Dzień dobry
Na wstępie chciałem się z Państwem przywitać jako nowy użytkownik.
Parę dni temu zakupiliśmy wraz z żoną działkę i chciałbym doprowadzić trawę do bardzo dobrego stanu.
Na pierwszych trzech zdjęcia widać w jakim stanie jest trawa jak działkę przejęliśmy. Niestety posiadała spore puste pola, sporo chwastów i z tego co zauważyłem nie była dokonywana wertykulacja.
Przeczytałem sporo poradników w internecie (choć moja wiedza jeszcze parę dni temu była równa zero) oraz obejrzałem kilka filmów żeby choć odrobinę mieć jakąś wiedzę.
Przed wczoraj dokonałem pierwszego koszenia trawy (nowa kosiarka) i na powierzchni około 150-180 m2 zebrałem około 100 litrów trawy. Efekt widoczny na kolejnych trzech zdjęciach. Niestety widok nie jest dla mnie zbyt piękny
Wiem że prace które zaplanowałem optymalnie powinny być przeprowadzone miesiąc wcześniej ale wtedy jeszcze nie posiadaliśmy działki.
Mój plan jest taki i proszę Państwa o opinie czy coś zmienić czy założenia są prawidłowe.
1. jutro - planuje skosić cały trawnik na 55 mm. Następnie planuje przeprowadzić wertykulacje najpierw ustawiając noże na 5 mm a następnie drugi raz w poprzek ustawić noże na 10 mm. Usuwając oczywiście skoszony filc do kosza.
2. po 5 dniach (oby tylko nie padało) - chce przeprowadzić odchwaszczenie trawnika używając chwastox. Nie wiem czy trzymać się regulaminowych 7 dni jak w ulotce jest podane (prośba o radę)
3.
a)po 5 dniach po odchwaszczeniu skosić trawę na 55 mm (jeśli nie będzie padać) (choć w ulotce podają żeby to robić po 7 dnia) ale nie wiem czy trawa w sumie nie koszona 14 dni nie będzie za długa. Jak radzicie?
b) Tego samego dnia planuje uzupełnić kompostownikiem nierówności, zagrabiając tą ziemię oraz zagrabić puste pola.
c) tego samego dnia siewnikiem wysiać trawę na całym trawniku samo zagęszczającą się renowacyjną (z opisu producenta substral podają że nadaje się do uzupełnień).
Teraz nie wiem czy to dobry krok bo może za dużo trawy (za gęsto) może być w jednym miejscu i to może szkodzić obecnej jak i nowej. Po wysiewie ubić, zagrabić i podlać.
4. Następnego dnia albo po kilku dniach (nie wiem ile czekać) jak warunki będą sprzyjające na całym trawniku przeprowadzić nawożenie siewnikiem. Wyczytałem że substral 100 dni jest wychwalany więc taki planuje kupić.
5. Jak nie będzie padać codziennie jeździć i podlewać zraszaczem.
6. Jak nowa trawa uzyska wysokość 8 cm przeprowadzić koszenie na 55 mm i wtedy regularnie raz albo co 4-5 dni kosić trawę.
Jak wspominałem na samym początku moja wiedza jest zerowa i bazuje na tym co wyczytałem, więc wdzięczny będę za sugestie czy coś zmienić czy to co zaplanowałem jest właściwe i realizować
dziękuje
Dominik