Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rajski ogród Ani 16:31, 23 mar 2011

Do góry

Dziękuję wszystkim za miłe powitanie ))

Rajski ogród Ani 16:27, 23 mar 2011

Do góry
Dziękuję Danusiu
dla Ciebie żółte słoneczka z mojej działki
2.05.2010
Rajski ogród Ani 16:14, 23 mar 2011

Do góry
Tak, to zdjęcie robiłam 5 maj ub. roku ale i w kwietniu kwitło też wiele kwiatków
. Dlatego też czekam z utęsknieniem na tegoroczne, a tu kwitnie tylko przylaszczka, żółty krokus i przebiśniegi, a reszta śpi, nawet śnieżniki i cebulice wystawiły tylko listki ( codzienne podglądam )
Niage napisał(a)

A te zrobione wczoraj
Ogród z przeszłością 13:19, 23 mar 2011

Do góry
Wielki Brat patrzy
Japoński ogródek Anety 13:07, 23 mar 2011

Do góry
Witam! Od jakiegoś czasu systematycznie odwiedzam ogrodowisko. Zdobywając się na odwagę postanowiłam dołączyć do sympatycznego grona ogrodników, właśnie w tym wątku, ponieważ jest mi szczególnie bliski. Jestem zafascynowana ogrodami japońskimi i staram się w miarę możliwości stworzyć ich namiastkę wokół mojego domu.

W moim ogrodzie króluje roślinność sadzona w ogrodach japońskich, ale w polskiej wersji Trudno byłoby go nazwać ogrodem zbudowanym wg zasad feng shui. To dla mnie zbyt skomplikowane. Nie taki też był zamiar. Jednak jest pewien urok i tajemniczość takich zakątków. To mnie ujęło. Kolorystyka ogrodu nawiązuje do kwitnących azali i rododendronów. Czyli od fioletu, poprzez róże do bieli. Wiosną pozwalam sobie na zbrodnię i wprowadzam kolor żółty i pomarańczowy. To takie wesołe, wiosenne kolory świetnie się komponują z jasną zielenią trawy i młodych liści.
A oto kilka zdjęć z różnych etapów jego powstawania i ewolucji.

Z okna

Cis - Taxus 13:07, 23 mar 2011

Do góry
Iza napisał(a)
Dziękuję bardzo Danusiu. Jeszcze dopytam. Chciałam kupić większe krzewy (ok. 2 m) i teraz nie wiem czy warto, bo piszesz, że na dole jest zazwyczaj pusty. I co ja mam zrobić kupić mniejsze ok. 1 m sadzić gęściej 3-4 szt. na 1 m czy kupić jednak te większe i je jakoś przyciąć? Ogrodniczy aniołku stróżu poradź

Możesz kupić większe, a między nimi wpasować mniejsze. Czyli na przemian.

Tutaj kupiłam odpowiednie egzemplarze, więc nie było takiej potrzeby. Posadzone są blisko siebie i docięte górą od razu po posadzeniu.

Cis - Taxus 13:03, 23 mar 2011

Do góry
Iza napisał(a)
I jeszcze jedno pytanie mam do Ciebie Danusiu: co ile cm nalezy sadzić cis, tak aby tworzył zwartą ścianę? 1m starczy czy gęściej?

Ja zawsze tak robię:
- szukam sadzonek, jak mi się spodobają bo gęste i zdrowe, ustawiam je jedna przy drugiej i patrzę ile wchodzi na 1 mb.

Z reguły jest to 4 szt, bo jak zakładamy żywopłot strzyżony to lepiej małe posadzić bo są rozgałęzione już od dołu. Te duże mają "doły" puste, prześwituje potem taki żywopłot albo trzeba dosadzać. No i duży cis= drogi cis

Powinny wyglądać tak i wtedy takich wystarzcy 3 szt.

Tu co prawda Fastigiata (kolumnowy) (tych na żywopłoty się nie używa), ale widać że mają przerwy, trzeba dosunąć.

Mój ogródek na Suwalszczyźnie 12:01, 23 mar 2011

Do góry
Rysunek Gosi sie przydał, wyłagodziłam nieco to wklęśnięcie. Ten kawałek dobrze byłoby wyżwirować i posadzić tam kolekcję roślin np. iglastych o różnych kolorach i pokroju w tym jedna pienna.

Opisy:

1. Thuja "Smaragad"
2. Wrzośce i wrzosy, każda plama to inna odmiana o zróżnicowanym kolorze kwiatów lub liści
3. Np. kolumnowe cisy, albo rarytasy iglakowe
4. Trawy miskanty albo inne (rozplenice)
5. 3 szt jednakowych roślin np. choina kanadyjska Jeddeloh, albo cis Elegantissima
6. Różaneczniki - R. yakushimanum - mniejsze zwarte
7. Trzmielina "Emerald'n Gold" lub coś innego żółtego
8. Pachysandra terminalis - runianka japońska zimozielona a w nią tulipany posadzić
9. Różaneczniki duża odmiana
10.Obwódka z bukszpanu strzyżona
11.Zielone coś np. bergenie, kopytnik, trzmielina "Emerald'n Gaiety"
12.Żółta plama np. żurawka Citronelle
13. Pienne coś - kula na pniu, iglak szczepiony
14.Rozłożysty jałowiec
15.Żółta tuja - kula na pniu
16.Inny jałowiec inny kolor
17.Karłowa choina kanadyjska lub świerk np. Little Gem
18.Donice
19.Ginkgo biloba "Mariken" - miłorząb kulka na pniu
20.Rhododendron yakushimanum
21.Picea pungens "Glauca Globosa" - świerk kłujący karłowy, bardzo niebieski
22.Jednakowe cisy np. Elegantissima" - złociste
23.3 kolory żurawek (Heuchera) np. Obsidian (ciemne bordo), Citronelle (cytrynowa)i Creme Brule (pomarańczowo-bordowa)

Rośliny 14-16 w żwirku wydzielone. Reszta wysypana korą.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:23, 23 mar 2011

Do góry

Ogród coli 11:11, 23 mar 2011

Do góry
coli napisał(a)
bardzo dziekuje za odpowiedz i mile powitanie Mam na imie Karolina

Sliwa wisniowa jest piekna. Czy mozna jej korone przycinac? Lepiej posadzic kilka sliw czy dobrac jeszcze jakies niewielkie drzewa zielone? Sliwa jest bordowa, berberys Atropurpurea Nana tez, nie za duzo bordowego? Zastapic bordowego berberysa np Thunberga 'Aurea' czy dac oba?

Na froncie dodam zamiast Brabantow 3 kolumny Smaragd. Ta choina na tyl to taka?
http://www.zszp.pl/index.php?id=207&rco=Tsuga%20canadensis&lang=1

nie za wielka na 3m rabatke?

Śliwie wiśniowej można przycinać koronę nawet bardzo skrócić.
Zaplanowałąś kule zielone, żółtolistną tawułę i berberys A. Nana więc dawać w niższe piętro kolejny żółty nienoniekcznie byłabym za tym. Sliwa jest u góry, a na dole masz 3 kolory. Dobrze będzie.

Choinę kakadyjską się tnie jak mało miejsca, Zobacz tutaj jest posadzona co 1 m.
Tuje też będą wielkie te Brabanty co masz gęsto posadzone, ogród po prostu trzeba kontrolować.

Po prawej rosną żółte tuje i co 1 m choiny kanadyjskie, a w oddali widać świerki serbskie

Nie cięta będzie miała luźno gałązki

Cięcie można przeprowadzać na dwa sposoby : ucinanie na rozgałęzieniach pędów i cięcie nożycami szpalerowymi na formę stryżoną.

A tu dla przeciwwagi karłowa choina kanadyjska (Tsuga candensis "Jeddeloh")

Ogród Sylwii od początku :) 11:10, 23 mar 2011

Do góry
W którymś wątku zaznaczyłam swój debiut w wysiewaniu ziółek do donic ...... również w kupnie róż Rosa Kordana ?

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:10, 23 mar 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Na schody postawiłam jeszcze po jednej kuli i kompozycje z cyprysikami i kwiatami wiosennymi. W planach mam zakup białych hortensji.

Jak dostawisz hortensje wiosna na całego będzie u Ciebie
Michael my Garden 10:30, 23 mar 2011

Do góry
Nieco spłowiała

Ogród coli 10:12, 23 mar 2011

Do góry
bok (w prawym rogu woda juz na jesieni stala po lydki, wiec wykopalismy czesc thuji i przesadzilismy na front, bo zaczely marniec)

front

widok z tarasu

mam taki kamien w ogrodzie, jak przyjedzie koparka zeby podniesc teren to moze go gdzies przeniesc. Po obu stronach kamienia sa wlazy studzienek (studnia i studzienka do ktorej splywa woda z rynien)

Ogród w Tarnowie 10:03, 23 mar 2011

Do góry

ten zakątek jest fantastyczny
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:00, 23 mar 2011

Do góry

Na schody postawiłam jeszcze po jednej kuli i kompozycje z cyprysikami i kwiatami wiosennymi. W planach mam zakup białych hortensji.

PIĘKNIE

Ogródek Aldony 09:58, 23 mar 2011

Do góry
aldona napisał(a)

W tej kompozycji po raz pierwszy na Ogrodowisku zadebiutowała tojeść rozesłana "Aurea" Ja mam ją w wodzie w stawie Ale w takim wydaniu także mi się podoba bardzo.
W cieniu - zacieniona 09:53, 23 mar 2011

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Też mam siewki, Martusia pokazywała swoje , to i ja mam swój zagonek.

Jak patrzę na to, to aż mi serce rośnie z radości, że mamy taki trend w ogrodach.
Ogródek Aldony 09:28, 23 mar 2011

Do góry
Ogródek Aldony 09:27, 23 mar 2011

Do góry
no fakt niespodziankę zrobili z tym blokiem cała nadzieja,że roślinki i tak zasłonią z czasem a wtedy kto wie co z tym toplesem?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies