Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:39, 23 maj 2019

Do góry
Był upał niemiłosierny.

Robię rabatę egzotyczną, sporo już na niej kwitnie, ale są też wielkie liście

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:26, 23 maj 2019

Do góry
Nadal nie mam swojego komputera, ale nie poddaję się.
Program antywirusowy nie pozwala mi cokolwiek pobrać z polecanych programów do edycji zdjęć, a więc męczę się wgrywając duże zdjęcia, bo to trwa, gdy Ogrodowisko zmniejsza zdjęcia.

W ogrodzie sadzę i udało się trochę zdjęć zrobić, przed wyjazdem do Anglii, kiedy to jeszcze tak nie lało.

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 22:26, 23 maj 2019

Do góry
Nic się nie komplikuje, nie powiedziałam, że masz to robić jutro
Odchwaszczanie herbicydem selektywnym przeprowadzasz gdy chwasty są w pełni rozwoju, gdy nie ma padać, bo to nic nie da. Musi być czas na pobranie przez liście.

A więc, najpierw pozbądź się chwastów i wykonaj to zgodnie z zaleceniem na ulotce.
Nie rób tego jutro, tylko wtedy gdy jest optymalny czas. Jak znikną chwasty - działaj z następnymi punktami..
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 22:13, 23 maj 2019

Do góry
Tak, najpierw zlikwidować chwasty.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 22:01, 23 maj 2019

Do góry
dominikzw napisał(a)

1. jutro - planuje skosić cały trawnik na 55 mm. Następnie planuje przeprowadzić wertykulacje najpierw ustawiając noże na 5 mm a następnie drugi raz w poprzek ustawić noże na 10 mm. Usuwając oczywiście skoszony filc do kosza.
2. po 5 dniach (oby tylko nie padało) - chce przeprowadzić odchwaszczenie trawnika używając chwastox. Nie wiem czy trzymać się regulaminowych 7 dni jak w ulotce jest podane (prośba o radę)
3.
a)po 5 dniach po odchwaszczeniu skosić trawę na 55 mm (jeśli nie będzie padać) (choć w ulotce podają żeby to robić po 7 dnia) ale nie wiem czy trawa w sumie nie koszona 14 dni nie będzie za długa. Jak radzicie?
b) Tego samego dnia planuje uzupełnić kompostownikiem nierówności, zagrabiając tą ziemię oraz zagrabić puste pola.
c) tego samego dnia siewnikiem wysiać trawę na całym trawniku samo zagęszczającą się renowacyjną (z opisu producenta substral podają że nadaje się do uzupełnień).
Teraz nie wiem czy to dobry krok bo może za dużo trawy (za gęsto) może być w jednym miejscu i to może szkodzić obecnej jak i nowej. Po wysiewie ubić, zagrabić i podlać.
4. Następnego dnia albo po kilku dniach (nie wiem ile czekać) jak warunki będą sprzyjające na całym trawniku przeprowadzić nawożenie siewnikiem. Wyczytałem że substral 100 dni jest wychwalany więc taki planuje kupić.
5. Jak nie będzie padać codziennie jeździć i podlewać zraszaczem.
6. Jak nowa trawa uzyska wysokość 8 cm przeprowadzić koszenie na 55 mm i wtedy regularnie raz albo co 4-5 dni kosić trawę.

dziękuje
Dominik

Proponuję zmienić kolejność:

1.Najpierw zlikwiduj chwasty, bo po wertykulacji będą pociachane i poszarpane liście mogą nie przyjąć herbicydów, albo słabo, więc nici z oprysku będą
2. Gdy chwasty znikną, zajmiesz się poprawą pozostałego stanu trawnika
3. Skoszenie
4. Wertykulacja
5. Dosianie nowych nasion i posypanie ziemią z worków bez nasion chwastów
6. Posianie nawozu i lanie wody. Nie wychwalam żadnego nawozu długo działającego, tym bardziej na 100 czy 300 dni. To przereklamowane i ściema. Wyłącznie używam nawozów "normalnych"
Ogród leśny na polu 20:28, 23 maj 2019

Do góry
Bardzo fajnie to robicie
Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 20:25, 23 maj 2019

Do góry
Sama otulina o obsypanie ziemią - nieprawidłowe, kamienie muszą być.

Na jakiej głębokości, na takiej żeby spadek był i żeby nie zahaczać narzędziami.
Wieszak na wąż ogrodowy 20:21, 23 maj 2019

Do góry
Wózek na kółkach i po użyciu zwijasz wąż i chowasz w komórce lub garażu.
Uprawianie roślin w donicach 20:20, 23 maj 2019

Do góry
To dzika roślina więc sukces zależy od podłoża (powinno być żyzne, dodany obornik i trochę gliny) oraz donica powinna być duża, co najmniej 2 razy większa niż średnica bryły korzeniowej róży.
Studnia w ogrodzie 20:19, 23 maj 2019

Do góry
A mnie się ta studnia podoba.
Trawnik spalony / zniszczony nawozem 20:16, 23 maj 2019

Do góry
Lej wodę, lej wodę, lej wodę.
Choroby trawnika 20:15, 23 maj 2019

Do góry
Skoro podejrzewasz pędraki to rozkop i szukaj czy są. Na podstawie zdjęć nie dam rady tego ustalić.

No nie da się.
Moim zdaniem - zagłodzona i niedolana była. Bo teraz raczej nie ma problemu z deszczem i dolało aż za bardzo.
Siatka przeciw kretom 20:10, 23 maj 2019

Do góry
Nie, kładziesz tylko pod trawnik. Trawnika się z reguły nie rusza, a na rabatach cięgle grzebiesz i przesadzasz więc to by nie miało sensu
Trawnik grube źdźbła 20:07, 23 maj 2019

Do góry
Efekt poduszki jest wtedy, gdy trawnik zawiera co najmniej 20% wiechliny łąkowej, który to gatunek trawy odpowiada za taki efekt.

Być może za krótko kosisz, wtedy masz rżysko i trawnik nie ma "piórek" czyli tych części zielonych, którymi asymiluje.

To że w środku jest żółte to tak będzie, tak trawnik ma i taka jego uroda.
Być może za gęsto było posiane, ale jeśli tak było, to nadmiar traw i tak zgnił.
Podnieś noże kosiarki o dwa stopnie.
Chwasty w trawniku 20:01, 23 maj 2019

Do góry
Arcicorci napisał(a)
Co to jest za chwast? Szczawik? Czym to potraktować?

Preparaty selektywne - Starane, Mniszek
Nawożenie, zasilanie trawnika 20:00, 23 maj 2019

Do góry
asmach napisał(a)

1. W jakich ilościach użyć siarczanu amonu?
2. Po jakim czasie mogę zrobić oprysk na chwasty?
3. Kiedy dosiewki?
4. Jak wykorzystać mączkę bazaltową? (Nie chcę zakładać na razie nowego trawnika, ponieważ w przyszłym roku będę stawiać domek na działce, wiec wszystko będzie zrujnowane) Posypać nią trawnik? Da to coś?
5. Czy dopiero po upływie 3 tyg od nawożenia siarczanem zastosować azofoskę?
Proszę o poradę. Pogodę mamy teraz kiepską, ale jak tylko słoneczko zaświeci chciałabym zacząć działać Pozdrawiam!

1. Nie wiem w jakich ilościach użyć o to pytaj stację badania gleby, ja dawki nie ustalę bo się nie da.

2. Oprysk na chwasty przed użyciem siarczanu
3. Dosiewki wtedy, gdy chwasty już padną.
4. Nie wiem
5. Nie wariuj z tymi nawozami, po 4 tygodniach
Nawożenie, zasilanie trawnika 19:57, 23 maj 2019

Do góry
dariuszk napisał(a)
Witam wszystkich.

Wiecie jakim środkiem popryskać trawę żeby zwalczyć chwasty.

Starane.

Potem dosianie trawnika w łysych miejscach. Posypanie ziemią z worków, bez nasion chwastów.
Nawożenie, zasilanie trawnika 19:56, 23 maj 2019

Do góry
czyzoo napisał(a)

Witam. Regenerowałem trawnik. W kwietniu wertykulacja i aeracja i pierwszy nawóz. Trawa fajnie odbiła po kilku tygodniach. Tydzień temu drugie nawożenie Florowit mistrzowski trawnik. Dawka 3kg/150m2. Trawa ruszyła dość szybko, podlewanie bezpośrednio po nawożeniu a potem pogoda zrobiła swoje (padało każdego dnia). No i efekt jest taki, że 50% jest super a 50% nie wiem co to jest. Czy za dużo nawozu czy za mało? Trawa wygląda jak poparzona. Siałem z ręki bo wózkiem już kiedyś spaliłem kilka części trawnika. Zdjęcia 2,3 to ten sam trawnik z bliska. Co robić?

Poczekać 2-3 tygodnie, bo jak spalony to wyjdzie zaraz, a jak niedonawożony to podnawozisz równo i będzie ładnie. Nierównomiernie rozsypany nawóz.
Założenie ogrodu na byłym polu uprawnym- POMOCY! 19:39, 23 maj 2019

Do góry
Użyj obornika i innej materii organicznej.
Raz żyto to za mało, ja uzdrawiałam glebę 3 lata, dwa razy w roku nawozy zielone plus raz na 3 lata obornik, dużo obornika.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:37, 23 maj 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
U nas też leje mocno, wszystko się kładzie, ale na szczęście woda ma gdzie odpływać.
Obeschnie i dacie radę

Danusiu nie wiem czy się z tego mułu wygrzebiemy szybko. 15 cm swieżego mułu zostało na rabatach i boisku chłopaków, woda stoi po kostki w rabatach. Drzewka mają szyjki wysoko pod mułem, części roślin szczególnie wysianych nie odzyskam już, w tym szarłatów od Ciebie
W chacie wylało ponad podłogę, musimy wszystko wynosić, myć i suszyć. Kapliczkę koło altanki przewróciło, połamało róże i byliny.
ale sąsiedzi potracili uprawy całe.....

My musimy z mułu odgrzebać drzewka, byliny, ścieżki, kamień z rabat mam na trawnikach, korę też, ryczę dziś cały dzieńJak nie ja normalnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies