Do góry

Rabata wschodnia:

1. tojesc rozeslana Aurea
2. Bukszpan
3. Berberysy Thunberga Bagatelle
4. Thuja Aurea Nana
5. Hosty
6. Thuja Golden Globe
7. cis Wojtek

Co moge dac za kula z bukszpanu i przed cisami?

Przepraszam za rys, ale nie ma zdolnosci plastycznych
Próby ogrodowe 15:17, 01 kwi 2011

Do góry
Dziękuję serdecznie za odzew Chyba naprawdę muszę przystopować - wróciłam z miasta z migdałkiem...

Powoli postaram się uszczegółowić moją sytuację:
- Działka ma wymiary 20mx35m - te napisy "4 metry" oznaczają odległość od muru do ogrodzenia - wybaczcie prostej kobiecie źle oznaczony rysunek

- Do letniej furtki mają prowadzić rzucone w trawie płyty chodnikowe (bo takowe zdobyliśmy w dobrej cenie) - oto inspiracja moja:

Jak najbardziej podobają mi się proste formy, kształty i tak samo chciałabym ściezki

- Oto zdjęcia jakie mam - inne potrzebne zrobię:

widok od frontu (oraz widok południowo zachodniej ściany (od sąsiadów) - tam są dwa okna garażowe i 3 pasy luksferów w salonie plus zejście do piwnicy:

Tu widać te dwa paski od frontu - musiało być jakieś zejście na linii podjazd do garażu - schody no i na szybko wymyśliliśmy to. Nie jestem do końca z tego dumna, ale planowany rok na wykończeniówkę musieliśmy zmieścić w 6 m-cach i nie nad wszystkim panowałam

Widok na taras i wykusz robiony z ogrodu - dom "rozsadza" działkę optycznie - kolejny dom będzie lepiej dopasowany

To ściana północno-wchodnia - tylko okno kuchenne. Na tej ścianie planuję pnącze, ale dopiero po otynkowaniu budynku. Pewnie bluszcz lub hortensja pnąca.

- Tak planuję zagospodarować taras (który ma być pokryty bangkirai za x lat) Taras ma wymiary 11mx3,5m

Pozwolicie, że wyślę już ten post, bo jest tak długi, że sama się gubię

Edit: A oto obecny widok z kuchennego wyjścia na taras na mój księżycowy krajobraz

I teraz mam dwie opcje - albo w 2/3 odległości zrobić wyspę zimozieloną, albo w planowanych narożnych długich donicach tarasowych umieścić kratki na pnącza lub pergole i w ten sposób się zasłonić...
Moim problemem jest mała powierzchnia i olbrzymi zapał ogrodniczy Oraz szeroko rozbudowane chciejstwo roślinne

Edit2: Sama patrząc na te moje zgliszcza ogrodowe myślę, że chyba powsadzam wszystko w donice i wyrzucę na taras, a najpierw wezmę się za randapowanie i sianie, bo wstyd ludziom TO pokazywać... Prawda?
Kubusiowo 13:53, 01 kwi 2011

Do góry
Podobno ierwsze dziecko wymaga zaangażowania rodziców w opiece 200%,drugie tylko 100%,a trzecie już tylko50%,a czwarte .......samo się wychowuje.

Cały rok w ogrodzie 13:32, 01 kwi 2011

Do góry
Kwiecień rozpoczął sie narcyzami

...i kokoryczą
Mexico City 12:23, 01 kwi 2011

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)

Ten okaz z dużymi liśćmi, to chyba Magnoilia grandiflora, miałam taką wielką, ale mi zmarzła.
Obwódki z bukszpanu 12:21, 01 kwi 2011

Do góry
Zobaczcie, jakie to śliczne jest

Kosaćce, irysy (Iris) 11:59, 01 kwi 2011

Do góry
Jolu zależy jakie, masz na myśli syberyjskie? Syberyjskie rosną w jednym miejscu, rozrastają
się tylko trochę z obwodu ale nie w takim stopniu że jest to jakiś problem. Co roku ładnie kwitną
na wiosnę a latem dekoracją są ich liście. Z własnego doświadczenia polecam syberyjskie. Są
niedrogie, kupowałem ostatnio u Tracza w Łodzi różowe i białe po 4 zł za sztukę, ja osobiście
nie mam z nimi żadnych problemów. Po paru latach racja jest problem z przypadku przesadzenia
albo wykopania no ale chyba jak z każdą byliną. wszystko się rozrasta. A wielką skarpę ja dzielę
siekierą To dosyć innowacyjna metoda ale skuteczna, zresztą kosaćcom (irysom syberyjskim)
to nie przeszkadza. Dokładne informacje jak rosną i jak wyglądają zamieszczę jak urosną moje,
bo są już wsadzone i teraz tylko potrzeba im dobrej pogody i czasu aby pokazały na co je stać.

tych nie lubię bo rozrastają się jak szalone i w lecie liście robią
się brzydkie, a wykarczować to potem to istny horror.
U Justyny 11:58, 01 kwi 2011

Do góry
Ode mnie także kwiatek z najlepszymi życzeniami

Ogrodowa biżuteria i ogrodowe dodatki, ozdoby 11:50, 01 kwi 2011

Do góry

Ogrodowa biżuteria i ogrodowe dodatki, ozdoby 11:47, 01 kwi 2011

Do góry

Pogaduchy skowronków 10:31, 01 kwi 2011

Do góry
pogoda zmienia się ,pada u mnie i wieje i figa z roboty w ogrodzie została praca w domku i doskoki do monitorka
Pogaduchy skowronków 10:15, 01 kwi 2011

Do góry
Nie lub nas Marto,nie lub,my tym samym Tobie odeślemy!
Próby ogrodowe 09:06, 01 kwi 2011

Do góry
Witam, jestem mieszkanką świeżo postawionego domu i całkiem zieloną (pod względem doświadczenia) właścicielką pobudowlanego pobojowiska, z którego chciałabym zrobić ogród. Z powodu braku finansów nawet dom nie jest jeszcze wykończony, co oznacza mozolne budowanie ogrodu z małych roślin - ale przecież i tak się przecież da
Pole do popisu jest niewielkie - ale jest i chciałabym popełnić jak najmniej błędów z Waszą pomocą
Oto, jak wygląda nasza działka:

Jak widać, nie ma na niej praktycznie nic poza brabantami (zielone kropki), brzózką samosiejką (czarny x), modrzewiem (czarna choinka) oraz naturalną górką (jasnozielony owal), z której chciałabym zrobić skalniak (sukulenty, opuncje, yucca). Działka jest narożna, ogrodzenie ażurowe i chciałabym przy ogrodzeniu gęste nasadzenie, coby ukryć się przed wścibskimi (stąd brabanty).

Mam tez duży - ok 40m - taras, którego spora część zajmuje wykusz o dużym (ca 85%) przeszkleniu. W przyszłości planuję wymurować narożne donice - zaznaczone na czerwono.

Po lewej stronie na ogrodzeniu zaznaczyłam furtkę "letnią" - jest ona dokładnie naprzeciwko kuchennego wyjścia na taras, więc chciałabym na linii je łączącej - czyli mniej więcej w przecięciu tych dwóch białych pasów z wymiarami - utworzyć niedużą wyspę z zimozielonym dużym obiektem, który skutecznie zasłoni kuchnię.

Wiem, że ogród projektuje się bryłami, ale ja kompletnie nie potrafię - tym bardziej, że mam manię kupowania roślin "bo chcę je mieć" i "bo mi sie podobają". No i teraz troszkę zaszalałam i nie bardzo wiem, co gdzie. Więc proszę o pomoc

Edit: Zapomniałam wypisać, jakie mam rośliny - dwie duże azalie, dwa małe rododendrony, wierzba iwa, głóg dwuszyjkowy, miłorząb,judaszowiec, magnolia o białych gwieździstych kwiatach, tulipanowiec, budleja, wiciokrzewy, rdest auberta, winorośl, berberysy, dereń elegantissima, róża pnąca sympathie (na przedogródek - ta jako jedyna została kupiona z miejscem przeznaczenia...)
Marzę o hortensjach i bambusach. Na taras wystawiam, canny, oleandry, bugenwillę, aloesy, kaktusy.

Aha - trawnik jest jeszcze nie założony - czy na razie powinnam wszystkie rośliny wsadzić w donice i jesienią wsadzić na miejsce przeznaczenia czy najpierw wsadzić rośliny a potem się martwić trawnikiem? Ścieżki wokół domu i w ogrodzie mają być ze starych płyt chodnikowych rzuconych luźno na trawę.

Wiem, że chaos, że zaczynam ogród "od końca: bo kupuję rośliny nie mając trawnika. Ale jestem "blokersem" i chyba trochę zachłysnęłam się ta przestrzenią..

Edit2: Mam jeszcze oczar pośredni, krzewuszkę, jaśminowiec i ketmię...
U Justyny 09:00, 01 kwi 2011

Do góry
Justynko,
dużo szczęścia, radości, miłości,
wszystkiego czego pragniesz, czego szukasz,o czym marzysz
wielu pięknych chwil i niech nigdy przy Tobie nie zabraknie przyjaznej duszy

U Justyny 08:42, 01 kwi 2011

Do góry
Justynko 100 lat i jeden dzień więcej,uśmiechu,zadowolenia i marzeń spełnienia

U Justyny 08:30, 01 kwi 2011

Do góry
Justyno ,wszystkiego najlepszego

Kompost, kompostowanie i kompostowniki 08:22, 01 kwi 2011

Do góry
Po budowie domu zostało trochę pozbijanych desek i wykorzystałam je do wydzielenia miejsca na składowanie kompostu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies