Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kompost, kompostowanie i kompostowniki 18:03, 19 mar 2011

Do góry
Sylwia nie ma mowy o kompoście za miesiąc . w tym temacie akurat mam duże doświadczenie , bo kompostuje odpadki już 10 lat . miałam też plastik z castor. ale powyginał się po 1 zimie i goniła pokrywa po całym ogrodzie - dziadostwo zareklamowałam ..ja z racji że mam 30 ar. to kompostu u mnie jest po prostu teraz góra i mogę zaręczyć że wtedy najlepiej się kompostuje trwa to co najmniej rok. jeżeli nie ma grubych gałęzi . te rozkładają się co najmniej 2 lata . dlatego ja wolę zmielić w rozdrabniaczu i na rabatę leśną. jak kompost leży luźno to można go dowolnie przerzucać i lepiej się kompostuje. wiem że szkółki i gospodarstwa ogrodnicze tak robią . można po oddzielać komorami ale powinien być duży dostęp powietrza. dodatkowo dla przyspieszenia reakcji posypuje pryzmę wapnem ogrodniczym albo gotowymi preparatami z castr. dużo to przyspiesza. dla wzbogacenia dodaje guano gołębie ale daje też wszystkie zielone odpady z kuchni oprócz jedzenia tzn. obierki , fusy ,skórki z banana . ale nie z cytrusów.w lecie polewam wodą tylko jak jest długa susza . w drugim roku jest używane nowe miejsce a to z ubiegłorocznym spokojnie leży i czeka na wykorzystanie do usypania nowej rabaty. jednym zdaniem żadna robota a złoto jest

Uploaded with ImageShack.us

a to rabata usypana całkowicie z kompostu.
Ogród u stóp klasztoru 17:35, 19 mar 2011

Do góry
w związku z wiosna chciałam wam pokazać jak łatwo można rozmnażać rośliny. to na przykładzie bukszpanów . sadzonkuje na wiosnę po obcięciu wszystkie końcówki na obrzeżach warzywniaka i czekam cierpliwe rok albo dwa

a to wierzba mandżurska z gałązki - no może dłuższego pędu a nie gałązki

to już nowa różanka obsadzona żywopłotkiem z własnych bukszpanów

tawuły rozmnożone z sadzonek

hortensje z sadzonki

Agnieszkowy ogródek 16:56, 19 mar 2011

Do góry
Agnieszka napisał(a)
Pogoda paskudna, więc chodzę od okna do okna i myślę.... (deszcz pada, dzieci się nudzą )

Bardzo chciałabym mieć w ogrodzie wodę.... Mam dwa pomysły:

Moje marzenie to ta wielka płytka żwirowa sadzawka. To jest szczyt moich marzeń. Idealne miejsce na taką kałużę to ten wygospodarowany przez Gosię trawnik na półkolistej rabacie. Nadal rozważam wykonanie tam tej sadzawki zamiast trawnika. I do tego taki spory głaz z tryskającą delikatnie wodą. Czyli dokładnie to, co ma Maja w swoim ogrodzie, tylko w większej skali:

Można to zrobić, ale zupełnie w inny sposób niż źródełko bez lustra wody.
Pogłebiamy w jednym miejscu i zakopujemy donicę plastykową większą i wykładamy folią stawową, W zagłębieniu umieszczamy pompę, przykrywamy kratką, włókniną i nasypujemy kamyki.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 16:46, 19 mar 2011

Do góry
Wstałam rano i zastałam taki oto widok

Plantexpo w Łodzi 16:34, 19 mar 2011

Do góry
Dodatki w stoisku Tracza

Plantexpo w Łodzi 16:21, 19 mar 2011

Do góry
spojrzenie na donice raz jeszcze

Plantexpo w Łodzi 16:19, 19 mar 2011

Do góry
Źródełko I

Źródełko II

Kwitły wrzośce i wawrzynek

Pamiątkowe zdjęcie

Plantexpo w Łodzi 16:18, 19 mar 2011

Do góry
Nalot Fanów (ogród Przemka - Shrekola)

Zawitała wiosna w doniczkach

Rabata, którą doradziliśmy jak obsadzić. Każdy coś poradził, mam nadzieję, że Przemek wybierze fajną kompozycję

Dyskutujemy o jodle koreańskiej w formie wielkiego bonsai, a Ronin robi zdjęcia

Plantexpo w Łodzi 16:08, 19 mar 2011

Do góry
Wizyta w Palmiarni w Łodzi

Fot. Michał Młoźniak
Plantexpo w Łodzi 16:00, 19 mar 2011

Do góry
Jednogłośnie wśród nas wybraliśmy najlepsze stoisko : C.O. Tracz w Strykowie, ale było kilka także bardzo ładnych, Justynie spodobały się te jasne donice w dobrej cenie.

Fot. Michał Młoźniak

Plantexpo w Łodzi 15:58, 19 mar 2011

Do góry
Widać co zainteresowało jeszcze Gosię

Fot. Danuta Młoźniak

Konferencje prowadzone przez wybitne osoby z wyższych uczelni

Fot. Danuta Młoźniak
Plantexpo w Łodzi 15:52, 19 mar 2011

Do góry
Justynę zachwycił Juniperus chinensis "Plumosa Aurea"

fot. Danuta Młoźniak

a mnie artystyczna fontanna w stylu marokańskim (?) mauretańskim (?)

Gosia pogadała z właścicielem w stoisku z bylinami i cebulami lilii

Fot. Michał Młoźniak
Ostróżka ogrodowa (Delphinium cultorum) 15:49, 19 mar 2011

Do góry
Też pokażę swoje ostróżki. Ładnie wyglądają w sąsiedztwie róż. Tylko niestety te wiatry a i burze które zdarzają się często ok .24 czerwca (a one wtedy kwitną) . Podwiązuję je - ale to psuje już ich urok. A może podpowiecie jakie stosujecie metody zabezpieczania ich przed wiatrem ?

Plantexpo w Łodzi 15:43, 19 mar 2011

Do góry
Gosia zakupiła coś ładnego u Tracza - gustowne "trzymadełko" do drobnych narzędzi, latarenkę, druciane motylki i ważki, jakieś byliny u Rysia, Justyna zaś motylki i begonie bulwiaste w ciekawym kolorze.

Fot. Michał Młoźniak

Fot. Danuta Młoźniak

Ja wreszcie znalazłam roślinę- nietoperz o czarnych niespotykanych kwiatach (Tacca "Black Beauty"), piękną tacę drewnianą do przenoszenia roślin i tacę - doniczkę na małe roślinki 6 szt, żeliwne stojaki do wygodnego przesuwania węża na zakrętach, lustrzane kulki do ogrodu.

Fot. Michał Młoźniak
Plantexpo w Łodzi 15:43, 19 mar 2011

Do góry
Uroczyste otwarcie

Fot. Małgorzata Kubiszewska

Robię zdjęcia iglakom

Fot. Witold Młoźniak

Widok z góry

Fot. Witold Młoźniak

Spotkanie w stoisku C.O. Tracz w Strykowie

Fot. Michał Młoźniak

Mój ogródek na Suwalszczyźnie 15:40, 19 mar 2011

Do góry
Danusiu, dziękuję.
Moje ograniczenia to:
1. Zaopatruję się w niewielkich sklepach ogrodniczych, więc pewnie nie wszystkie odmiany są dostępne.
2. Mroźne zimy (biegun zimna).

Przy domu od południa myślałam o wrzosowisku. Mam tam trochę kosodrzewiny, 2 sosny ościste, wrzosy, płożące jałowce(nie znam nazw).
Przez 2 lata uzbierałam trochę roślin większość to byliny: tawułki Arendsa, czyściec wełnisty, floks szydlasty, zawciąg nadmorski liatria, lawenda. kocimiętka, przywrotnik ostroklapkowy, szałwia omszona, trochę żurawek.

W zbiorach są również 4 świerki w tym 2 chyba czarne,sosna wejmutka, pęcherznica bordowa i żółta, brzoza Pendula (przy płocie przed domem) i kila irg.

Chciałabym, żeby pas owocowo-warzywny pozostał i płotek (może rabata w stylu wiejskim).

Jeszcze raz za wszystkie wskazówki dziękuję.

Szerokość tarasu-2,5 m, szerokość polbruku przed domem -10m.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 15:25, 19 mar 2011

Do góry
Nie, Danusiu, chodzi o to:
gardenarium napisał(a)

Tutaj te żurawki wyglądają, jakby były pod kątem. Dlatego pytałam. Ale podobno jest na płasko, tak?

Plantexpo w Łodzi 15:24, 19 mar 2011

Do góry
Kochani, jesteśmy po wystawie Plantexpo w Łodzi, mamy wiele fajnych spostrzeżeń i zdjęć. Bardzo nam się podobało

Byliśmy w dużym składzie:

Justyna (Tyna), Małgosia (GoniaK), Danuta (Gardenarium), Michał (Ronin) i Witek.

Przyjęto nas wspaniale, były nawet autografy dla Fanów Ogrodowiska z Facebooka http://www.facebook.com/ogrodowisko, przy okazji odwiedziliśmy Palmiarnię z niezłą kolekcją storczyków i innych epifitów, potem pojechaliśmy do ogrodu Przemka (Shrekol) i na koniec do C.O. Tracz.

Opracowujemy artykuł o tej wystawie, będzie więcej zdjęć, a teraz chociaż kilka, bo wiem, że na nie czekacie.

Widok ogólny z góry

fot. Michał Młoźniak

Na początek kawa z ciasteczkiem i identyfikatory, mieliśmy wstęp dla Vipów.

fot. Michał Młoźniak

fot. Małgorzata Kubiszewska

Uroczyste otwarcie

Fot. Michał Młoźniak

fot. Michał Młoźniak

fot. Michał Młoźniak

fot. Michał Młoźniak

fot. Michał Młoźniak

fot. Danuta Młoźniak
Tawuła japońska .. jak rozmnożyć? 14:56, 19 mar 2011

Do góry
Witajcie. Mając tutaj tak zacne grono miłośników ogrodów nie będę czekał z moim pytaniem.
Idzie wiosna i chciałbym rozmnożyć moje dwa krzaki (5letnie) Tawuły japońskiej (odmiana
'Goldmound'). Myślałem nad podzieleniem karpy ale boję się abym ich przypadkiem nie
uśmiercił. Rok temu ukorzeniły mi się 4 gałązki ale nie mam pewności że po zimie mi odbiją,
druga sprawa są strasznie malutkie a chciałbym aby już "coś" było widać poratujcie

Michael my Garden 12:56, 19 mar 2011

Do góry
Michał dla poprawy humoru)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies